Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

;:3
Jakie piękne liliowce ;:173 Przymierzam się do nich, ale rabatę będę miała dopiero po jesiennych przesadzeniach. Nie wiem czy to dla nich nie za późno :cry:
Róże - same piękności. ;:215
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniczko, ślicznie ;:180
już masz drugie kwitnienie róż ;:oj
Bidermaier jest zdrowa różą, to był chyba przypadek, że ona wcześniej Ci pochorowała.
Moja też liliputek, ale za to bardzo wigorna. Zawsze jak pada deszcz, to ma ufajdane kwiaty w ziemi.
:D Spacery z kubkiem kawy po ogrodzie, to najfajniejsza rzecz jaka można robić. Wtedy najczęściej inni jeszcze śpią.
Uwielbiam z kubkiem kawy siedzieć na schodach albo chodzić po ogrodzie i w tym czasie zbierać myśli..... ;:108
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko ja swoje pierwsze liliowce ( same kłącza) sadziłam wiosną, ale pamietam, że przesadzałam je na inne miejsca po przekwitnięciu i na jesieni.
Liście im wtedy z zółkły i uschły ale się przyjęły bo wiosną powypuszczały młode liście. Niektóre co wrażliwsze zrobiły sobie roczną przerwę w kwitnieniu.
I nie jestem zwolennikiem sadzenia dużej ilości liliowców w jednym miejscu ponieważ po przekwitnięciu zaczynają żółknąć im liście i nie wygląda to zbyt ładnie.

Maju poranny spacer z kubkiem kawy w ręku to coś co tygrysy lubią najbardziej :D Uwielbiam usiąć na tarasie i cieszyć się swoim ogrodem
Wspaniałe uczucie i bardzo szkoda, że nie zdarza mi się to często. Niestety zbyt zaganiana jestem i na takie przyjemności nie mam codziennie czasu.
Niektóre róże mają jeszcze przerwę inne już zaczynają przekwitać poraz drugi (Heidi, Aladdin) a np Pirouette zakwitł dopiero pierwszy raz.
Na pierwsze kwiaty czekam jeszcze u Ledreborga i Rosarium. U mnie w tym roku strasznie dziwnie. Po zimie niektóre róże miały problemy z przebudzeniem, nabyte wiosną z gołym korzeniem też potrzebowały sporo czasu by się rozkręcić, więc rosną i kwitną tak "w cały świat".
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

W ogrodzie królują teraz lilie , liliowce , róże i petunie
Doczekałam się pierwszego kwitka na Ladreborg Castle

Obrazek Obrazek

Chippendale ma niesamowite tempo w rozwijaniu kwiatów
Wczoraj i dziś
Obrazek Obrazek

Biedermaier bledszy niż przy pierwszym kwitnieniu
Obrazek Obrazek

Bonica w zachodzącym słońcu i Claire R. z lekko niewydażonym kwiatem (upał)
Obrazek Obrazek

Mary Rose i Roxy

Obrazek Obrazek

Niewiele jest jeszcze róż w moim ogrodzie którymi mogłabym się pochwalić w całości
Garden of Roses należy do tych nielicznych Ma już ładnie rozkrzewiony krzak i sporo kwiatów
Jak ją widzę przypomina mi się jak śpiewała pani K. Janda "I love you Cię"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moni,Gardenka z petuniami super wygląda.Biedermaier trochę bledszy ale urody nie stracił.Mój też lada chwila zakwitnie.Ma piękne ciemne nowe przyrosty i zwarty pokrój.W donicy bardzo dobrze się czuje.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Lilie posadzone w takim rządku wyglądają odlotowo ;:173
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alu też miałam w planach trzymać Biedermeiera w donicy ale jednak w gruncie jest bezpieczniejszy Ja zapominam o podlewaniu. Dlatego też i petunie trafiły na rabaty. Swoją drogą to bardzo dobry pomysł. One bez przerwy kwitną. Czasami upał i deszcze zniszczą kwiaty ale po 2-3 dniach z powrotem się regenerują.

Sweety mi też się podobają. Przekonałam się, że lepiej kupić 10 szt cebul jednej odmiany niż 5-6 różnych.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Witaj Moniko, właśnie przeglądam Twój pierwszy wątek, i się podłamałam ile to pracy przede mną, u Ciebie już na początku było pięknie.... gdzie mojemu przed ogródkowi do Twojego, nawet z przed tych kilku lat... Ale dzięki obecności na forum jestem już troszkę mądrzejsza i pełna zapału do pracy.... także zerknę jeszcze raz na Twoją rabatę z cyprysem i coś tam ściągnę.... to moje pierwsze zadanie..... A jak pisałaś że cyprys potrzebuję ok 3 m miejsca to chodziło Ci o średnicę czyli ok 1,5 m promień koła trzeba mu zostawić. Idę mierzyć i dam Ci znać co i jak....
A tak po za tym to w końcu jest moja huśtawka :tan :heja oczywiście nie do końca taka jak miała być, no ale to by już było za piękne żeby mogło być prawdziwe..... no ale podobno mają dowieść tą brakującą część..... może przed zimą zdążą ;:223 :;230

a jeszcze chciałam zapytać co to za trzy piękności tu prezentujesz?

Obrazek
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, cudna ta Ladreborg Castle.
Jak bedziesz miała okazję kupić różyczki w okolicy to daj znać.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sylwio rozbawiło mnie to ,że piszesz, że u mnie od początku było pięknie. Nic bardziej mylnego. Ogród prezentowany w pierwszym wątku miał 4-5 lat Więc jak na tyle to niewiele było zrobione. Wiązało się to z brakiem czasu i finansów. Całe nasze wysiłki kierowane były wówczas na wykończenie domu. Dopiero gdzieś od 3-4 lat mogę zajmować się ogrodem z wielką pasją.
Dzieci nie potrzebują już ciągłego niańczenia i mogę pozwolić sobie na skromne szaleństwa zakupowe.
Piszesz, że dużo pracy przed Tobą. Wiesz mnie to nigdy nie przerażało, wręcz przeciwnie sprawiało wiele radości, zwłaszcza jak widziałam efekt swojej pracy. I satysfakcja po latach bezcenna
A zaczynałam jak każdy. Bałagan po budowie, pełno zielska, po deszczu jedna wielka breja, ale wszystko wspólnymi siłami jakoś ogarnęliśmy Nie ukrywam, że pracowaliśmy jak mróweczki. Wspominam to teraz z dużym sentymentem.
Te trzy piękności, o które pytasz to jałowce Gold Cone.

Gosiu zgadzam się z Tobą w zupełności, jest cudna
Niestety mimo pokładanych nadziei na różane szaleństwo w tym roku straszna bryndza. Pani od której kupowałam róże nic nowego nie miała. Sprzedawała resztki, które pozostały jej z zeszłego sezonu. Zapewniała mnie , że będzie miała w następnym roku.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

No już nie bądź taka skromna, pięknie, pięknie.... przynajmniej wszystko widać gdzie rabata a gdzie trawnik, a u mnie to na razie wszystko w mojej głowie..... i tak sobie chodzę i wyobrażam jak to będzie kiedyś... pewnie sąsiedzi się w głowę pukają co ja tak chodzę i się uśmiecham pod nosem...
A dzisiaj byłam na zakupach na moją - Twoją żwirową rabatę.... i jak na złość nie było c.nutkajskiego , no ale za to nabyłam inne fajne roślinki i jedna rabatka już w miarę skończona a druga po niedzieli...
I kupiłam jeszcze 5 kamieni :; :tan mój M się pogniewał, że jeszcze za kamienie musi płacić i zarzekł się że już więcej nic nie kupuję ;:223 po czym zajechaliśmy do drugiej szkółki :;230 no ale tam też nie było nutka.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sylwia to może najpierw wyznacz kształt -ramy rabaty a później zacznij się zastanawiać co posadzić. Tak jest łatwiej.
Ja nadal nalegam na to byś założyła swój wątek. Ciągle coś kupujesz pochwal się.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

No przymierzam się, przymierzam do tego wątku i może coś na jesieni z tego wyjdzie, na razie robię zdjęcia, tylko szkoda że nie robiłam wiosną gdy kwitły tulipany i inne wiosenne kwiaty było by czym oczy nacieszyć w te chłodniejsze dni...
A dziwisz się że ciągle coś kupuję... jak się ma 23 ar działki i się napatrzy na Wasze piękne ogrody to potrzeb robi się dużo. I ja zachorowałam na tę przewlekłą i chyba nieuleczalną chorobę chciejstwa..... I jak już Ci pisałam zanim trafiłam na forum to wiele roślinek posadziłam tak przypadkowo po całej działce a teraz muszę kombinować co tam podosadzać żeby było ładnie... Więc myślę że na jesieni ruszę z wątkiem to mi zawsze ktoś doradzi co i gdzie dodać.... A na razie za Twoją radą wyznaczyłam sobie dwie rabaty i je tworze, no zobaczymy co z tego wyjdzie...

A kremowe róże z fioletowymi petuniami CUDOOOOOOOOO.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”