Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

No to mam kosić dwa razy w tygodniu - może dam radę :roll: Najwyżej tam, gdzie więcej chwastów będę kosić częściej, bo całości to chyba nie dam rady :roll:

Szczaw będę ścinać przed kwitnieniem, więc mam nadzieję, że się nie wysieje :roll: Moja sąsiadka w zeszłym tygoniu już robiła słoiki szczawiowe na zimę - szczaw ma z zeszłorocznego wysiewu. Teraz czeka na kolejny plon.

Buraki u mnie muszą być - to jedno z niewielu warzyw, które wszyscy zgodnie jedzą - chciałabym w tym roku wypróbować forumowe przepisy na sałatki buraczane i takie tam :wink: Myślę, że moich będzie za mało (4 krótkie rządki), to dokupię.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOMINIKO no to u Ciebie buraki i inne wielgachne u mnie w tym roku totalna klęska . Nie wiem czy tej fasoli mi ślimory nie zezarły a była już taka fajna . Wtym roku spróbuję obsiac facelią i przekopać ciekawe jaka będzie potem ziemia . Miejmy nadzieję ,że po deszczach wszystko fajnie ruszy ,ale już nie mam nadziei na nic .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła mi wreszcie azalia Chanel ;:138 - na razie rozwinął się 1 kwiatek. Wąchałam - pachnie, to prawda ;:108 Ale czy to ładny zapach? :;230 Dość dziwny, przyznam, ale właśnie paliło się w kominku, to może zapach dymu zakłócał :wink: Przeprowadzę testy jak rozwinie się więcej kwiatów - w każdym razie kolor mi bardzo odpowiada, bardzo!!

Dziś prawie nie padało, tzn. deszcz był drobny. Nadal jednak mokradła. Jutro muszę chyba prysnąć winorośle - boję się rzekomego, bo on uwielbia wilgoć. Zaraz przejrzę co mam, ale chyba Ridomil pójdzie na pierwszy ogień (mam nadzieję, że go mam).
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak to Chanel nr 5, to nie może ładnie pachnieć :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no faktycznie :;230 :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ano, też się skusiłam na Chanel...coś tam rozwinie, ale słabiutko. Wchodzimy w azaliowe klimaty? Wydaje mi się, że warto...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba nawet bardziej niż w Rh... nie cudują tak z liśćmi po zimie... i pięknie się przebarwiają jesienią... i pachną...
To jak? :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Chanel poszła na miejsce jednego Rh - tamtego przesadziłam na północno-zachodnią stronę domu. Zostały jeszcze dwa, które planuję zastąpić azaliami. Bo szczerze mówiąc, rh mają średnio ozdobne liście w zimie - wolałabym, żeby ich nie było - takie pokręcone i zwiędnięte. No i u mnie jakieś problemy robią :;230

Ale te azalie (wielkokwiatowe), które oglądałam ostatnio w sklepach, miały strasznie krzyczące kolory - ja potrzebuję coś umiarkowanie żywego :wink: U Izy ostatnio coś widziałam, muszę zerknąć, bo nazwy nie pamiętam :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:... ja potrzebuję coś umiarkowanie żywego :wink:
To już tylko krok do... nekrofilii :;230
Sorki... wisielczy humorek ;:224 to chyba z nadmiaru wody... albo braku słońca...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiś, u Ciebie prawie nie padało, a u nas wciąż bez zmian :(
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dominiko. Wpadłam do Ciebie z rewizytą i .... uświadomiłam sobie, że znam ten ogród. Buszowałam po nim potajemnie nie raz :oops: poszukując wiedzy o winorośli. Bardzo mi się podoba koncepcja ogrodu użytkowego, pełnego drzew owocowych i warzyw. Jak wracam z zakupów w ogrodniczym to mój M zawsze pyta, czy nie mieli czegoś, co się da zjeść i widzę, że ten trend jest bardzo pożądany i słuszny. Bardzo fajnie, że zrobiłaś lokum dla murarek, u mnie skończyło się na słomianym zapale i murarkom domku nie zrobiłam. Muszę to koniecznie naprawić. Podziwiam też Twoją wypasioną trawkę. Po prostu Wimbledon ;:63 ;:63 ;:63 .
Jeśli potrzebujesz azalii w niezbyt neonowym kolorze to polecam Cannons Double. Ma podwójne, cieniowane, czereśniowo-kremowe kwiaty i jest dość neutralna a jednocześnie bardzo piękna i subtelna. W każdym razie nie "daje po oczach" . Jak moja zakwitnie to wrzucę Ci zdjęcie.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dominiko od dłuższego czasu miałam zapytać o chanel..
Tylko się bałam czy żyję bo nic nie pisałas...

Moja już przekwitła i już obcięłam jej pędy o 15 %...
mam nadzieję, ze w przysłym roku się zagęści ..

Domiś.. pachnie nieziemsko.. :)
tak wiem.. teraz pada deszcz
ale .. powąchaj ;:196 na dobry humor :)
z uśmiechami Iza
u liski
magdala

Post »

Dominiko :wit - a jaki kolor ma ta Chanel ? Bo mi od razu kojarzy się mała czarna z czerwonym akcentem,
ale to chyba nie to ??
Ja też jestem rozdarta między Rh ,a azaliami. Troszkę mi brakuje u Azalii liści wiosną ,
ale różanecznik z kolei czasem wydaje się zbyt obfity -ta wiecznozieloność może zmęczyć :wink:
zwłaszcza -tak jak piszesz -że te liście nie zawsze dobrze się mają...

Warzywa zapowiadają się Ciebie świetnie! Tylko słońca, słońca!!
Ja w tym roku będę miała jedynie kabaczki ,nic innego nie posialiśmy-no, jeszcze karczochy,
ale to raczej dla ozdoby, chociaż -kto wie???
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - w takim razie teraz oficjalnie witam w moim wątku :wit Cannon piękna, tylko nie jestem pewna, czy tutaj koło mnie dostanę, a przez net wolałabym nie zamawiać.

Lisko
- no nieziemsko pachnie, to fakt - chyba się przekonuję do tego zapachu :uszy Też zamierzam ją przyciąć, tylko nie wiem, czy wypuści pędy z tych zdrewniałych części :roll: (wytłumaczysz mi może u siebie).

Madziu - Chanel wręcz przeciwnie :wink: łosoś z różem :lol:

Dziś dostałam paczuszkę od Halinki Kwak - a w niej same skarby ;:138 Pęcherznice (żółta, zielona i bordowa), funkie, mięta czekoladowa (co za wspaniały zapach!), mięta ananasowa (cóż, może dekoracyjnością nadrobi ten brak przydatności spożywczej :;230 ) i jaskółcze ziele (chyba nic nie pominęłam :roll: ), a także bonusiki : 3 dżdżownice i kilka(naście) czerwonych mrówek :;230 :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A ja te krzyczące kolory azalii po prostu uwielbiam, i jestem gotowa oddać życie (o ile komu sie na co przyda :;230 ) w obronie pogądu, że każda do każdej pasuje.

W sumie, zawsze mozna posadzić białą :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”