Łukaszu -
Aluniu -
Joasiu -
Basiu
Bardzo mi miło,że odwiedziliście mój wątek pozostawiając swój ślad w postaci bardzo sympatycznych i miłych w treści postów za co bardzo Wam dziękuję
Zapraszając Was do kolejnych odwiedzin serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Dzisiaj proponuję obejrzenie kolejnej-drugiej fotorelacji z pobytu w Holandii a dokładniej z Parku Wiosennego w miejscowości Keukenhof niedaleko Amsterdamu.Nie sposób pokazać wszystkie zdjęcia tam zrobione i mimo przeprowadzonej wśród nich selekcji by pokazać te
najciekawsze,zostało ich jeszcze sporo dlatego zmuszony jestem parę dziesiątek z nich pokazać Wam przy najbliższej okazji
Keukenhof jest prawdopodobnie najpiękniejszym na świecie ogrodem wiosennym. Na powierzchni 32 hektarów co roku sadzonych jest 7 milionów kwiatów cebulowych. Setki ogrodników układają je w barwne kobierce, tworzą z nich nawet przestrzenne rzeźby. Co roku ich pracy towarzyszy inna koncepcja tematyczna, na przykład muzyka.
Do dyspozycji turystów oddano ponad 15 kilometrów ścieżek spacerowych, a pracownicy ogrodu zachęcają do robienia zdjęć. Ciężko jest się tym zachętom oprzeć ? w Keukenhof można podziwiać nie tylko tulipany, ale również żonkile, hiacynty i wiele innych. Kwiaty są podzielone na różne strefy tematyczne, na przykład w Ogrodzie Historycznym można podziwiać najstarsze ich odmiany.
Co roku, w maju, odbywa się tutaj wielka parada kwiatowa. Pokonuje ona za każdym razem nieco ponad 40 kilometrów, wychodząc poza granice parku. Keukenhof oferuje swoim zwiedzającym jeszcze wiele innych atrakcji. Wśród nich są pokazowe ogródki wraz z instruktażem, jak należy dbać o rośliny. Źródło tekst-fragmenty ze strony Holiday Check.
Zapraszam na fotorelację.
Już przed samym wejściem do parku kolorowe klomby wprowadzają nas w niesamowity wręcz kolorowy nastrój.
Wchodzimy do pawilonu oranżerii.
Opuszczamy pawilon i podziwiania cudów na zewnątrz ciąg dalszy.
Wiatrak na terenie Parku Wiosennego z tarasu które go roztacza się widok na cały park.
Hektary tulipanowych pól poza parkiem stanowiące jego własność.
Na koniec prezentowany już w poprzednim poście kolaż-zwiastun z Parku Wiosennego Keukenhof.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zapraszam wkrótce do obejrzenia kolejnej i ostatniej fotorelacji z parku