W miniony weekend byłam w Berlinie na przedświątecznych zakupach i tradycyjnych Weihnachtsmarkt-ach. To takie bożonarodzeniowe targi-jarmarki świąteczne , odbywające się na większych placach miasta i przed centrami handlowymi.Można tam kupić...wszystko - ozdoby, stroiki, ciasta, świece, lampki choinkowe, choinki, szopki, ale też czapki, szaliki, biżuterię , zabawki, słodycze...no i polski bursztyn oraz wyroby z wikliny! Można napić się piwa i grzanego wina. Poczułam gwiazdkowy nastrój, a przy okazji kupiłam piękne bombki choinkowe i ... a jakże - figurkę Weihnachtsmanna(w końcu w poznańskiem mówi się nieprzypadkowo na tego osobnika " gwiazdor"). Oto kilka zdjęć:
Radosne i chyba lekko podchmielone( dla rozgrzewki) gwiazdory grały na trąbach kolędy... centrum handlowe "EuropaCenter" było świątecznie udekorowane - choć nie musimy mieć wcale kompleksów , bo i u nas jest wiele pięknych , imponujących wręcz dekoracji.
Ciekawie oświetlona, choć bezśnieżna Unter den Linden .Na kolejnym zdj. - gwiazdorek =Weihnachtsmann
A tu jeden z kolorowych straganów z piernikami.