Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku, ale u Ciebe ładnie i kolorowo. U mnie na razie mały przestój z kwitniniem. Tzn co nie co kwitnie, ale malutko.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39

Post »

Witaj Jacku. Faktycznie warto było uwiecznić motyle, ich piękno jest chyba jeszcze bardziej ulotne niż piękno kwiatów na których siadają. A tak może dla porządku, pierwszy motyl to Vanessa cardui - Południca osetnik, a dwa następne to Nymphalis io - Sadownik pawie oczko. Jedne z ładniejszych motyli Polski, a specjalnie dla nich, zawsze zostawiam trochę pokrzyw i ostów.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jacku piękna motyla fotorelacja :D Liliowce masz prześliczne, a ja czekam na zdjęcia dalii 8) :D Ja też zapisuję sobie preparat, ponieważ jak dotychczas moja walka z mączlikiem kończyła się porażką.........moją :roll: dlatego zrezygnowałam z fuksji, które uwielbiam, ale każdego roku miałam nalot mączlika , który mimo pryskań wciąż się odnawiał. Jeśli preparat pomoże- fuksje wrócą błyskawicznie :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

[quote="Jacek P...."]Witaj Geniu :!: Czarne porzeczki przerobiłem z konieczności, by nie wyrzucić otrzymanych owoców, ale nie jestem jakimś fanem przetworów. Jak już zrobiłem te słoiczki, to nawet się cieszę :)
Źle przeczytałaś - nie na mączniaka ale na mączlika szklarniowego, który pojawia się masowo zimą. Kupiłem preparat w sprayu firmy Bayer i wystarczył jeden oprysk.

Widocznie źle przeczytałam ale sobie spiszę ten preparat i też tak zrobię jak Ty .
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie moi Drodzy forumowicze :!: Cieszę się za tak liczne odwiedziny i z miłych słów :) Dziś w końcu zacząłem prace porządkowe w drugiej części ogrodu. Ilość chwastów jest przerażająca. I te wielkie muszę po prostu powyrywać, bo nie da się ich zakopać. Poza tym porządkowanie, koszenie, sadzenie (dostałem dziś koleusy i powojnik górski) i codzienne prace pielęgnacyjne. Dużo kwitnie ale spro też usuwam przekwitłych roślin. Mieczyki są chore - kwiaty porażone zarazą. Nie wiem, jak to zwalczać więc z powrotem wykreślę mieczyki z mojego ogrodu.
Danusiu
tak, to galtonia. Jest bardzo wysoka i rzucająca się w oczy. Pierwsze słyszę, że można ją zostawić w gruncie :shock: Jak będę miał więcej cebul, to zaryzykuję ale na razie wolę wykopać.
Marcin-Mutari
dzięki :) Mało kwitnie u Ciebie :?: To chyba nie masz dalii, bo teraz one królują. Ale i poza nimi jest dużo kwitnących roślin.
Grzesiek-Grzech
dzięki za odwiedziny i za nazwy motyli. Tej pierwszej nie znałem. Jest tu dożo wiecej różnych motyli ale ja nie mam czasu uganiać się za nimi. Ledwo znajduję czas na zdjęcia. U mnie pokrzyw bez liku więc może stąd tyle motyli :?: To już wiem, dlaczego osetnik tak okupuje szczeć. Lubi osty :wink:
Agnieszko-AgnessDo niedawna miałem cztery liliowce, ale teraz dzięki forumowiczom zrobiło się ich sporo i nawet zakiwtły niektóre :)
Preparat nazywa się Provado Plus AE i jest w zielonym aerozolu. Po jednym oprysku miałem spokój z mączlikiem i żałowałem, że tak póżno się za to zabrałem, bo wiele roślin mi padło z powodu tego paskudztwa.
Geniu
o preparacie napisałem powyżej. Ten łososiowy liliowiec - poznajesz? Pięknie kwitł :)
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39

Post »

Witaj Jacku! Cała przyjemność po mojej stronie, trochę się nabiegałem z siatką po łąkach więc znam parę gatunków i jest dla mnie dużą frajdą jak mogę się moją wiedzą z kimś podzielić. A osetnik lubi osty, ale tylko spijać. Miałem na myśli gąsienice, to właśnie dla nich warto zostawić trochę "chwastów" Pozdrawiam.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to widzę, że mogę się na forum podszkolić w temacie motyli. Dzięki Grzechu :!: Zawsze je lubiłem ale nie zgłębiałem wiedzy o nich. Wiem tylko, które rośliny lubią.
Nie mogę odżałować gąsienicy pazia królowej. Była (żerowała na rucie) i zniknęła :cry: . Sama gąsienica fajna a co dopiero motyl :!:
A co do ostów to pewnie popłochy też smakują osetnikom :?: Bo co roku zostawiam jeden egzemplarz na pamiątkę zamieszkania tutaj :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Kiedy nowe zdjęcia :?: Ja dzisiaj zrobiłem nową mini rabatkę a jutro robię następną ale 3m długości a 2m szerokości :D Tej mini dodałem u siebie zdjęcia :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dawid :!: Cierpliwości, zdjęcia wkrótce :) Pooglądam sobie Twoje nowe rabatki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jakoś wytrzymam na zdjęcia :D No postaram się :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz trochę dalii z mojego ogrodu
'Heatwave', dobra niska odmiana, długo utrzymuje kwiaty
Obrazek
Obrazek
'Duet', odkąd ją mam, niezmiennie mnie cieszy i króluje wśród dalii
Obrazek
Obrazek
dalia dekoracyjna żółtoróżowa; wielkie kwiaty uginają się od ciężaru
Obrazek
dalia kryzowana NN
Obrazek
dalia kaktusowa, w lekkim półcieniu jest bardziej różowa (w słońcu płowieje)
Obrazek
mniej dekoracyjna ale wesoła dalia pojedyncza
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dawidbanan pisze:Jakoś wytrzymam na zdjęcia :D No postaram się :P
Zdjęcia już są :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Piękne dalie Jacku :D to chyba dobry dla nich rok.
Ja tak bardzo czekałam na małą seewtheart a wyrosła żółta :? a niby w dobrym ogrodniczym kupowałam.
Dalie pojedyńcze wysiewałam sama-wyszło chyba 8 kolorów i wyglądają pięknie.[/b]
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Najwidoczniej dalie podobnie jak róże najbardziej mnie zachwycają swoją delikatnością i zwiewnością jeśli nie są pełne.
Dalie piękne ale ta pojedyncza ma najwięcej wdzięku :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko 72 w moim ogrodzie :)
Z dalii jestem bardzo zadowolony i miałbym ich więcej, gdybym nie zrujnował kolekcji zimą. Wszystko padło. Tyle udało mi się odtworzyć ze starego ogrodu.
Mi do tej pory zgadzały się odmiany z etykietkami ale dużo mam nn, bo dostawałem od znajomych.

Dzięki Mariola-Coma :) Ja za pojedynczymi nie przepadam ale jak już są, no to rosną. Nawet wysiałem wiosną kolejne i powoli się rozwijają. Zadziwia mnie, że te z nasion po paru latach są większe od starych odmian i mają duże bryły bulw :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”