Gąsienica śliczna, miałam jedną w zeszłym roku, ale nie na koperku, tylko na selerze
Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
Mnie się bardzo podoba kolor tego Souvenira
Szkoda, że nie pachnie. Róże od Petrovica zaczynają kwitnąć, a że zamawiałam głównie historyczne, zapach czuć z daleka.
Gąsienica śliczna, miałam jedną w zeszłym roku, ale nie na koperku, tylko na selerze
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Elfe niestety w tym roku przemarął- wiosna ją wykończyła bo po zimie była zielona.
Piękne ma jednak te kwaty i chyba kupię następną.U Ciebie sobie chociaż na fotkach ją pooglądam.
A kiedy jest kolejny wylot bruzdownicy?
Piękne ma jednak te kwaty i chyba kupię następną.U Ciebie sobie chociaż na fotkach ją pooglądam.
A kiedy jest kolejny wylot bruzdownicy?
Pozdrawiam Ida
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Gosiu, Twój Herkules ma ładne kolorki, a pamietam, jak widziałam go u AniDS, był niczym biały i nie było tych pasteli widać. Jak jest naprawdę? To kwestia zdjęcia, czy potrzebuje czasu, żeby się wybarwić np. w 2-3 roku?
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Gosiu,
czy kiedyś przy okazji możesz pokazać cały krzew Bouquet Parfait?
Bardzo mnie intryguje Herkules.....Tak, jak napisała Monika, ten kolor....o co tu może chodzić
czy kiedyś przy okazji możesz pokazać cały krzew Bouquet Parfait?
Bardzo mnie intryguje Herkules.....Tak, jak napisała Monika, ten kolor....o co tu może chodzić
Pozdrawiam
- Alutka102

- Od: 29 sie 2011, o 09:06
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Najpierw może z Herkulesem - Monika ja nie przerabiam zdjęć w Fotoshopie - chyba tak to się pisze. Robię zdjęcia tak jak widzi aparat - jedynie pomniejszam zdjęcia. Herkulesa mam od chyba 5 lat - u mnie rośnie w półcieniu, miałam już u niego pędy wysokie na 180 cm, co roku ma takie lawendowe kwiaty. Może to kwestia stanowiska, może ziemi ale nigdy nie zakwitł mi na biało. Zawsze zaczyna na lawendowo - później zaczyna blednąć do białego koloru.
To jego zdjęcia z dziś - pierwsze nie wyszło za wyraźnie:

Tu są starsze kwiaty:

To jego zdjęcia z dziś - pierwsze nie wyszło za wyraźnie:

Tu są starsze kwiaty:

- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
No tak, tu jest jaśniutki z nutką lawendy.
Jest tyle pięknych róż, więc myślę nad jesiennym zamówieniem
Jest tyle pięknych róż, więc myślę nad jesiennym zamówieniem
- Deirde

Monia - też myślę nad zamówieniem - u Petrovicza i kilka innych - u niego trzeba liczyć na dodatkowe opłaty które są już nałożone na wszystkie zamówienia od wiosny.
Jest jeszcze kilka szkółek niemieckich oraz francuskie i angielskie - dla każdego coś pięknego.
Co kwitnie:
William Christie

Augusta Louisa

Gebruder Grimm

Gartentraume - tak wygląda po deszczu.

Biedermeier

Bailando

Jest jeszcze kilka szkółek niemieckich oraz francuskie i angielskie - dla każdego coś pięknego.
Co kwitnie:
William Christie

Augusta Louisa

Gebruder Grimm

Gartentraume - tak wygląda po deszczu.

Biedermeier

Bailando

- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
William Christie cudny ma kwiat,czekam wciąż na mojego:)
Gosiu możesz mi napisać,czy Biedermeier dobrze u Ciebie zimuje,czy ma solidny kopczyk na zimę? Jak oceniasz tę różę?
Od dawna mi się podobał i dzisiaj dorwałam ją i zakupiłam.Mam nadzieję,że będzie dobrze rosła
W tym roku Bailando tez ma u Ciebie tyle pąków? U mnie zmarzł jeden pęd ,ale z drugiego wypuścił na szczęście
Gosiu możesz mi napisać,czy Biedermeier dobrze u Ciebie zimuje,czy ma solidny kopczyk na zimę? Jak oceniasz tę różę?
Od dawna mi się podobał i dzisiaj dorwałam ją i zakupiłam.Mam nadzieję,że będzie dobrze rosła
W tym roku Bailando tez ma u Ciebie tyle pąków? U mnie zmarzł jeden pęd ,ale z drugiego wypuścił na szczęście
- Deirde

Aniu - Biedermeier ma drobny kłopot i wypuszcza mi boczne pędy z caniny. U mnie mój krzak jest niewielki - jak piszą w katalogu 40 cm. Zimą dostaje dobry kopczyk, zwykle nie marzł ale w tym roku trochę go cięłam. Powiem tak - ta róża jest ładna ale w większej grupie bo pojedynczo nie robi większego wrażenia.
Bailando - odkąd go mam ani razu nie przymarzł, ma 4 pędy i na każdej do 15 kwiatów - nie wszystkie razem kwitną, kwiaty długo trzymają się na gałęzi. U mnie jest i robi tło zamiast przereklamowanej moim zdaniem Boniki - jakoś nie przepadam za tą różą.
Bailando - odkąd go mam ani razu nie przymarzł, ma 4 pędy i na każdej do 15 kwiatów - nie wszystkie razem kwitną, kwiaty długo trzymają się na gałęzi. U mnie jest i robi tło zamiast przereklamowanej moim zdaniem Boniki - jakoś nie przepadam za tą różą.
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Gosiu czy wiesz może, co to za małe czarne robaczki siedzą teraz na różach? Na Twoich zdjęciach też widzę pojedyncze sztuki.
U mnie tego zatrzęsienie i nie wiem:
- primo - co to jest i po drugie primo- czy też czasem nie szkodzi kwiatom
U mnie tego zatrzęsienie i nie wiem:
- primo - co to jest i po drugie primo- czy też czasem nie szkodzi kwiatom
- Deirde

Oliwka - nie należy się nimi martwić - one nie robią krzywdy, raczej odpowiadają za szybkie zapylanie róż.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Herkules - u mnie też wybarwia się na kolor jagodowy, stopniowo blednie, również w ub.roku miał ok.180 cm, zdrowy i w tym roku widzę będzie podobnie, rośnie na stanowisku raczej słonecznym - z rana słoneczko do ok.10,oo a potem po 13,oo.
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Mój Herkules woli kwitnąć w kolorze brudno - białym, ewentualnie z lekką tylko odrobiną fioletu.
U mnie róże raz kwitnące takie jak niedoszła Tuscany S. dopiero zaczynają kwitnienie, także sadzone wiosną Nuits de Young, w pąkach mam Fantin Latour i którąś mchówkę.
Bouquet Parfait piękna ale czytałam już, że ona nie pachnie, a jak jest z Twoją Gosiu?
A u mnie wszystkie róże z RĆ rosną na medal.
Też się zastanawiałam co to za małe czarne robaczki, u mnie pełno tego wszędzie, próbowałam je usuwać, ale one są sprytniejsze... Jak nie robią szkody to dobrze, ulżyło mi.
U mnie róże raz kwitnące takie jak niedoszła Tuscany S. dopiero zaczynają kwitnienie, także sadzone wiosną Nuits de Young, w pąkach mam Fantin Latour i którąś mchówkę.
Bouquet Parfait piękna ale czytałam już, że ona nie pachnie, a jak jest z Twoją Gosiu?
A u mnie wszystkie róże z RĆ rosną na medal.
Też się zastanawiałam co to za małe czarne robaczki, u mnie pełno tego wszędzie, próbowałam je usuwać, ale one są sprytniejsze... Jak nie robią szkody to dobrze, ulżyło mi.
- Deirde

Ja mam problem z Bouquet Parfait - po prostu przemarzła - został 1 gałąź z kwiatami - reszta jest wycięta. Na razie reszta krzaka odbija ale jeśli nie da rady kupię nową w niemieckiej szkółce - wiosną od nich dostaliśmy ładne krzaczki. U mnie BP też nie pachnie.
Po deszczach - Fantin Latour - złapał plamistość, kwitła kiedy padało i na dodatek też trochę podmarzł.
Po deszczach - Fantin Latour - złapał plamistość, kwitła kiedy padało i na dodatek też trochę podmarzł.