grazka100 pisze:W poszukiwaniu wątku o paprykach uprawianych w pojemnikach trafiłam tutaj
Wnioskuję, że papryka powinna mieć doniczkę ok 10 l, aby miała dość ziemi.
Napiszcie jak przez ten czas wzbogaciło się Wasze doświadczenie nt. papryk uprawianych w pojemnikach.
Z moich mikrych doświadczeń dwóch sezonów wydaje się że jest tak (przynajmniej papryka i pomidory):
- jeżeli jesteśmy w stanie zapewnić stałą wilgotność podłoża i poprawnie, regularnie uzupełniać braki pokarmowe rośliny będą rosły dobrze nawet w niewielkich pojemnikach. Rozleniwione dostatkiem nie będą rozbudowywały mocno systemu korzeniowego, pomimo to będą rosły szczęśliwe i zdrowe.
- im mniejszy pojemnik tym trudniej utrzymać stałą wilgotność i zapewnić zrównoważone nawożenie.
W zeszłym sezonie miałem 6 papryk w kastrze budowlanej 60l przerobionej po amatorsku na rozwiązanie nawadniania 'od dołu' Earthbox:
http://earthbox.com/
Ziemi razem miały tak 40-45l. Żadnych nawozów do ziemi jak w oryginale, raz na tydzień uzupełniane braki składników przy podlewaniu.
Rosły i owocowały pięknie. Miały zdecydowanie zbyt ciasno - źle zaprojektowałem im podparcie 'do wewnątrz' zamiast 'na zewnątrz'. W tym sezonie się poprawię...
Jesienią zdziwiło mnie jak mizernie rozbudowały system korzeniowy.
Identycznie było z wysokimi pomidorami w takiej samej uprawie.
Dwa lata temu, tak papryki jak i pomidory w identycznym rozwiązaniu miały potężnie rozbudowane korzenie. Za to stan roślin był dramatyczny, po prostu je wtedy zagłodziłem... Jeszcze gorzej było w zwykłych pojemnikach.
W tym sezonie pozostaję przy podlewaniu 'od dołu', sporo gotowych rozwiązań pojawiło się na rynku, nawet w marketach.
Co do odpowiedzialnego nawożenia to nie podpowiem, zbyt wiele muszę się jeszcze nauczyć i zbadać