Kaktusiki - Becia
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Padły, bo źle się nimi zajmowałeś. Nie znaczy to, że padną też u Beci.darekcn4 pisze:Ciekawe za ile Ci ta Parodia zdechnie? Mi pękła na pół taka i szlag trafił ją. To ,,jajko" niespodzianka...
Miałem 2 sztuki, obydwie padły jak muchy...
Pozdrawiam.
Tak samo jest z każdą inną rośliną. Jeśli zapewnimy Melocactusowi spoczynek tak jak innym, w chłodnym pomieszczeniu, to też zdechnie, jeśli będziemy często i obficie podlewać rosliny z gatunki Lithops, to zgniją, więc nie widzę sensu zniechęcania innych do tego gatunku, tylko dlatego, że nie umiałeś się nim zająć, jak sam z resztą przyznałeś.
czyli może dam radę, zrobię wszystko co w mojej mocy, aby sie utrzymał
pozytywny aspekt tej dyskusji, jest taki, że dowiedziałam się czegoś o parodii przy okazji
dziękuje Wam za to
;:83 ;:83
a swoja drogą, to jestem zdziwiona, że tyle lat moje kaktusy wytrzymały podlewanie w zimie, jednakową ilość wody dla wszystkich, miały prawdziwą szkołę życia, bo oprócz tego, ze je miałam, raczej nie zgłębiałam wiedzy na ich temat, ale dzięki forum wiem więcej

pozytywny aspekt tej dyskusji, jest taki, że dowiedziałam się czegoś o parodii przy okazji
dziękuje Wam za to
;:83 ;:83
a swoja drogą, to jestem zdziwiona, że tyle lat moje kaktusy wytrzymały podlewanie w zimie, jednakową ilość wody dla wszystkich, miały prawdziwą szkołę życia, bo oprócz tego, ze je miałam, raczej nie zgłębiałam wiedzy na ich temat, ale dzięki forum wiem więcej

Beciu nie przejmuj się dasz radę , wiosną jak nasze pupilki budzą się do życia nigdy nie podlewaj ,zaczynaj od zraszania ,podlewanie zaczynasz wtedy gdy już rośliny nabiorą wigoru ,pierwsze podlanie roślin po zimowisku kiedy ich komórki są jakby zasuszone ,powoduje właśnie rozerwaniem rośliny czego doświadczył Darek nie jest to roślina wymagająca a raczej powiem że łatwa w uprawie więc na pewno dasz sobie z nią radę
A ja dostałem na prezent gwiazdkowy zestaw nasion od kolegi 
Astrophytum.
myriostigma f. quadricostata
myriostigma multicostata
myriostigma Hybride
myriostigma nuda, pięcio żebrowa
senile
senile Hybride
aureum
ornatum f. glabrescens
ornatum
Turbinicarpus alonsoi