Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Margito - no jak jest tak słonecznie, ciepło i bialutko - to uciecha z zimy jest :D
Zresztą Twoje drzewa owocowe w zimowej szacie mówią same za siebie - jakie to piękne widoki....

To dereń ozdobny. Na jadalnego trafiłam raz ale miał czarne plamy na liściach więc nie kupiłam. Ale na pewno nadal o dereniówce z własnego ogródka myślę uporczywie... ;:65

Danusiu - bo jak słonko przyświeci to i zima jakaś taka łatwiejsza do przeżycia jest :roll:
Ale jakbym miała wybierać to i ja wybieram tę opcje z cieplejszym klimatem... ;:130

Madziu - conicę taką już tu zastałam, nie robię z nią nic.
Nie ruszam, nie dotykam, tylko plewię pod nią i podziwiam ją :uszy
Ale jakby była bez pniaczka - też bym jej nie ruszała, bardzo mi się podobają takie rozbudowane od samego dołu.
Znajoma ma wielką conicę nie mogę się przestać zachwycać..

Marusiu kochana - no właśnie - ów skalniak śpi jeszcze słodko, bo nawet nie potrafi sobie wyobrazić co się na nim na wiosnę dziać będzie...
Śpi w nieświadomości :tan
A strażniczki miały być tylko dwie w ogrodzie, ale, że jakimś trafem zrobiło się miejsce z oczkiem wodnym, to więcej juk nabędę - już mam je nawet zaklepane :D
Nic a nic śniegu u Ciebie... - aż nie do uwierzenia. Pewnie z tak samo wielkim niedowierzaniem Ty na to spoglądasz, że tyle śniegu jest w mojej okolicy... ;:224
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś ni9esamowitego ;:oj u Ciebie śnieg, a u mnie przedwiośnie :lol: jak to jest ? przecież jeden kraj :?: :;230 A laurowiśnia faktycznie gotowa do kwitnienia--u mnie tez :lol: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

U mnie takiego śniegu już nie ma . :lol:

Co mi powiesz o tym dereniu ? :lol: Podoba mi się bardzo i myślę o jakimś żywopłocie z niego ... :)

Moniko Pryskaj iglaki od przędziorka zapobiegawczo już na wiosnę .Ja tak będę robił od tej wiosny .Conice i inne iglaki możesz ciąć w każdym wieku , lecz najlepiej radykalnie tylko wczesną wiosną - żeby nie odchorowały .Potem już kiedy chcesz je przycinasz delikatnie .Na spiralę czy coś jest ciężko obciąć moim zdaniem - żeby to równo wyszło .Ja proponuję bonsai . ;:108 Na wiosnę działam tak ze swoimi ogromnymi jałowcami i cyprysikami .Na efekty trzeba poczekać kilka latek , ale warto . :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko :wit
No to już teraz wiesz dlaczego aż tak wybałuszam oczy jak widzę Twój już wiosenny wręcz ogród...
No patrz - jeden kraj a ile pór roku .... ;:306
A u Ciebie to nie tylko laurowiśnia się garnie ;:215

Pawełku - to biały dereń sibirica, cenna podpowiedź forumowiczów zresztą...
Teraz poluję na midwinter fire, rozlogowy (jeśli się nie rozłazi po ogrodzie) i jadalny.
W ubiegłym roku zastanawiałam się nad dereniem kousa - ale wtedy cena mnie odstraszyła.
Ale jak patrzę na tego derenia u Karolci to nie wiem czy nie jest jednak wart tej ceny....

I właśnie obok tego białego myślałam po obu stronach dodać tego rozłogowego - bo nawet same pędy są cudne!

Na żywopłot - bardzo polecane. Więc temat godny Twego przemyślenia ;:215

Ja wszystkie iglaki tnę jeśli trzeba - ale jakoś conicę tylko omijam, nie wiem - moze źle gdzieś coś kiedyś o niej przeczytałam, że nie tykać jeśli nie trzeba...
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Bea :wit
Spłodziłam tu wczoraj dłuuuugiego posta, ale go wcięło. Wkurzyłam się, zamknęłam lapka i ...pojechałam się pocieszać w Cast.
Uprzejmie donoszę, że nasiona Niecierpka pełnego zakupiłam. Na torebce było napisane, że w najpiękniejszych odcieniach różu.
Ja też stosuję się do kalendarza księżycowego. Zawsze korzystam z tego, co wydaje "Mój piękny ogród". Ale w tym roku znajoma mi poleciła inny, wg M.Thun. To taka książeczka pod tytułem "Dni Siewu na rok 2015". I co ciekawe, nie wszystkie daty się pokrywają w tych 2 kalendarzach :roll: A przecież wg tego samego księżyca chyba ? :;230 W tym roku próbuję ten drugi, zobaczymy.
Piszesz o piwonii krzewiastej. Zachorowałam na nie lat temu 6. Nawet popełniłam zakup 2 sztuk w cenach kosmicznych. Pozwolę sobie wypowiedzieć swoje zdanie. Piwonie bylinowe chińskie są tak cudne, w tylu odmianach i kolorach a do tego zupełnie bezproblemowe, że za te pieniążki, co na krzewiastą trzeba wydać, można kupić choćby rzeczonego derenia cousa :wink: Natomiast jestem fanką piwonii ITOH, zwłaszcza tych, co wyglądają nietypowo jak Bartzella czy Yellow Crown. Mam ja od 6 lat i powiem o niej same dobre rzeczy. Uważam je za grzechu warte rarytaski, do tego w przystępnej cenie. Np. teraz na All, znany producent wyprzedaje je po 35 zł. (Wiem, że to nie czas piwonii).
I jeszcze derenie, które kocham miłością wielką. Polecam bardzo na żywopłot, bo rosną jak szalone i im więcej tnę tym one większe. Mam odmianę "Sibirica" o bordowych pędach (jak Twój) i żółtych pędach. Fajnie zdobią zimą. Mam odmianę "Elegantissima" o biało-zielonych listkach. Zdobi cały sezon i też świetnie znosi cięcie. Do małego ogrodu jak znalazł, można go wyprowadzić na pieńku, czy ciąć jak kto tam lubi.
U mnie zima w pełni, z nocy na noc większy mrozik, więc okryłam też azalie.
Miłego dnia :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko - uprzejmie donoszę, że też bym chciała mieć wreszcie takiego niecierpka, ale jeszcze nie mam... :roll:
Właśnie w Cast go kupiłas jak poszłaś się pocieszać? :uszy
Z kalendarzami to prawda - w różnych wydaniach nie pokrywają się wskazówki co do siania, sadzenia, itp. ale ja najczęściej patrzę po prostu na księżyc ....
Książeczki nie znam - warto się pewnie z nią zaznajomić...
Czyli też proponujesz, by w moim przypadku zapomnieć o krzewiastej piwonii, rozumiem ;:168
Ten żółty dereń to chyba właśnie ten rozłogowy - pędy ma seledynowo - żółte, będę go nabywać :D
Zapomniałam dodać, ze ten mój biały to Variegiata ..., na Elegancika jeszcze nie trafiłam w sprzedaży... A też mi go proponowano tu na FO...

P.S. Ja wszystko kopiuję na myszkę zanim wyślę, bo czesto mi net zanika i właśnie wcina wszelkie wypociny lub zdjęcia a odtworzenie tego co się napisało czesto po raz drugi bywa emocjonalnie wręcz niemożliwe... ;:304
Więc dobrze wiem jak to jest z takimi wysadzonymi w kosmos postami, meilami, zdjęciami ;:224
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Bea, mówiłam , że wszystkie sklepy z roślinami powinnam omijać szerokim łukiem , to mój nowy nabytek ( z przeceny),to są miniaturki, moje chciejstwa.

Obrazek

Po tym co napisała miwia, zaczynam się zastanawiać nad piwonią drzewiastą ( ale i tak mi się bardzo podoba , widziałam różową w ogrodzie w Młodzawach i mnie zauroczyła , no i mam dylemat ;:223 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te miniaturki i takie zdrowe, super!!!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - ;:168

Wisiu - to miałaś farta z tymi przecenami, bo są śliczne i zdrowe, więc zakup bardzo udany! ;:303
Bardzo mi się podobają te miniaturowe storczyki.
A jak będziesz sobie wytyczać trasy co do sklepów z roślinkami to weź i mnie pod uwagę ze szlabanem ;:306
Też mnie zawsze dryfuje do takich sklepów ;:224
No mnie się też podobają krzewiaste piwonie, ale może faktycznie mam na nie za mały ogród i lepiej jak Renia radzi - posadzic coś alternatywnego - zobaczymy...
Ale może u Ciebie to akurat właśnie taka ... ;:170
O magnollii czytałam, że nie zaleca się przycinania gałęzi - więc chyba i Elizabeth muszę sobie odpuścić - ale też zobaczymy. ;:oj
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Beatko :wit Przepiękna stara szafa i świecznik
Przepięknych kwiatuszków nasionka zakupiłaś ;:215
Laurowiśnia piękne zawiązuje pąki kwiatowe. Lodowa dżdżownica fajna :)
Conica w śnieżnych obłokach ślicznie wygląda
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Co do niecierpków (pełnych ) wszystkie zeżarły mi przedziorki , będę musiała kupić nowe sadzonki , jedno co dobre to wolne miejsce na parapecie :D , świerka Conica nie tnę ,one tak wolno rosną że szkoda mi ciąć piękną linię stożka , na szczęście omijają je przędziorki (by nie wykrakać ).Ja już po pierwszych zasiewach , heliotrop ,werbeny , lawenda ( z własnych nasion ).Ciekawe czy powschodzą , bo pierwszy raz że swoich .
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Bea :wit

Tak, nasiona pełnego niecierpka dopadłam w Cast. Szczerze mówiąc tylko tam był i to z firmy, którą pierwszy raz na oczy widzę. Ale opakowanie ładne, to może i nasionka porządne będą :D
Mi jakieś niecierpki udało się przezimować i , o dziwo, nie zeżarły ich przędziorki ani ziemiórki, których wyprodukowałam we własnym domu miliony ;:14 Widzicie, połakomiłam się na tanią ziemię ogrodniczą, w której było to dziadostwo. Sporo roślinek mi zeżarły, nim załapałam, że to, co fruwa mi po całej chałupie to nie owocówki tylko ziemiórki :evil: Wytępiłam, ale wcale nie Nomoltem, który jest podobno środkiem na te obżarciuchy, ale Karate i nalewką z tytoniu :heja
Czytam, że nasionka już wysiane. A ja się zabieram i zabrać nie mogę. Ale byłam dzisiaj w moim ogrodniczym i Pani dopiero wykładała nasiona. Kazała przyjść w poniedziałek. Ale będzie się działo ;:138
Profilaktycznie już kopiuję wszystko, co piszę. Najlepiej by było skopiować zanim napiszę, ale wtedy nie ma co :;230
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulii - jak miło Cię widzieć, wiesz, że się tęskni za takimi osobami jak Ty ;:168
Dziękuję za kolejny miły wpis i za odwiedzinki.

Reniu - na pewno wyjdą piękne roślinki. Ciekawa jestem co z lawendą - też mi się marzy jej jakiś mały łanik....

Miruś - pytałam czy w Cast - bo podjadę tam, tak mi na tych niecierpkach zależy.
Oj - ja też czekam na kolejną dostawę nasion, bo jeszcze nie mam wszystkiego i muszę dokupić bo nie było...
Co robisz z tym tytoniem? Ja tytoń jak na razie stosowałam na mszyce - i bardzo pomaga.
Moczę tytoń z papierosa ok doby, potem lekko rozcieńczam wodą, oczywiście przecedzam i spryskuję.
A ta tytoniowa nalewka na ziemiórki to jak jest pozyskiwana?
Do czego to doszło, żeby robale nalewkami karmić :;230

Napisałam, to teraz zanim skopiuję to wyślę, nie - zanim wyślę to skopiuję. ;:oj
Też mi nie wyszedł Twój poprzedni sposób - skopiowałam zanim napisałam, ale nici z tego... - wpis się nie pojawił ;:306
Najważniejsze, że patent się sprawdza. A to wszystko wyłącznie dzięki temu, że zbyt często mi net zanika i muszę nad tym jakoś panować ;:224

A u mnie takie wietrzycho, że płot chce wyrwać... Zimny, przenikliwy wiatr... brrrr
Musiałam teraz ściąć starą śliwę - tę ulubienicę modrzewia - ale nie było szansy nawet by ją zagospodarować jako pieńki w ogrodzie - taka schorowana była...
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Oj, widzę, że w wielu wątkach o sianiu się wspomina :) U mnie też już przygotowane wszystko na jutro, bo wg mojego kalendarza ( wydanego przez działkowca) jutro dobry dzień na sianie :tan
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, Ewuś - o sianiu jest gwarno. Ale już czas coraz bardziej temu sprzyjający.

Jest tak słonecznie - i wreszcie bez wiaterku, że tylko mogą być takie aktualne fotki:

Moniczko Chałaputkowa - u mnie też już rozkwita :tan
Obrazek Obrazek

A mrozy zapowiadają i nie wiem co na to noski krokusów: :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”