Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, te kratki są tak naprawdę gotowymi elementami do wykonania ogrodzenia. Zalewa się betonem pionowe słupki, a do nich przytwierdza takie właśnie elementy jeden za drugim. Coś jak siatka, tylko solidniejsze i łatwiejsze do instalacji. Odstaje to od ściany na jakieś 3 cm, ale to dlatego, ze ma już takie gotowe wypukłości i tak było najłatwiej zainstalować. Myślę że byłoby jeszcze lepiej, gdyby odległość była jeszcze trochę większa. ;:100

Isiu, cieszę się, że moje skromne doświadczenia mogą się przydać... :D
abeille pisze: Będziemy mogły się odwiedzać, podziwiać ogródki (nie tylko wirtualnie), wymieniać roślinki.
Pszczółko, O to właśnie chodzi! Już mnie wreszcie przestanie zżerać niezdrowa zazdrość, kiedy to czytałam na forum, jak się towarzystwo umawia na spotkanie u jednego czy drugiego... My tez sobie strzelimy jakiś apéritif czy grilla... ;:136 ;:137 i powymieniamy się zaszczepkami czy roślinkami! :D :D :D

Krzysiu, witaj! Bardzo miło Cię gościć po takiej długiej przerwie! ;:100
Pamiętaj Krzysiu, ze moja "przygoda" z różami jest bardzo "intensywna", ale jeszcze krotka. Z tego co wiem, zanim pokażą się listki, możesz pryskać środkiem o pełnym, zalecanym przez producenta na opakowaniu, stężeniu. Kiedy pokażą się już młode listki, należy zmniejszyć moc oprysku o połowę, bo jest ryzyko poparzenia młodych, delikatnych listków. Pełną dawkę można dawać dopiero kiedy nowe pędy są już duże. A jak duże? Gdzieś czytałam, że ponad 10 cm, gdzie indziej, że dopiero po pierwszym kwitnieniu. Ja nie czekam na pierwsze kwitnienie. Kieruję się wyczuciem. :roll: :D Jeśli chodzi o cięcie, nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia z różami angielskimi i historycznymi, ale jeśli chodzi o nowoczesne, ciachaj, nie bój się!!! Odpłacą Ci to z nawiązką! :D

Milego Wieczoru dla Wszystkich!
;:100 ;:100 ;:100
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, witaj wieczorem :) Przychodzę z kolejnym ulubieńcem- rh Bernstein :)

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Alu za fotorelację ;:168

Widziałam dzisiaj właśnie taką siatkę ogrodzeniową w OBI, jest ocynkowana, więc będzie trwała, troszkę tylko ciężkawa ( zewnętrzna ściana budynku ma grubą warstwę ocieplenia i nie wiem czy to nie będzie przeszkodą w montażu siatki na ścianie, a z drugiej strony wyszło by mnie dużo taniej, ponieważ mam na uwadze kratkę z kutego żelaza osadzoną w ziemi )
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Nie byłam jeszcze nigdy wcześniej w Twoim ogródku i ... moje pierwsze wrażenie BALSAM DLA DUSZY spragnionej wiosenno-letnich widoków. Ogród, róże zapierają dech w piersiach. O takich ludziach Anglicy mawiają, że mają "green fingers".

Wiem też gdzie szukać ciekawych odmian róż, dokładnych opisów podpartych własnymi obserwacjami. Np. bardzo mnie zaskoczył fakt, że Eden Rose może być takim wielkim "krzaczorem" (a wygląda tak niewinne :wink: ). I dobrze, że się dowiedziałam zanim ją posadziłam (w przyszłym tygodniu odbieram zamówienie), oby tylko pogoda pozwoliła na jej posadzenie w ogrodzie... A nie kombinowanie z przetrzymywaniem w ciemnym garażu...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Alutka już się strasznie cieszę na to spotkanie ;:11 a co my też mamy prawo poszaleć.

A czy Ty wybierasz się kochana do Beauregard na początku kwietnia? Ja tam salonie jeszcze nigdy nie byłam ale może
właśnie jest okazja.

Pozdrowionka Alu
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Monisiu, dziękuję serdecznie! Co jeden to piękniejszy. A tego nie znalam... :D

Grażynko
, jak się trochę pomyśli i pokombinuje, to wreszcie się trafi na odpowiednie rozwiązanie... Ja na początku zupełnie nie miałam pojęcia jak mocować roze pnące( te wszystkie piramidki i inne trejaże, które sa w sprzedaży, nadaja się co najwyżej do podtrzymania pachnącego groszku...) więc obserwowałam jak to jest zrobione u innych, przygladalam się na zdjęciach w internecie itp.

Joasiu, bardzo mi milo, ze do mnie trafiłaś!
To bardzo ważne, zeby wiedzieć jakie rozmiary osiaga docelowo jakaś roślina. One sa wszystkie takie male i niepozorne, jak się je kupuje... Ile razy musiałam juz jakas roślinę przesadzać! Zresztą nie ja jedna... :lol: :lol: :lol: Zazwyczaj na etykietce podane sa docelowe rozmiary rośliny, ale jakos to tak nie przemawia do człowieka, jak zobaczenie rośliny w calej okazalosci.

Pszczolko, ja tez tam jeszcze nigdy nie byłam... Byłaby to fajna okazja. W tej chwili nie potrafię jeszcze powiedzieć, czy uda mi się tam pojechać w tym roku. Ale nawet jeśli nie, to i tak pewnie w najbliższych miesiącach uda nam się spotkać. A czy byles juz kiedyś w Giverny? My bywamy tam dosyć często, bo to niedaleko i w związku z tym, pozwala na mile spędzenie dnia, przy ładnej pogodzie. :D :D :D

Buziaczki jak maślaczki, dla calej forumowej paczki! ;:196 ;:100
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Alutka!!!! Wpadłam na chwilkę , bo na ranczo net słabiutki!!!! Zdążyłam znów coś u Ciebie się nauczyć!!! Taśma klejąca - antymrówkowo-mszycowa !!! :D Zastosuję :lol: Mizianka dla Bobika i Dinka . Pozdrowionka serdeczne i buziaki dla Ciebie
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ALU dawno mnie u Ciebie nie było . Przyszłam znów naupajać się Twoim pięknymi różami i poczytać dużo interesujących porad . Alu życzę sloneczka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Witaj Alu
Imponująca kolekcja różyczek i muszę przyznać są bardzo piękne :lol:
Zauważyłam też że wiosna u Ciebie na całego i roślinki budzą się z zimowego snu :wink:
Pozdrawiam :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czas róż się zbliża,znowu będziemy mieć ucztę na forum z powodu Twoich prezentacji Alu... :D
Już nie mogę się doczekać tego momentu.
Czytam,że postępujemy podobnie , w zapobieganiu chorobom róż .
Z czosnkiem jednoznacznych i wielkich doświadczeń nie mam ale fajnie wygląda na rabacie a jak jeszcze sprawdza się to jego ogromniasty plus.
Alu ... a wiosna?
Co już przyniosła do Twojego ogrodu?
Wszak u Ciebie jest już zapewne od dawna ....
Pozdrawiam serdecznie ;:100
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Alu kwiatuszku witam Cie cieplutko w ten niedzielny wieczór. Wspominając o Beauregard miałam na myśli
La fête des plantes vivaces de Beauregard który odbędzie się od 3 do 5 kwietnia. Tak bardzo chciałam sie tam
wybrać by pobuszować w poszukiwaniu trudno dostępnych i rzadkich bylin i obejrzec tegoroczne nowości.
Ale niestety nie będę mogła tam dojechać w tym czasie. Liczę na wiecej szczęścia by sie wybrać na Fête de Courson.
Może uda nam się wybrać razem ? :?:
Nie byliśmy jeszcze w Giverny i chętnie się tam wybierzemy z Wami jak tylko będzie trochę cieplej i przyjemniej na dworze.
Jeśli nie to znajdziemy na pewno jakąś inną okazję by się spotkać. Nieprawda Aluniu?

;:113 ;:113 ;:113

Jak postępują Twoje prace w ogródku? Sama czekam na cieplejsze dni, a mnóstwo pracy jeszcze zostało.
;:6

Milutkiego wieczorka.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aluś przypomniałam sobie teraz, że już kiedyś pisałaś o tym mocowaniu róży do ściany.
Tylko nie pamiętam już kiedy to było. ;:124
Muszę przelecieć wstecz i to znależć.
Sama chcę abrahamkę wypuścić pod oknem na ścianę, żeby przy otwartym oknie mieć ładny widok dookoła. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie Kochani Ogrodomaniacy! :wit

Od kilku dni jest piękna, wiosenna pogoda (chociaż ranki trochę zimne... :wink: ). W związku z tym ciężko pracuję w ogrodzie! :roll: :D Niemniej jednak, pomyślałam o Was i zrobiłam kilka zdjęć... ;:4 Zanim je zamieszczę, po słówku dla miłych Gości.

Kózko, mimo że wpadłaś jak po ogień, Twoja wizyta sprawiła mi wielką radość! :D Ja mam straszne tyły w rewizytach, aż mi wstyd... :oops:

Jadziu, Twoje życzenia spełniły się w oka mgnieniu! ;:3 Słoneczko świeci jak oszalałe i zamierza kontynuować w najbliższych dniach! :D Ja Ci życzę tego samego, bo teraz, nam ogrodnikom tego potrzeba!!! ;:100

Aniu
, miło mi że do mnie trafiłaś! ;:100 Wiosna już tutaj na całego, ale nie zapominajmy, że kwiecień plecień... we Francji też... :lol:

Krysiu
, ja też uważam, że czosnek ładnie wygląda. Zresztą jestem zwolenniczką mieszania roślin, żeby stworzyć taki trochę efekt dzikości, nieładu... Sadzę np. tymianek czy szałwię wśród roślin ozdobnych a w tym roku mam zamiar posiać również nieco pietruszki i koperku. :D Chcę ich mieć trochę blisko domu, żeby po jedno ździebełko do obiadu nie biegać w drugi koniec ogrodu, do warzywniaka. Cały problem, to wybrać takie miejsce, żeby nic w pobliżu nie pryskać chemikaliami. (czyli nie obok róż! :wink: )

Pszczółko, wiem co miałaś na myśli. Dokładnie, to chodziło Ci o St Jean de Beauregard. Z jednej strony, strasznie mnie tam ciągnie, ale z drugiej, ja już naprawdę nie mam miejsca w ogrodzie!!!! :lol: A jechać i nic nie kupić... :roll: to ponad moje siły... :? A czy masz na myśli jakieś konkretne byliny?
abeille pisze: Nie byliśmy jeszcze w Giverny i chętnie się tam wybierzemy z Wami jak tylko będzie trochę cieplej i przyjemniej na dworze.
W takim razie najpewniej spotkamy się w Giverny, bo jeśli tam jeszcze nie byliście, to koniecznie musicie się wybrać... i to kilkakrotnie: w czasie kwitnienia tulipanów, irysów, róż, lilii wodnych...
abeille pisze:
Jeśli nie to znajdziemy na pewno jakąś inną okazję by się spotkać. Nieprawda Aluniu?
Prawda, prawda... ;:108 ;:18

Grażynko, ale ja sobie zupełnie nie przypominam... ;:223 :?: Jesteś pewna, że to ja o tym pisałam...?
(widok i zapach! :D )

Oto obiecane zdjęcia. Na ostatnim, u stóp miniaturowej brzoskwinki, widać wspomniany wyżej czosnek! :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Alu ,ale Ci zazdroszczę tych widoczków ,ale się pocieszam ,że u nas też tak nidługo będzie miłego wypoczynku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam ;:100

Alu, ale u Ciebie masa kwiatów, to prawie pełnia wiosny, miło się ogląda.

Moje magnolie nawet nie mają nabrzmiałych pąków a Twoje w pełnym rozkwicie,
pocieszam się jednak bo od dziś zapowiadają naprawdę ciepełko, przyroda powinna
szybko nadrobić zaległości.

Pozdrawiam wiosennie, Krzysztof.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”