Różyczki u Ewki cz. II

Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. II

Post »

Super ten amfiteatr różany. Bardzo ciekawe wykorzystanie trudnego terenu. Większość poszłaby w skalniak :wink:
I ja miałam w zeszłym roku przygodę z omyłkowo sprzedaną różą. Miał być Graham Thomas, a zakwitł Abraham Darby. No nie narzekam, bo piękna ale....ja chciałam Tomka. Zrobiłam zdjęcie i napisałam maila do szkółki. Odpowiedziano mi bardzo grzecznie, że naprawią błąd i naprawili. Mam i Thomasa. A miła pani powiedziała, że największy problem to sezonowi pracownicy, narzekała bardzo na kadrę. No, wiadomo, interesu należy pilnować, a jak spuścisz z oka.,...to psuje się renoma firmy. Paskudne te uszkodzenia na pędach, będziesz reklamowała? Ja bym odesłała i poprosiła o nieuszkodzone, bo takie przecież zamawiałaś :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewa ale Ty masz okazy różane,cudne krzaki bujnie kwitnące,będę zaglądać.
I wypatrzyłam Madame Anisette,posadziłam jesienią i nie mogę się już jej doczekać :D
Szkółka Hyży ...hmmm muszę pomyśleć...na jesień planuję dosadzić kilka różyczek,na razie zamówienie moje zostało anulowane,nie zdążyłam przygotować rabaty ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Ewo, na Twoich włościach. Okazuje się, że już tu buszowałam - po różach Cię poznałam. Zawsze poznaję po różach, że już bywałam w tym lub owym ogrodzie. Wieczorem mam zamiar dokładniej zwiedzić Twój ogród i już zanosi się na to, ze wpadnę w zazdrość.
x-ja-a

Post »

Fajne zestawienie zrobiłaś. Ja kupowałam wysyłkowo w Rosarium, Floribundzie, u Ćwików i u Ewuni naszej w Rozarium. I nigdy nie zdarzyła mi się pomyłka, raz sadzonka z Rosarium nie wystartowała, ale to chyba ja ją uszkodziłam przy wyjmowaniu z doniczki. W RosaPlant kupowałam wyłącznie osobiście i tylko w donicach, więc wszystkie się przyjęły, ale szału nie ma. Gdybym miała na szybko powiedzieć z którego miejsca róże najlepiej rosną to padłoby na Rozarium Ewy. O właśnie, Madame Anisette, Annes mi przypomniała, też mi chodzi po głowie...
Widzę, że nie tylko ja miotam się z tym cięciem. U niektórych ładnie widać gdzie ciąć. ale w większości miałam tez masę wątpliwości czy ten pęd to jeszcze będzie żył, czy już do wyrzucenia Obrazek Na przykład oba Edeny obcięłam dosyć krótko bo wolę je mieć w formie krzewu a nie jako pnące. Po fakcie przeczytałam, że krótko cięte lubią wypuszczać długaśne, niekwitnące pędy Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

jajagna potwierdzam u naszej Ewy/Glori Dei - nigdy nie miałam problemów,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-ja-a

Post »

tara pisze:jajagna potwierdzam u naszej Ewy/Glori Dei - nigdy nie miałam problemów,
Tym bardziej, że Ewa potrafi wyczarować róże, których nie ma w ofercie. Ale po mailu i pytaniu - Ewa po prostu potwierdza i przysyła śliczne sadzonki. Magia ;:167
Awatar użytkownika
RenataC
100p
100p
Od: 24 sie 2012, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepis na sódkę mam z tej strony,sądzę,że wiarygodna jest.
http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258 ... tosc_lisci

Myślę,że wszelakie opryski powinno się stosować przed wystąpieniem choroby,tzw prewencja,ale ja oczywiście nigdy nie zdążę przed i gdy tylko na którejś stwierdzę oznaki,zaczynam szaleć z opryskiwaczem,żeby się nie rozprzestrzeniała choroba ;:306

Ewka,ja też już mam gąszcz i w ostatnim sezonie mączniak się pokazał.
Muszę w tym sezonie zadziałać przed... :P
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewuś, bardzo ci dziękuję za komplementy odnośnie torcika ;:168 Jeśli chodzi o szkółki różane to pewnie nie będę wyjątkiem chwaląc naszą Ewcię z Rozarium. Zawsze przychodziły ładne i zdrowe sadzonki. Podobnie we Floribundzie (chociaż teraz zamawiałam tam dopiero drugi raz.. zobaczymy) Niestety nie zachwyciła mnie szkółka Rosarium. Zamawiałam tam dwa lata temu tylko dlatego, że w innych szkółkach nie mieli wtedy Queen of Sweden, Lady Emmy Hamilton, Peace i Senteur Royale. W tym samym czasie robiłam pierwsze zamówienie od Ewci. Paczki przyszły mniej więcej w tym samym czasie, ale po rozpakowaniu to najnormalniej chciało mi się płakać. Na pierwszy rzut oka widać było różnicę w wielkości sadzonek. Niestety na niekorzyść Rosarium.. A wydawać się mogło, że skoro ceny są wysokie to i sadzonki będą ładniejsze. Może tylko mi się tak trafiło.. nie wiem, słyszałam, że to dobra szkółka trzymająca poziom. Niestety u mnie się nie sprawdzili. Peace praktycznie padła (sadzonka tej samej róży kupiona w OBI za 6 zł rozrosła się lepiej niż ta szkółkowa) Senteur Royale NADAL nie może się wziąć do życia (to będzie jej trzeci rok). Jedynie terminatorki Lady Emma i Queen ładnie się rozrosły.
x-ja-a

Post »

Ewuś, mogłabyś napisać jak przezimowała tę dziwną ciepłą/nie ciepłą zimę Twoja cudna Clair R? Mam ją w koszyku, ale jeszcze odrobina zdrowego rozsądku kazała się zapytać... Bo ona chyba ma 7b strefę?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jagusiu - odpowiadam szybciutko , Clair od samego początku zimowała dobrze, nie mam z nią żadnych problemów. Tej zimy też się nie wystraszyła. Rośnie świetnie, cudnie się rozkrzewia, pięknie wygląda, same echy i achy.
Madam Anisette też mam, ale powiem Ci, że w pierwszym roku niczego ciekawego nie pokazała. Przezimowała dobrze, więc cichutko oczyma wyobraźni widzę jaka piekna będzie.
Sabinko - A ja własnie czekam na paczuszkę z Floribundy, już jest nadana :tan . W ubiegłym roku sadzonki otrzymałam od nich dobre, ale nie powaliły mnie na kolana. Rozarium znajduje się 15 min ode mnie, więc odbierałam od Ewy osobiście sadzonki, które zamówiłam internetem. Niestety jedna z nich chyba zdziczała, druga wymagała ostrego cięcia. Niewątpliwie jednak nasza Ewa jest przeuroczą kobietą. Warto wiedzieć, że można u niej zamówić to, czego nie ma na stronie.
Renatko - skoro chcemy stosować naturalne środki ochrony roslin, to masz rację, że możemy zastosować oprysk profilaktyczny. Też mi się wydaje, że gąszcz sprzyja rozwojowi mączniaka. Dlatego jesienią troszkę porozsadzałam róże. Czy to coś da czy nie - zobaczymy.
Taro - dlatego tak się cieszę, że Ewa jest niemalże moją sąsiadką ( ja ją znam, ona mnie nie), a że tak zachwalacie, to pewnie latem, ale już w doniczce, coś tam jeszcze kupię. Będę miała przynajmniej okazję powąchać jej różany ogród ;:oj W moim otoczeniu wszystkie magnolie są otulane zimą, no chyba że te wielkie.
Pelikano - nie ma sprawy, uwielbiam robić zestawienia, gdybyś widział całą listę... :;230 ( 2 strony A4)
Izuniu - nie masz powodów do zazdrości, a gdy latem zaczniesz pokazywać swoje różyczki, postaram się pomóc przy ich identyfikacji.
Annes - do tej pory nie zamawiałam w szkółce Hyży, ale skoro opinie są pozytywne, może warto? Wczoraj przyjrzałam się ich stronie, niektóre pozycje warte są zastanowienia. Cenowo też konkurencyjni.
Małgosiu - uśmiałam się, bo gdy zaczynałam wiele lat temu zabawę z ogrodem, na skosie zrobiłam... skalniak, a jakże! Rozmawiałam z Kamilą i powiedziała mi, że jeśli róże się nie przyjmą, mam reklamować, dlatego jestem w miarę spokojna. Myślę, że wszystkim nam chodzi tylko o to, byśmy otrzymywali ze szkółek ( wszystkich) zakupiony towar naprawdę dobry. Za to płacimy nie 5 czy 7 zł jak w markecie, ale dużo, dużo więcej. Niewątpliwie pracownicy sezonowi nie przyczyniają się do budowanej latami renomy.
Ewko - o Floribundzie trzeba pamiętać, mają niezły wybór. Mnie odpowiada taże układ ich strony internetowej.
Basiu - i u nas wieje tak, że człowiekowi nie chce się pracować w ogrodzie. Ale weekend ma być piękny. Jeszcze będziemy narzekały na kręgosłupy ;:136
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo ja bym jeszcze napisała do szkółki i poprosiła o wymianę, przecież otrzymałaś nie to co chciałaś (bo chyba nie chciałaś takiej poniszczonej).

W zeszłym roku dostałam z Rosarium (od nich mam najwięcej róż) róże z mączniakami, napisałam do szkółki i do domu (sic!) przywieziono mi nowe krzewy. Nie robiono żadnych problemów, jestem bardzo zadowolona z tego jak mnie obsłużono. A obawiałam się, że nic z tego nie będzie, bo wiadomo, że mogli się wypierać, że to nie oni za to odpowiadają.

Dlatego uważam, że zawsze warto napisać - to nic nie kosztuje.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
x-ja-a

Post »

Ewuś ;:196 To klikam ją ;:138

Silvarerum - no to faktycznie brawa dla Rosarium. Tak to właśnie powinno wyglądać. ;:333
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sylwio - warto o tym głośno mówić, bo dobre zwyczaje powinny być nagłaśniane. Pamiętasz, że byłyśmy latem umówione na kawę w ogrodzie? A lato tuż , tuż ;:136
Jagno - Ciebie oczywiście też zapraszam, jak będziesz w Poznaniu. A teraz pobiegłam na ogródek spojrzeć raz jeszcze na Clair. Była kupiona w 2013 r. Spójrz, pierwsze zdjęcie jest sprzed 10 min, a drugie z lata

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewa a koło Clair co to za ładna pomarańczka rośnie? ;:224
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu..ja sobie nie radzę z przycinaniem. :wink: . Przycięłam swoje ale..im więcej czytam tym głupsza. ;:131 . Wyczytałam że grube pędy wielkości dużego palca powinno się wycinać, no i powycinałam. ;:224 . Póżniej czytam że ,, dostałam wysyłkowo róże, pędy byle jakie, cienkie witki ,, I bądż tu mądry.. ;:219 . Mnie najpewniej eksperymentować na różach z Biedronki, wiele nie stracę. ;:306 . Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”