Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja postanowiłam odświeżyć wątek bo te kallie które są na all :roll: .
No ja palpitacji dostałam :lol: .
Jestem bogatsza w wiedzę.Wiem-grunt to się nie śpieszyć :pogon .
Tylko jak?
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Witam dostałem takie bulwy/cebule/kłącza, z których podobno ma wyrosnąc calla. Znalazłem kilka sprzecznych informacji więc chciałem zapytać co wy o tym myślicie. Moje pytania są następujące:

-kiedy posadzić?
-jak pielęgnować?
-którą stroną posadzić do góry?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Carol!
Moje calle (zantarescie) już kwitną (były w domu)
Możesz spokojnie posadzić do doniczki w domu, wtedy szybciej urosną.
Gdzieś czytałam, że te rośliny kwitną zimą, a teraz są w spoczynku?.
Bulwy mają u góry takie małe zagłębienie, na dole powinny mieć ślady korzonków.
Rośliny te lubią ciepło i dużo wody
Jak ciepło się ustali, możesz wystawić na dwór, lub przesadzić do ziemi.(na zimę bulwy wykopać)
Pozdrawiam.
8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Mam dość sporą zantedeschię w doniczce, przyniesiona do domu w zimie z marketu. Ma dość jędrne liście, stoi w słońcu, podlewana, obecnie nie kwitnie.
Co kilka dni jeden liść zwiesza się w dół i gnije u podstawy. Czy wyjąć roślinę z doniczki i opryskać antygrzybem jakimś? Nie wydaje się być przelana, obawiam się ze moze byc to jakaś choroba, bo z tego co rozumiem, calla powinna obeschnąć przed spoczynkiem.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Najwidoczniej Calla zaczyna zasychać stąd to zrzucanie liści. Teraz mniej ją podlewaj i powinna spokojnie wejść w stan spoczynku, ja swoją mam zawsze włożoną do podstawki w suchym miejscu przez 3 miesiące, można ją włożyć w trociny.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Dostałam wczoraj śliczną kallę. Czy lepiej zostawić ją w domu - na parapecie północnego okna, czy wysadzić do ogródka na rabatkę w pełnym słońcu?
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Witam wszystkich ;:100
Jestem tu nowa,jak również w hodowli i pielęgnacji kwiatów nie posiadam tak dużej wiedzy jak Wy. Kilka dni temu kupiłam bulwę Kalli,i posadziłam ją do doniczki.Z tego,co tu wyczytałam,chyba źle zrobiłam? ;:110 Czy pozostawić moją Kallę w doniczce,czy też ją wyjąć i poczekać z zasadzaniem jej, do marca? Jestem w tym temacie "zielona",więc prosiłabym o pomoc forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie.Krystyna.

Kari,jak często je podlewasz? Masz śliczne Kalle. Szczególnie ta niby-pomarańczowa przeogromnie mi się podoba!!! :D :D
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

kari moje calle już po przekwitały może powtórzą gdzieś kwitnienie albo zobaczę ich piękno dopiero za rok :cry:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Krystyna.F pisze:Kari,jak często je podlewasz? Masz śliczne Kalle. Szczególnie ta niby-pomarańczowa przeogromnie mi się podoba!!! :D :D
Dziękuję za miłe słowa - zakwitła mi jeszcze różowa i czarna. Ta "niby-pomarańczowa" miała być czerwona ;)
Moje kale stoją w pełnym słońcu, dlatego podlewam je bardzo często - nawet codziennie, jeśli nie pada.

Piotrze, a gdzie fotki? :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witajcie :D
Moje aktualnie kwitnące :wink: i jeden mały problem-różowa dziś wygląda tak:
Obrazek Obrazek
Możliwości podejrzewa dwie:szusza(choć staram się podlewać w bezdeszczowe dni) lub przedobrzyłam z nawozem :oops: tylko czemu reszta wygląda dobrze(w donicy są trzy bulwki) :roll:
Bardzo proszę o sugestie bo nie wiem co mam myśleć i jak je ratować :(
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

A nasze Kalle dwa tygodnie temu wyglądały tak:
Obrazek Obrazek

Potem ich kolor zmienił się na bardziej czerwony a kwiaty z zewnątrz "zzieleniiły " się.

Obrazek Obrazek

Niestety inne , z liśćmi podłużnymi i nie zakrapianymi ani myślą pokazać, że chcą kwitnąć.:( Sam nie wiem dlaczego?
Jak najbardziej serdecznie,
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Moja kalla
Obrazek
wiola_mea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2009, o 17:45

Post »

Witam!
Przejrzałam forum i zdjęcia Waszych kwiatów-gratuluję tych piękności,macie czym się pochwalić!:)
Ja posiadam jedną kallę doniczkową, niestety nie tak okazałą, choć moje maleństwo i tak cieszy oko-ma jasno zielone, delikatne listki i kwitnie na różowo. Dostałam ją w prezencie w czerwcu i przez całe lato pięknie kwitła! Teraz zaczyna wchodzić w stan spoczynku-powoli marnieją liście-podsychają i bledną. I tu pojawia się moje pytanie-co powinna teraz zrobić, by nie zniszczyć roślinki? czy powinnam pozwolić jej spokojnie zaschnąć, nie podlewać, zaczekać aż opadną wszystkie liście i później wyjąć z ziemi, by zasuszyć kłącza, czy może już teraz powinnam obciąć wszystkie liście, by odciążyć roślinę i już wyjąć z doniczki, po czym zasuszyć? Nadmieniam, że hoduję ją w domu, w temperaturze pokojowej (a może teraz powinnam ją przenieść w chłodniejsze miejsce?)
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
pozdrawiam serdecznie
Wiola ;:3
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca

Post »

czy już pora wsadzić je do donicy???? to mój pierwszy sezon z tymi kwiatami i chciałam je posadzić w ogrodzie (będzie im tam dobrze??)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca

Post »

Ja już posadziłam jedną i już nosek jej wystaje z ziemi. W zeszłym roku nie zakwitła, to może w tym roku będzie łaskawsza :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”