Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Smacznie wygląda serek jeszcze nigdy nie robiłam .Jesteś pracowita dziewczyna Agusiu , chyba nie masz czasu na nudę ;:108 . W Boxach niedługo zapanuje ścisk, a ja dzisiaj swoje pierwsze wykiełkowane ziarenko malwy wsadziłam w ziemię.Następne mocno się ociągają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Łooo, zdolniacha z Ciebie ;:138
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jadziu to trzymam kciuki i za drugą malwę ;:215

Dziewczyny, Jadziu i Anidko, takie serki robią się same, ja tylko podgrzewam lekko mleko, zalewam podpuszczką, przekładam na sito, a reszta po prostu się dzieje :D Od roku chciałabym zrobić serek wędzony typu Łoscypka :wink: Też nie jest trudny. Mam dobry przepis i mam już wędzarkę,, ale jeszcze nie mamy odwagi jej rozstawić, tak jak przyszła, tak stoi w garażu w kartonie. Nawet nie wypakowałam z "budki" paleniska i dalej nie wiem, jakiej wielkości szczapki się do niego zmieszczą ;:173 Normalnie zbieramy się za to wędzeniem jak pies do jeża ;:306 Mój mąż skończył technologię żywności i coś tam o wędzeniu wie, ja trochę gorzej, no myślę że do wiosny się przełamię ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu spoko to nie takie trudne to wędzenie tylko trzeba rozpoznać przeciwnika :wink: a potem to już z górki.Czasu macie sporo ;:108 a serek ogrzewasz do jakiej temperatury na termometr czy na oko
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozgrzewam tak, jak kiedyś dziecku mleko- sprawdzam kropelkę na nadgarstku, musi być lekko ciepłe. Kiedyś moczyłam ten termometr w garnku, ale tak na oko a raczej na nadgarstek też zawsze się udaje ;:108
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 Może czas spróbować tylko jak twierdzisz ,że Piątnica się popsuła, a nie wiem czy innej firmy znajdę u nas mleko, bo takiego od krowy nie ma ;:222 Podpuszczkę wiem gdzie kupić
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko mam za sobą dwa lata robienia sera korycińskiego. Przez dwa lata brałam od gospodarza 10 l mleka co drugi tydzień i robiłam pyszne sery. Niestety coś się popsuło nie wiem w mleku, w podpuszczce i przestałam, powiem że się trochę zraziłam. Raz zrobiłam z mleka kupowanego w sklepie, ale ten z mleka jeszcze ciepłego prosto od krowy był bez porównania lepszy :D Może jeszcze wrócę kiedyś! Potem z serwatki jeszcze robiłam ricottę ;:215
Pozostałą serwatkę dostawały kury, pytasz czym je karmię, no więc wykupuję przecenione sery białe i im daję, wątróbkę, kiszkę żeby zrównoważyć dietę białkiem :D Gotuję ziemniaczki oczywiście takie wiejskie, a podstawa to ziarno pszenicy i jęczmienia z dodatkiem kukurydzy :;230 i to się składa na złote jajka :;230 Zapomniałam o zielonym ;:223 teraz to tylko dostają kupowaną kapustę... białą i pekińską :D
Moje dwa posiane pomidory nie wychodzą ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Zdolna dziewczyna z Ciebie ;:215 . Tyle nasionek nazbierałaś i dzieje się u Ciebie, dzieje. Ja jeszcze cierpliwie czekam i uzupełniam zapasy nasionek. Muszę dokupić warzywa i może pokuszę się jednak o własne pomidorki ;:224 . Ogólnie dzisiaj sporo myślałam o tym moim warzywniku i jak dorobimy się tej nowej działki to chcę założyć taki ładny warzywnik ze ścieżkami z trawki ;:131 . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Trzymaj kciuki, trzymaj... Miło byłoby zobaczyć, że się myliłem... :-P

Dzięki za uznanie dla mojego wariactwa nasionkowego... A z tymi nazwami naukowymi to już zboczenie zawodowe... ;-) W końcu biologiem jestem, w laboratorium badawczym pracuję.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzonki maja super warunki, ładnie rosną. Ja panowałam szklarnię balkonowa taka z siatkowymi półkami przerobić na growboxa. Fajna ta żarówka w kształcie kwiatka.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wieczorkiem pewnie zdążę poodpisywać, ale teraz póki córcia jeszcze śpi chciałam się z Wam podzielić moją radością z wschodzących kwiatów :D Nigdy nie przestanie mnie zachwycać, jak to się dzieje, że z kuleczki mniejszej od ziarnka piasku, suchej i pozornie martwej, wyrasta coś żywego, rozkłada te maciupeńkie liścienie i pod ciepłym dotykiem słonka leci dalej ze wzrostem. Cud!
Po pięciu dniach z nasion na parapetach pokazały się pierwsze kiełki tunbergii, malutkie werbeny patagońskie, jedna odmiana białej werbeny ogrodowej, szałwie trójbarwna, lewkonia letnia biała i fioletowa, jeden maciupki pierwiosnek storczykowy, naparstnica letnia, petunia Koronkowy Welon, heliotropy, ryż czerwony, trawy pampasowe biała i różowa.
Czekam na lobelie, resztę pierwiosnków, szałwie błyszczące, kobee i asariny.
Śliczne są takie siewki, mogłabym je podziwiać godzinami ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie te maluszki mają rosnąć pod lampami, nim nie przyjdzie pora na pomidory i papryki, czyli jeszcze minimum miesiąc mogą mieć lampy tylko dla siebie :wink: Potem chyba wystarczy im światła na południowym parapecie i w ciepłe dni pod folią. Chciałabym je sadzić w maju już z kwiatami.
Już bym je zaniosła do boxów, ale dni są tak słoneczne, że chyba nie trzeba nachyliłam je do światła i tak rosną, do pierwszego pochmurnego dnia.
Wysiewałam w dzień kwiatu i dzień siewu, może coś w tym jest? A może po prostu trafiły mi się niezłe nasiona :wink:
Tu najładniejsze szałwie trójbarwne, jak równiutko wzeszły (nasiona Plantico)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A w boxie bardzo szybko rosną sadzonki, robi się ciasno :wink: Zdjęcie mi wyszło niewyraźne trochę, ale na dole jest ten pomidorek co przed kilku dniami. Ładny kolor mają pod lampami ;:108

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim gościom jak najwięcej wiosny, widziałam że w całej Polsce będzie się w najbliższym tygodniu w dzień robiło ciepło i słonecznie. Wiosna się skrada na paluszkach :wink:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko podzielam Twoje zauroczenie cudem narodzin, to zrozumie tylko ten który wyhoduje z takiego piaseczku drzewo czy krzew. Zawsze jak oprowadzam kogoś po ogrodzie zaznaczam przy niektórych roślinach, że ten krzak jest z nasionka ;:333 Jest szansa, że za miesiąc zjesz swojego pomidorka ;:oj
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Kwiatki kwiatkami, owszem fajne , ale ten pomidorek. ;:167 (sorki, taki objaw pomidoroholizmu z mojej strony :lol: )Piękny okaz. ;:215 O tej porze roku w takiej kondycji. ;:333 Widać, że solarium, które im zafundowałaś podoba im się bardzo. ;:63 ;:63 Ale nie samym światłem roślinki żyją, a po ich wyglądzie widać, że masz do nich rękę. ;:108
Nie pamiętam, czy wcześniej gdzieś pisałaś. Czym je podlewasz?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu cudne te Twoje wypasione siewki co znaczą zielone łapki ;:108 ;:303
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, jesteś miszczem ;:108 ;:63 . Pomidorki swojskie na Wielkanoc pewnie już będziesz miała. Niesamowite.
Też robię czasami ser podpuszczkowy, fajna zabawa i smakowita. Ja go uwielbiam razem z suszonymi pomidorkami i oliwą ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”