U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Post »

Winogronka pięknie dojrzewają w słoneczku ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, mam nadzieję że będzie z nich jakiś pożytek, bo w tamtym roku te najdorodniejsze i najbardziej dojrzałe zjadły szpaki w jedno popołudnie. Przydałby się mi taki kot, jak ten w Twoim karmniku. ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Czego już te szpaki nie zjadają , u mnie w zeszłym roku objadły aronie,przecież to cierpkie owoce ,musiały chyba być niesamowicie głodne, tak tak kotek może by pomógł ;:306
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko :wit
Piękna szkółka skrętników ;:63 ;:63
Jabłuszka aż slinka leci :) I winogronek rosnie,,,, u mnie tez,,,jak te swoje owoce czy warzywka cieszą prawda??
Piękna ta Lady Isobell Barnet ;:108 Ja jej nie mam,,,i i=miec już nie będę ,,,bo miejsca na hosty juz brak ;:173
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Grażynko ! Zapisuje się do Twojego wątku :)
Ale u Ciebie pięknie, zielono i sielsko ! Ale masz powojników wow ! Dużo , ładne i zdrowe, tylko pozazdrościć ;:80 To zazdroszczę ! ;:77 Zagonek z liliami masz niesamowity. Mam nadzieję, że u mnie kiedyś też taki sam się "utworzy" ;) Będę wpadać i podglądać, co tam fajnego i pięknego u Ciebie się dzieje :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Witaj Asiu, cieszę się, że będziesz gościć w moim ogrodzie. Dla Ciebie furtka ogrodu otwarta 24 godziny na dobę. :-D

Potwornie goraco, 29 stopni na wschodnim oknie o19.30. ;:3 ;:3 . Przez cały dzień nic nie robię w ogrodzie. Dopiero pod wieczór coś tam w ziemi pogrzebię, coś przytnę, podwiążę. Muszę wprowadzić pewne zmiany, a mianowicie przesadzić pustynniki na poprzednie suche miejsce o południowozachodniej wystawie. Odkąd je posadziłam "po ogrodzie" słabo kwitną i wymakają ;:185
Gdy słońce jeszcze bardziej sie zniży, zrobię kilka aktualnych zdjęć.

Obrazek

Obrazek

JPII, bezproblemowy powojnik. Wszystkim go polecam. To jeden z moich ulubionych,teraz zaczęło się jego 5 minut. Mimo że pergola sie złamała i ucierpiał w wyniku "katastrofy budowlanej", nadal obficie kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Ernest Markham, najstarszy z powojników rosnących na ogrodzie. Od niego zaczęło się uczucie do tych kwiatów. Też bezproblemowy u mnie w uprawie może dlatego, że rośnie na południowej wystawie w dość suchym miejscu. Z innych opini słyszałam, że regularnie zasych na uwiąd i trudno doczekać się kwiatów.

Obrazek

Wczoraj przycinałam bukszpan. Myślę, że konstrukcja kuli jak na pierwszy raz udana. :heja
Został mi jeszcze jeden ale przytnę go chyba na wiosnę w maju, bo chciałabym wziąć sadzonki a teraz to już zapóźno żeby nasadzać.
Skoro jesteśmy przy przycinaniu, to teraz mogę pokazać jak radykalnie potraktowałam tawułkę. Na szczęście dała sobie radę i odrosła pięknie.

Obrazek

Na zakończenie grządeczka dalii.

Obrazek

W nocy gdzieś w oddali była burza. U nas popadało trochę i się przyjemnie ochłodziło.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Grażynko zajrzałam a u Ciebie takie cudowności ;:oj W moim ogrodzie brakuje powojników, ale jak patrzę na te ślicznotki już chciałabym je mieć. Kiedy najlepiej sadzić powojniki?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna ta grządeczka dalii. ;:333
No i powojniki masz śliczne ;:108
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

nie mogę się nawzdychać do tych cudnych powojników ;:138
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

JP II mam od zeszłego roku. Bardzo ładnie się rozrósł, ale jeszcze w tym roku nie uraczył nie ani jednym kwiatem. Ty masz przecudne te powojniki ;:167 Szpaler z dalii też niczego sobie :D
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Aniu-anym moim zdaniem powojniki można sadzić od późnej wiosny do późnego lata. Ważne aby kupić dobra sadzonkę, nie zasuszoną, nie porażona uwiądem, silną i rozrośniętą. Wtedy szanse powodzenia są większe. 2 lata temu kupiłam w ogrodniczym Purpurea Plena Elegans, takiego 10-cio centymetrowego wypłosza. Rośnie, rosnie , rośnie i chyba go wyrwę i wyrzucę , bo nic z niego nie będzie. :cry: Już u forumkim zamówiłam nowego. Może ta sadzonka zakwitnie mamusi. :D

Aniu-anabuko1, Twoje dalijki też zachwycają, a oprócz dali masz całe mnóstwo różnorodnych kwiatów, do których teraz wzdycham i chciałabm w przyszłości mieć.

iwonaPM, jak napisałam wcześniej, każda z nas ma kwiatowe marzenia. Taki los forumowych ogrodniczek... ;:306

Aniu-sweety, JPII kwitnie do pierwszych przymrozków, więc daj mu jeszcze czas. Na pewno się wykaże. ;:215 Co do dali to zarzekałam się, że nigdy więcej ich nie posadzę. I znowu sprawdziło się powiedzenie: nigdy nie należy mówić nigdy. :D

Idę spać ;:41 , bo jutro czeka mnie ciężki dzień. Będę nocowała pielgrzymów- 8 dziewczyn. Musze ogarnąć dom, zrobić jedzenie i spanie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

,,,pomału ja już 5 rok pracuję nad działeczką i ciągle coś dokupuję i ciągle do czegoś nowego wzdycham ;:306
Także i Twoja będzie piękna z każdym rokiem coraz ładniejsza ;:108
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Witam Cię Grażynko - zawitałam na twój wątek - urzekły mnie powojniki - ja dopiero zaczynam przygodę z nimi.
Są piękne i ladnie Ci kwitną :) :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Trzymam kciuki za powodzenie uprawy skrętnikowych kawałeczków liści ;:215 .
Ja też kilka liści pocięłam, ale kilka kawałeczków zgniło, dla mnie lepszym sposobem jak na razie okazuje się ukorzenianie ich w wodzie-mniej strat.
Rabata daliowa cudna :uszy
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Aniu-anabuko1swój ogród też uprawiam ładnych kilkanaście lat, a wydaje mi się, że takich rezultatów kolorystycznych nie mam. Najpierw poznawałam ziemię i rośliny co gdzie wyrośnie. Wiele egzemplarzy padło śmiercią naturalną: uschło, wymokło, zniszczyły choroby. Teraz już wiem, że pewne kwiaty, np. róze nie będą rosły u mnie. Ziemi tak definitywnie nie chce mi się wymieniać, więc zrezygnowałam z róż.

Agnieszko, ;:196 witam Cię w moim ogrodzie i zapraszam o każdej porze dnia. Tak to prawda, mam słabość do powojników. Tak to prawda kupuję je nałogowo. Tak to prawda bez większych skrupułów dokupuję kolejne. ;:oj

Judytko, dopiero uczę się skrętników. Ale serce dla nich mam ogromne, więc liczę z ich strony na odrobinę wdzięczności. Codziennie serdecznie rozmawiam ze skrętnikami. Proszę polubć mamusię ;:124 , proszę polubić mamusię ;:124 , proszę polubić mamusię ;:124

Teraz będą inne kwiatki. Nocowało u nas 7 wspaniałych dziewczyn: Jola, Hania, Dominika, Magda, Zosia, Kamila, Gosia. Idą z miejscowości Szczaniec w lubuskiem do Częstochowy. Niektóre już 4 raz, inne dopiero pierwszy. Podziwiam je , bo mimo upałów zdecydowały się na tak morderczą wyprawę. Dzisiaj dołączyl do pielgrzymki mój syn. Przed nim tylko 150 km no i znacznie się ochłodziło, więc chyba da radę dojść. Dziewczyny mają się nim opiekować a ja mam nadzieję, że wspólne przeżycia z rówieśnikami pozwolą mu się otworzyć na innych ludzi, zrozumieć skom[likowaną naturę czlowieka. Nie zrobiłam wspólnych zdjęć ale mam taką kartkę. To już trzecia w kolekcji.

Obrazek

A teraz hosty.

Obrazek

Obrazek

Kocham je za kolorowy rysunek na liściach. ;:167

Miłego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”