dorota514- warzywa na pustkowiu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: dorota514- warzywa na pustkowiu

Post »

Moje typy na przyszły rok:

Sierrano:

Obrazek

Obrazek

Jalapeno:

Obrazek

Obrazek

BJ red:

Obrazek

+ jeszcze rocoto i to by było na tyle w mojej liście paprykowej na przyszły rok :idea:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorota :wit
Ostatnio Twój watek nabrał rozmachu i wreszcie zajrzałam, a tu same cuda. ;:138
Arbuzy jak w innym, cieplejszym kraju, kabaczek- jakiego nigdy nie widziałam i reszta też imponująca.
Gratuluję udanego sezonu i pięknych zbiorów. ;:215
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Też gratuluję udanego sezonu i pięknych zbiorów.
Jaka to odmiana kabaczka? Jakaś polska czy zagranicznego pochodzenia.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Dziękuję za gratulacje, mimo wielu problemów udało się co nie co wyhodować mimo, że warzywniak pod koniec nie wyglądał za estetycznie.

Jaka to odmiana kabaczka nie mam pojęcia :) po prostu olbrzymia, dziadkiem tego największego jest rekordzista Polski :P

W domu już wszystko uprzątnięte i żyto posiane. Na polu jeszcze masakra i nie wiem czy zdążę z poplonem.

Obrazek

Tykwy się suszą

Obrazek

Obrazek

Takie mam nasionka z ubiegłorocznej akcji. Podobno fasola czarna meksykańska. Nie wiem co mogę z niej zrobić:) Ktoś coś o niej wie ?

Obrazek

Trochę superhotów

Obrazek

Rocoto giant red, widziałam nawet okazy pona 200g, u mnie około 80g mają:

Obrazek

Jalapeno

Obrazek

I rocoto de seda:

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że już tunel uprzątnięty :D Dorota pole będziesz miała orane ? czy przekopywane ? Zastanawiam się czy nie kupić gorczycy :D
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

dorota514 pisze: żyto posiane.
Ja do żyta dodaję 10 % wyki ozimej.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Pole zorane, gdybym sama musiała je przekopać, musiałabym wziąć miesiąc wolnego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A w szklarni żyto już wykiełkowało:

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Super, poletko zaorane ;:173 Wysiałaś poplon ?
Oczywiście zapomniałem wysiać poplonu w tunelach, muszę to jutro zrobić póki nie ma większego mrozu ;:124
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Poplonu jeszcze nie wysiałam, chcę to zrobić w sobotę, ale nie wiem czy się uda bo zapowiadają śniegi.
Dziś chcę jeszcze dosadzić 2 rygi truskawek, a później wzdłuż truskawek jeden rząd(150 sztuk) czosnku zimowego.

Żyto jeszcze muszę kupić bo to co miałam wykorzystałam. Dziś wjadę do centrum rolniczego i może uda mi się kupić tą wykę ozimą o której wspominadziadek22.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Są gotowe mieszanki żyta z wyką ozimą. Jak nie ma to na kilogram żyta 100 g wyki ozimej. Bardzo płytko przekopać tak na 5 cm. Wysiać rzutowo i dobrze zagrabić. Przykryć włókniną i dobrze ją zabezpieczyć bo wrony podnoszą ją z róg lub w połowie dłuższego boku. Powodzenia w zakupach. :D
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

No to 2kg wyki kupione. Zastanawiam się czy 22kg na 6,5ara mi wystarczy, lubię siać dosyć gęsto.

Obrazek

Powoli już zaczynam pakować nasiona dla stowarzyszenia i na akcję, bo za chwilę terminy przesyłki się skończą.
Jeszcze muszę zrobić karteczki największego kabaczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trzeba wybrać najładniejsze ząbki i zacząć sadzić.

Obrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Witaj warzywna Dorotko. Wiele rekordów przed Tobą. Masz prawie wszystko co do tego potrzebne: duży areał, motywację połączoną z siłą woli i pomoc fizyczną, no i pewnie psychiczną. Powiedziałam "prawie", bo czasu to, naturalnie, chronicznie Ci brakuje.
Jaką odmianę pomidora wybrałaś na giganta?
Obrazek
To jest Malinowy Gigant. Pojęcia nie miałam,że taki urośnie. Posadzony i pielęgnowany jak wszystkie, nawet gorzej, bo bez jesiennego nawożenia, a wiosną bardzo skąpo, bo zabrakło dla niego obornika. Dosadzony był jako zbędna sadzonka wśród kwiatów. Podlewany i opryskiwany jak reszta pomidorów.
Obrazek
Na tym krzaku i w tym gronie sobie rósł. W gronie było 8 owoców, na tym zdjęciu jest z drugiej strony, nie widać go. Jaki by urósł gdyby bardziej o niego zadbać i zostawić go jako jedynaka w gronie? Miał i drugie grono, ale chyba z dwoma owocami, zupełnie nie pamiętam, ale gdzieś o tym pisałam. Zerwałam go gdy tylko złapał rumieńca dla dobra pozostałych. Pewnie przekroczyłby kilogram jako dojrzały.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja też lubie gęsto siać poplon, zresztą jak się ręką rozsypuje, to trochę tego idzie. :wink:

Ja również wśród nasionek, część jeszcze się suszy, część już kompletuje ale gólnie gdzie wzrokiem nie sięgne w pokoju, tam jakieś nasionka. :D

Ja czosnku nie sadze, bo jakoś nadal nie udało mi się zdobyć. Albo nie mam do niego zaparcia albo nie wiem, bo zawsze mi wyleci z głowy. :roll:
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

badzia Pomidory giganty to odmiana big zac, za rok postaram się bardziej do nich przyłożyć, Malinowego giganta też sieję i za rok też na pewno znajdzie się dla niego miejsce. Piękne to Twoje grono.

BobejGS Ja słoniowego też nie zdobyłam, ale też jakoś bardzo go nie szukałam, ale harnasia sobie posadzę, bo często korzystam z czosnku.

Dziś chcę wysiać poplon i tak się zastanawiam czy to nie jest już za późno. W czwartek śnieg już padał temperatury w okolicach 0-4*, a ja jestem zielona w temacie poplonu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja liczę że jeszcze się trochę ociepli, bo mam jeszcze kawałek warzywniaka do skopania. Nie wiem czy dzisiaj się uda, czy w następnym tygodniu. Najwyżej rozsieje i ,,niech się dzieje wola nieba". :D

A jak z cebulą? Wysiałaś wkońcu? Ja się bawie z porem. :) Kilka skiełkowało. Jak znajde nasiona cebuli Exhibition to może też próbe zrobie. Chce sprawdzić czy w ogóle w moich warunkach jest możliwe uprawianie zimowe. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”