Zapraszam do siebie-darla80
Dzisiaj na razie jest ładnie i ciepło mam zamiar oplewić rabatki i zasilić saletrą. Zeszło troszkę jednorocznych po pikuję w puste miejsca. Przepikowałam już dziwaczka i aksamitki. Surfinii zeszło na razie niewiele. Z tych nasionek co wysłałam zeszło Ci cokolwiek, u mnie niektóre dopiero teraz zeszły ale nie za bardzo.
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety któregoś razu ostro na nie popadało i też z surfinii nic
Za to pozostałe nasionka ładnie wschodzą na rabatce.Najszybsze są nasturcje
Mam już normalnie depresję pogodową
i przestałam już nerwowo śledzić prognozy pogody
Planowałam od dawna zrobić zapobiegawczy oprysk Topsinem(przez tę pogodę tak się to tylko odwleka w nieskończoność),mam nadzieję,że nie będzie po tych deszczach za dużo problemów z grzybami czy innymi choróbskami
Wczoraj po południu lekko się przejeśniło-raptem ścięłam trawę i posadziłam nowe clematisy(14 zł za 3 sztuki z wyprzedaży w Auchan).Naliczyłam ich w całym ogrodzie już 13
Winniczków na "roboczym" zawsze było zatrzęsienie,jednak teraz zauważyłam ogrom czarnych ślimaków
W oczku sporo jest glonów nitkowych,które ręcznie odławiam,choć zwykle preferowały słoneczną pogodę
Kolejnej rybki brak-tym razem tej najświeższej,złotej(a tak uciekała w zoologicznym w akwarium-liczyłam,że nie da się temu perfidnemu kotowi)
Mam już normalnie depresję pogodową
Planowałam od dawna zrobić zapobiegawczy oprysk Topsinem(przez tę pogodę tak się to tylko odwleka w nieskończoność),mam nadzieję,że nie będzie po tych deszczach za dużo problemów z grzybami czy innymi choróbskami
Wczoraj po południu lekko się przejeśniło-raptem ścięłam trawę i posadziłam nowe clematisy(14 zł za 3 sztuki z wyprzedaży w Auchan).Naliczyłam ich w całym ogrodzie już 13
Winniczków na "roboczym" zawsze było zatrzęsienie,jednak teraz zauważyłam ogrom czarnych ślimaków
W oczku sporo jest glonów nitkowych,które ręcznie odławiam,choć zwykle preferowały słoneczną pogodę
Kolejnej rybki brak-tym razem tej najświeższej,złotej(a tak uciekała w zoologicznym w akwarium-liczyłam,że nie da się temu perfidnemu kotowi)
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
MirkaS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj darla
długo u Ciebie nie byłam. Super zakupy za grosze , mowa o clematisach. Pokaż zdjęcia albo napisz jakie piękności nabyłaś.
Miałaś racje czyściec 1 szt uratowany. Fuksja ze względu na pogodę wolniusieńko wzrasta. Wszystkie roślinki od Ciebie pięknie się przyjęły, tylko
brak.
Szkoda rybek, to wstrętne kociambry.Ja też nosiłam się z zamiarem zrobienia oprysku na magnolie, ale albo deszcz albo silny wiatr.
Podobnie jak Ty też cierpię na depresje pogodową, myślę że takich osób jest dużo więcej, a pamiętasz jak narzekałyśmy że jest susza. Ot człowiek , ciężko mu dogodzić. Z dwojga złego to ja jednak wolę suszę.
A jak remont, mam nadzieje do przodu
długo u Ciebie nie byłam. Super zakupy za grosze , mowa o clematisach. Pokaż zdjęcia albo napisz jakie piękności nabyłaś.
Miałaś racje czyściec 1 szt uratowany. Fuksja ze względu na pogodę wolniusieńko wzrasta. Wszystkie roślinki od Ciebie pięknie się przyjęły, tylko
Szkoda rybek, to wstrętne kociambry.Ja też nosiłam się z zamiarem zrobienia oprysku na magnolie, ale albo deszcz albo silny wiatr.
Podobnie jak Ty też cierpię na depresje pogodową, myślę że takich osób jest dużo więcej, a pamiętasz jak narzekałyśmy że jest susza. Ot człowiek , ciężko mu dogodzić. Z dwojga złego to ja jednak wolę suszę.
A jak remont, mam nadzieje do przodu
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- darla80
- 1000p

Cieszę się Mireczko,że czyściec jednak również się przyjął.
Na taką depresję najlepszym lekarstwem jest chyba zakup/widok kwitnącego storczyka(mi aktualnie kwitnie połowa falków
czyli trzy,jeden w drodze.Jeszcze raz powtórzę-Twój woskowy jest CUDNY).Oglądałam się na storczyki ale "M" postawił ultimatum:albo clematisy albo falek
Na szczęście nie było nic specjalnego-same fiolety i białe
Woskowego chyba bym nie przepuściła
Powojniki:
Dzisiejszy widok na korytarz na dole

Na taką depresję najlepszym lekarstwem jest chyba zakup/widok kwitnącego storczyka(mi aktualnie kwitnie połowa falków
Powojniki:
Dzisiejszy widok na korytarz na dole

- darla80
- 1000p

Rabatka powoli zaczyna się przekształcać
Dwa czerwone rojniczki to też ostatni zakup-tym razem "M" się uparł
Od tej pogody to nawet grzyby znalazłam oraz fajnie-jak parasoleczki
wyglądające chyba jakieś porosty

Dwa czerwone rojniczki to też ostatni zakup-tym razem "M" się uparł
Od tej pogody to nawet grzyby znalazłam oraz fajnie-jak parasoleczki

- darla80
- 1000p

Aniu-niestety "M" tak wsadził swoje rojniczki,że jeden już rozdeptany przez kolegę synka,który karmił rybki
Marzy mi się oddzielny,spory skalniak-jednak jeszcze nie w tym roku,gdyż w tej chwili na przyszłym jego miejscu stoją tam cegły
Ewuniu-te "porosty" rosną tam od zeszłego roku i nie rozprzestrzeniają się.Podobają mi się te "parasoleczki" i dopóki będą się trzymały w ryzach mogą rosnąć bezpiecznie
To zaledwie kilka cm kwadratowych przy kamieniu oczka(a tam sporo wilgoci).
Pozwoliłam zakwitnąć większemu barwinkowi pod płotem.W sumie to naprawdę fajnie wygląda gdy kwitnie.
Zakwitła pierwsza Calla -Picasso.
Pierwsze dwa pączki na łososiowej daturze-olbrzymce.

Marzy mi się oddzielny,spory skalniak-jednak jeszcze nie w tym roku,gdyż w tej chwili na przyszłym jego miejscu stoją tam cegły
Ewuniu-te "porosty" rosną tam od zeszłego roku i nie rozprzestrzeniają się.Podobają mi się te "parasoleczki" i dopóki będą się trzymały w ryzach mogą rosnąć bezpiecznie
Pozwoliłam zakwitnąć większemu barwinkowi pod płotem.W sumie to naprawdę fajnie wygląda gdy kwitnie.
Zakwitła pierwsza Calla -Picasso.
Pierwsze dwa pączki na łososiowej daturze-olbrzymce.

- darla80
- 1000p

Rozkwitły pierwsze pączki mojej fuksji oraz prześliczny irys(na razie jeden z dwóch) od kochanej forumki-Pani Marii
Róże też już mają pierwsze pączki.Są niezmordowane-po zimie wszystkie zostały przycięte równo z ziemią :o

Róże też już mają pierwsze pączki.Są niezmordowane-po zimie wszystkie zostały przycięte równo z ziemią :o

-
MirkaS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darla Twój korytarz wygląda jak po wojnie, baaardzo Ci współczuje prac remontowych.
U mnie od dziś malowanie /jak ja to lubię
/
Przepiękna Twoja kalia, moje malusieńkie, nic z nich nie będzie.Irysek ma fajny kolor.
Pięknie i kolorowo

U mnie od dziś malowanie /jak ja to lubię
Przepiękna Twoja kalia, moje malusieńkie, nic z nich nie będzie.Irysek ma fajny kolor.
Pięknie i kolorowo
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- darla80
- 1000p

Mireczko-to się uśmiałam
chyba faktycznie krajobraz jak po wojnie,choć teraz wyglądało to gorzej-pod betonem była spora warstwa żużlu-wywieźliśmy już cztery ogromne kontenery(razem z tym samym zestawem ze strychu) i jeszcze jutro ostatni-mam nadzieję
Nie spisuj kwitnienia Calli na straty-ta była nieco większa od orzecha włoskiego
To moja pierwsza z siedmiu(to jeden z moich tegorocznych "koników"
),mam nadzieję,że reszta również wkrótce zakwitnie
Aniu-co ja bym dała,żeby wszystko było w tej chwili możliwe do wykorzystania
jednak na wszystko powolutku przychodzi swoja kolej
a w ogrodzie praca nigdy się nie kończy 
Nie spisuj kwitnienia Calli na straty-ta była nieco większa od orzecha włoskiego
Aniu-co ja bym dała,żeby wszystko było w tej chwili możliwe do wykorzystania
Jak Ty się wyrabiasz małe dzieci, gruzowisko do uprzątnięcia i w grodzie praca bez końca. Mnie brakuje dnia często coś zaplanuje zrobić i brak czasu. Okropnie jest mokro trawa urosła ,chwasty rosną jak się wypogodzi dopiero będzie masę rzeczy do zrobienia. Kalie na wiosnę widziałam w markecie kolory były śliczne. Czarna rzucała się w oczy. Nie znam tej rośliny i nie kupiłam bo nie wiem czy zimuje w gruncie. Dopiero w domu można znaleźć wiadomości na ten temat po fakcie. Pojechać znowu to już nie ma. Jakie kolory jeszcze kupiłaś?
- darla80
- 1000p

Calle niestety nie zimują
W zeszłym roku miałam tylko czerwoną z Biedronki ale rosła w niefortunnym miejscu i nic z niej nie było.W tym roku dokupiłam mix-3 szt(kolory nieznane),różową,tę która właśnie kwitnie i mam białą z wymiany(naprawdę mega cebula w porównaniu z kupywanymi).Niedawno widziałam kwitnące sprzedawane jako domowe w Auchan-coś koło 25 zł
Czarnej szukałam w sklepach ale nie było
może w przyszłym roku.
Wczoraj w dzień było okropnie gorąco a po południu zaczęło niesamowicie lać-burza nie z tej ziemi
Na ulicy zatkała się kanalizacja i wybiło również u nas na podwórku-w miejscu gdzie mam te małe iglaczki.Wody było tam nawet do pół kolana,wymyło korę,szyszki prawie na ulicę.Telefon do MPWiK nic nie dał-w całej Sokółce były podobne problemy.Trochę wody było nawet w piwnicy
Nie pamiętam nigdy aż takiej burzy.Teraz jestem podłamana-najgorzej jest z dwoma clematisami(a przedwczoraj wokół jednego zrobiłam oponkę z trzmieliny
)...czas pokaże,jak ten wylew ścieków odbije się na roślinach 
Wczoraj w dzień było okropnie gorąco a po południu zaczęło niesamowicie lać-burza nie z tej ziemi