Witam Was wszystkich bardzo serdecznie
W końcu nastała chwila wytchnienia od upalnych temperatur. Dziś nad ranem przyszła burza, pogrzmiało, powiało (naprawdę mocno) i porządnie popadało. Myślę, że dziś od podlewania mam wolne
Z ciekawostek, chciałam Wam pokazać, jak niesamowicie przyrósł nam winogron przy pergoli. Szok. W zeszłym roku prawie nic nie było a tu proszę - taka niespodzianka
Oprócz winogrona, przy pergoli posadziłam new dawn oraz Iceberg - ta ma już pączki
clem3 -Wiciokrzew dostałam, nie wiedząc cóż to za wspaniała roślina, posadziłam go w kąt. A gdy nastała wiosna, po zimowej lekturze leksykonu roślin pnących, przesadziłam go na taras i od tej chwili jestem w nim zakochana

Pachnie naprawdę niesamowicie! Martwię się tylko, czy na pewno da sobie radę zimą, czy nie przemarznie. Mam nadzieję, że będzie z nim ok.
Moja córcia Ola to tak naprawdę Aleksandra - różę z jej imieniem musiałam koniecznie kupić. I kupiłam - 4szt

Niestety, pozostałe bardzo się ociągają z kwitnieniem, jedna nawet nie chce liści puścić.
Dla Ciebie Aleksandra z wczoraj
aneczka1979 Wiciokrzew wieczorem pachnie obłędnie. Już od furtki czuć jego woń. Mogłabym mieć balsam z wiciokrzewu

Co do pastelli, to na pewno jeszcze dokupię kilka sztuk, tylko nie wiem, czy dam radę w tym roku - możliwe, że dopiero na wiosnę. Ale kupię na pewno
Moja NN w dalszym ciągu nie jest zidentyfikowana, szkoda, bo z wielką chęcią dokupiłabym jeszcze jedną, albo dwie
Annes 77 Aniu, moje różyczki, przy Twoich to drobnica. Zauroczyłaś mnie first lady - już dopisała ją do swojej listy chciejstw. Muszę, muszę ją mieć

Jest przecudna.
Przyznam, że moja róże marketowe kwitną ślicznie, znacznie lepiej od tych zakupionych w szkółkach. Z jedną tylko nie wiem co zrobić. Wystrzeliły jej bardzo długie i grube gałązki a kwiatów nie widać. Wczoraj zauważyłam, że od spodu, nieśmiało rośnie niewielki pęd a na jego końcu widać dwa pączki. Zastanawiam się czy nie obciąć tych "dzikusów" - dodam, że nie wybyły one z podkładki, tylko rosną powyżej szczepienia. Jak myślisz - ciąć?
To te dwa długie pędy widoczne w tle (za nimi widać pergolę sąsiada)