Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4
Aniu , Aneczko - dzielna dziewczynka z Ciebie , ja niestety tak dzielna nie jestem
i tanich róż kupiłam sporo , ale zdarzały mi się takie zakupy już wcześniej i jak na razie , odpukać
, odpukuję
Glorię Dei - kupiłam właśnie (między innymi )
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu te angielki z OBI były bez nazwy. To co tam napisali, to nie nazwa odmiany
Dzisiaj właśnie posadziłam tę białą do gruntu. Korzenie miała jak na młodziaka bardzo ładne, nie widziałam żadnych oznak guzowatości. Myślę, że będzie ok.
Tamte z A miały piękne korzenie, aż byłam zaskoczona ich wielkością. Pewnie mogą i trafić się kiepskie, ale ze szkółki też zdarzają się marne sadzonki i to za dużo większe pieniądze...Tak miałam w zeszłym roku z Glorią Dei i Garden of Roses. Zdarzają się też pomyłki i to niejednokrotnie. Niby można reklamować, ale mi się nie chciało zawracać sobie głowy. Jeśli z tych kartonikowych nic by nie wyszło to niewielka strata, bo one nie są drogie.
Dzisiaj właśnie posadziłam tę białą do gruntu. Korzenie miała jak na młodziaka bardzo ładne, nie widziałam żadnych oznak guzowatości. Myślę, że będzie ok.
Tamte z A miały piękne korzenie, aż byłam zaskoczona ich wielkością. Pewnie mogą i trafić się kiepskie, ale ze szkółki też zdarzają się marne sadzonki i to za dużo większe pieniądze...Tak miałam w zeszłym roku z Glorią Dei i Garden of Roses. Zdarzają się też pomyłki i to niejednokrotnie. Niby można reklamować, ale mi się nie chciało zawracać sobie głowy. Jeśli z tych kartonikowych nic by nie wyszło to niewielka strata, bo one nie są drogie.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moniś -Chałaputku ja gdybym miała już wszystko posadzone i widziała jakieś szanse na wolne miejsce jeszcze, to pewnie też bym coś więcej z tego O wywlekła.
Nie płaczę, bo mam świetny ogrodniczy pod nosem (kilkadziesiąt metrów od działki) i tam też mają róże i inne dobrodziejstwa (bardzo ładne, zdrowe, dorodne i zadbane). Planuję tam zakupić różę na pniu , okrywową jeszcze jedną i wierzbę Iwę (bardzo jej chcę, no bardzo), choć nie bardzo na tę chwile mam dla niej miejscówkę. Musze uporać się z nasadzeniami to będę kupować dalej.
Dorotko dziękuję za dobre słowo. Ja przyznam się szczerze, że wczoraj w O nawet ciągnęłam jednego Ascota za "czuprynę, by sprawdzić czy porządnie siedzi w donicy, czy to tylko taki pic na wodę. A on ani drgnął. Także wzięłam swojego, już bez ciągnięcia.
Liczę, że będzie ładnie rósł.
Rozana od kiedy mam pokiereszowany kręgosłup staram się go nie nadwyrężać. I na pewno nie pokusiłabym się o wykopanie tylu dołów na raz. Na szczęście mam Ema.
Soniu ja póki co, to jestem bardzo mile zaskoczona działkowymi akcjami mojego męża w tym roku. Wiele rzeczy kupił sam, zrobił sam, bez mojego biadolenia że trzeba. Normalnie kocham go! Może jednak nie jest mu takim balastem ta działka jak sądziłam...?
Dziś rozgarnęłam kopczyki moim powojnikom, by przykryć je tylko świerkowymi gałązkami. Zobaczcie jakie miałam widoki ( i to w wielu miejscach):

Moje tulipanki zostały przysypane korą. Większość z nich ładnie wystaje ale niektóre miały nosy ledwo co na wierzchu. Tam starałam się nie dawać zbyt grubej warstwy (później uzupełnię). Może zadam głupie pytanie (ale wiecie, tulipanki i inne cebulowe to moje takie wiosenne pupilki) Czy te cebulowe co raptem wystawiły nosy i zostały teraz przysypane korą (starałam się max 5cm) dadzą radę się "wyrechtać" spod niej?

Dorotko dziękuję za dobre słowo. Ja przyznam się szczerze, że wczoraj w O nawet ciągnęłam jednego Ascota za "czuprynę, by sprawdzić czy porządnie siedzi w donicy, czy to tylko taki pic na wodę. A on ani drgnął. Także wzięłam swojego, już bez ciągnięcia.
Rozana od kiedy mam pokiereszowany kręgosłup staram się go nie nadwyrężać. I na pewno nie pokusiłabym się o wykopanie tylu dołów na raz. Na szczęście mam Ema.
Soniu ja póki co, to jestem bardzo mile zaskoczona działkowymi akcjami mojego męża w tym roku. Wiele rzeczy kupił sam, zrobił sam, bez mojego biadolenia że trzeba. Normalnie kocham go! Może jednak nie jest mu takim balastem ta działka jak sądziłam...?
Dziś rozgarnęłam kopczyki moim powojnikom, by przykryć je tylko świerkowymi gałązkami. Zobaczcie jakie miałam widoki ( i to w wielu miejscach):

Moje tulipanki zostały przysypane korą. Większość z nich ładnie wystaje ale niektóre miały nosy ledwo co na wierzchu. Tam starałam się nie dawać zbyt grubej warstwy (później uzupełnię). Może zadam głupie pytanie (ale wiecie, tulipanki i inne cebulowe to moje takie wiosenne pupilki) Czy te cebulowe co raptem wystawiły nosy i zostały teraz przysypane korą (starałam się max 5cm) dadzą radę się "wyrechtać" spod niej?

Moje u babci zostały przysypane 5 cm obornikiem i 10 ziemi,zobacz u Matiego przez jakie kamienie wschodzą,to co to dla nich kora
A powojniki się kopczykuje?
A powojniki się kopczykuje?
- aneczka1979

Mati powojniki należy przez pierwszy sezon (a nawet do trzech) kopczykować. Potem nie musisz, ale w razie ostrej zimy, musisz liczyć się z ich startem od poziomu gruntu. 
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu , moje powojniki też już obudzone, kilka pędów już widać . Nie tylko u nich , wiele bylin już wystartowało , wiosna 
To się szybko dowiedziałem 
No nic....
Za rok pokopczykuję
No nic....
Za rok pokopczykuję
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jak ładnie wychodzą Ci powojniki,one Cię naprawdę lubią
A Twój M jak widzi,że żona szczęśliwa to i on zadowolony,to działa w dwie strony
A Twój M jak widzi,że żona szczęśliwa to i on zadowolony,to działa w dwie strony
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Anka, nie dość że cebulowe dadzą radę z pod tej kory wyjść, to jak im zimno będzie, to sobie jeszcze czapki z niej porobią

- alexia

- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu,
Spotkalysmy sie u Dorotka350..., razem knulysmy akcje "namiot dla Dorotki"...
.
Podoba mi sie u Ciebie , na razie przeczytalam cz.4. Przy okazji nadrobie wczesniejsze watki...
.
będę czestym gosciem u Ciebie
.
Spotkalysmy sie u Dorotka350..., razem knulysmy akcje "namiot dla Dorotki"...
Podoba mi sie u Ciebie , na razie przeczytalam cz.4. Przy okazji nadrobie wczesniejsze watki...
będę czestym gosciem u Ciebie
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Aneczko to tylko Ci pozazdrościć dobrego ogrodniczego w pobliżu , u mnie z tym bida , niby ogrodnicze w mieście są ale oznakowań na różach próżno szukać , prócz jakiś numerków nic nie znajdziesz
, Powojniki wystartowały - super . pognałam ostatnio do Lid..... po wióry i patrzyli na mnie jak na wariatkę jak prócz czterech worków wiórów nic więcej nie wyniosłam 
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Aniu moje tulipanki powyłaziły ze strasznie grubej warstwy kory którą miałam przy drzewkach owocowych, więc i Twoje dadzą radę
A najlepsze i najdziwniejsze jest to, ze wylazły nawet w miejscu gdzie miałam wielki kopiec kreta, który rozgrabiłam i mocno przydeptałam.
zapominając przy okazji że mam tam tulipany. Dadzą sobie radę terminatory kochane 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- aneczka1979

Andziu moje też były zdeptane a tydzień później wylazły czubki.
Masz rację, nie takie one kruche jak by nam się wydawało. 
Moniś no i tu jest pies pogrzebany, bo ogrodniczy dobry, tzn dysponuje porządnymi roślinami, to jednak rozy nie mają imion.
Jest tylko podana grupa i kolor.
Alexio witaj u mnie.
Rozgość się wygodnie.
I ja wpadnę do Ciebie. Myślę, że namiot będzie potrzebny Dorotce szybciej niż ona podejrzewa. No chyba, że sąsiad sprzeda jej swoje areały.
C.D.N.
Moniś no i tu jest pies pogrzebany, bo ogrodniczy dobry, tzn dysponuje porządnymi roślinami, to jednak rozy nie mają imion.
Alexio witaj u mnie.
C.D.N.
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Aniu "głowę bym dała sobie uciąć", że się tu już wpisywałam, ale wpisu nie widzę, a może w poprzedniej części, sama już nie wiem
w każdym bądź razie zdjęcia na pewno oglądałam, bo w mej pamięci utkwił skalniaczek, który wciąż mnie urzeka, no i ten dzbanuszek po prostu cudo. Twój ogród w bardzo krótkim czasie przeszedł gigantyczną metamorfozę i wciąż jeszcze się zmienia, tyle nowych nasadzeń
, ależ będzie się działo w tym sezonie, bardzo jestem ciekawa tych 300 sztuk cebulowych, nowych róż i oczywiście Twoich pięknych powojników 
No to u mnie role odwrócone i ja muszę doły pod kwiatki kopać, bo jak M wraca z pracy to już jest ciemno a po ciemku wiadomo, że nikt kopać nie będzie. I tym razem to on mnie uszczęśliwił różami. Zaszalał trochę w O. Zazwyczaj to ja szaleję a wczoraj musiałam go nieźle stopować, bo by pół sklepu wykupił
Mam nadzieję, ze wszystko się przyjmie i będzie ładnie, ale najpierw muszę te doły wykopać.
Sadzicie już róże czy czekacie jeszcze z tydzień?
Mam nadzieję, ze wszystko się przyjmie i będzie ładnie, ale najpierw muszę te doły wykopać.
Sadzicie już róże czy czekacie jeszcze z tydzień?