Pamiętasz jak pisałaś, że u Ciebie żółciutka choruje, a ja byłam taka szczęśliwa, ze u mnie jest zdrowiutka....teraz masakra.....jest chora po sam kwiat
Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
Izuniu mój ogródek chyba ma skłonności do mączniaka....niestety. Dlatego też zrezygnowałam np z surfinii, bo zaraz były chore......z chryzantem już nie mam zamiaru po raz drugi rezygnować......przysłałaś mi takie pięknotki....będę bardzo o nie dbała.....trudno, jak nic innego nie pomoże to będę pryskać.......
Pamiętasz jak pisałaś, że u Ciebie żółciutka choruje, a ja byłam taka szczęśliwa, ze u mnie jest zdrowiutka....teraz masakra.....jest chora po sam kwiat

- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jollluś, dziękuję! Cieszę się, jęsli wywołałam uśmiech na Twojej buzi
Aguś, ta żółta niestety tak ma. Tylko oprysk chyba może ją uchronić przed takim wyglądem. Za to biała u mnie zdrowa i różowa, która rosnie w zupełnie innym miejscu niż wcześniej. Widać tam jeszcze zaraza nie dotarła
Bicolor złapała ro, co sprawia, ze jej kwiatki fiolerowieja, ale liście ma. A jak u Ciebie inne sie mają?
Aguś, ta żółta niestety tak ma. Tylko oprysk chyba może ją uchronić przed takim wyglądem. Za to biała u mnie zdrowa i różowa, która rosnie w zupełnie innym miejscu niż wcześniej. Widać tam jeszcze zaraza nie dotarła
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś inne w dużo lepszym stanie niż żółta, ale też brązowieją im gałązki od dołu.....na szczęście góry pędów są zieloniutkie i ładne.....zobaczymy jak będzie dalej....
Czytam Izo o Twej wenie twórczej i tak się zastanawiam gdzie Ty tą ziemie przenosisz i co Ty tam tworzysz zdradź choć troszeczkę tajemnicy
Izo ja na razie daję sobie na wstrzymanie z roślinkami ale to zdjęcie bardzo kusząco ją pokazuję czekam na następną odsłonę tej chryzantemy
Trawki lubię mam 4 rodzaje a chodzi za mną taka brązowa raz ją widziałam w ogrodniczym ale cena 25 zł była jak dla mnie wtedy za duża ....
Izo ja na razie daję sobie na wstrzymanie z roślinkami ale to zdjęcie bardzo kusząco ją pokazuję czekam na następną odsłonę tej chryzantemy
- chatte
- Przyjaciel Forum

Aguś, większość chryzantem tak ma, chyba, że ktoś ma glebę całkowicie wolną od grzybów, które usychanie liści powodują. Najważniejsze, żeby to nie zaszło zbyt wysoko, to da się wytrzymać ;)
Beatko, moje zajęcie jest bardzo prozaiczne: wynoszę żółty piach i całkiem suchą, jałową ziemię z kopanych dołków, a w to miejsce daję obornik i ziemię zmieszaną z gliną
Ale też coś tam tworzę ;) ... Rabaty! To u mnie nowość
Dotąd sadziłam po prostu grupy roslin, a scieżki "same się wytyczały", chociaż często były czytelne tylko dla mnie
Jacek jak był
u mnie, to nie mógł się nadziwić, jak ja lawiruję pomiędzy roslinami, bez ścieżek
O jaka trawkę Ci chodzi? O taką
http://www.dobrepole.pl/Carex%20buchana ... t_484.html
czy taką
http://www.dobrepole.pl/Imperata%20cyli ... _1202.html
Jeżeli będziesz cierpliwa, to masz u mnie obie
Na razie młode - obie dostałam w tym roku - nie nadaja się jeszcze do podziału ani potomstwa nie mają
Beatko, moje zajęcie jest bardzo prozaiczne: wynoszę żółty piach i całkiem suchą, jałową ziemię z kopanych dołków, a w to miejsce daję obornik i ziemię zmieszaną z gliną
Ale też coś tam tworzę ;) ... Rabaty! To u mnie nowość
u mnie, to nie mógł się nadziwić, jak ja lawiruję pomiędzy roslinami, bez ścieżek
O jaka trawkę Ci chodzi? O taką
http://www.dobrepole.pl/Carex%20buchana ... t_484.html
czy taką
http://www.dobrepole.pl/Imperata%20cyli ... _1202.html
Jeżeli będziesz cierpliwa, to masz u mnie obie
Na razie młode - obie dostałam w tym roku - nie nadaja się jeszcze do podziału ani potomstwa nie mają
- chatte
- Przyjaciel Forum

Dziś astry w całej krasie 
Moje najstarsze astry

tu: czule obejmujące bukszpan

Jakoś nie mogłam uchwycić koloru, więc wygrzebałam stare zdjęcie. One wyglądają tak:

Mam jeszcze takie jaśniutkie, blado-lila

A to nowe.
Słodkie madzieńkowe

jacusiowe

i troszkę starsze - bożenkowe

I jeszcze 3 róże. Bezimienna parkowa

Jak jej nie kochać, kiedy ona robi taakie kwiaty!

W tym roku nie kwitnie tak obficie, jak dawniej, ale wierzę, że jeszcze dobre lata przed nią
A to domniemana Nina Weeibull

Chyba juz ją pokazywałam
I rzekomy Papa Meilland

Na koniec rzut oka za płotu ;)
Po lewej widać astry bozenkowe, na pierwszym planie - jacusiowe, a po prawej - moje stare niebieskie

Moje najstarsze astry

tu: czule obejmujące bukszpan

Jakoś nie mogłam uchwycić koloru, więc wygrzebałam stare zdjęcie. One wyglądają tak:

Mam jeszcze takie jaśniutkie, blado-lila

A to nowe.
Słodkie madzieńkowe

jacusiowe

i troszkę starsze - bożenkowe

I jeszcze 3 róże. Bezimienna parkowa

Jak jej nie kochać, kiedy ona robi taakie kwiaty!

W tym roku nie kwitnie tak obficie, jak dawniej, ale wierzę, że jeszcze dobre lata przed nią
A to domniemana Nina Weeibull

Chyba juz ją pokazywałam
I rzekomy Papa Meilland

Na koniec rzut oka za płotu ;)
Po lewej widać astry bozenkowe, na pierwszym planie - jacusiowe, a po prawej - moje stare niebieskie

- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Śliczne marcinkowo-astrowe pole ! Kolory wczesnej , pięknej jeszcze jesieni 
Izuś o powiedz , co to za różowiejąca hortensja prezentowana kilka stron wstecz ?
I jeszcze jedno - czy Twój miskant rośnie w słońcu ? Mam ochotę na taka trawkę , ale ... brak mi miejsc z pełnym nasłonecznieniem. A jak wygląda jego zapotrzebowanie na wodę ?
Izuś o powiedz , co to za różowiejąca hortensja prezentowana kilka stron wstecz ?
I jeszcze jedno - czy Twój miskant rośnie w słońcu ? Mam ochotę na taka trawkę , ale ... brak mi miejsc z pełnym nasłonecznieniem. A jak wygląda jego zapotrzebowanie na wodę ?
- chatte
- Przyjaciel Forum

Tosiu, czy Ty wiążesz te swoje astry? Bo ja mam jeszcze nowobelgijskie, które są wysokie na ok. 2 m, ale lubia sie pokładać, co mnie strasznie denerwuje. One jeszcze nie kwitną.
Madzieńkowe astry są inne, takie pierzaste
ale ja wszystkie lubię! 
Tosiu, ja sobie tak powolutku teraz pracuję ;) Jutro będę cichcem pielić i może posadzę rojniki ... Strasznie mnie korci, żeby już coś skończyć, bo wszystko tylko zaczęte, a ja lubię sprawy doprowadzać do końca. Pozostawianie bez zakończenia to specjalność mojego M
Ewelinko, ten etap jesieni lubie najbardziej, właśnie ze względu na astry, no i jeszcze stosunkowo duzo zieleni
Hortensję kwitnącą mam na razie jedną. Została zidentyfikowana jako bukietowa Grandiflora.
Tylko ona nie chce za bardzo rosnąć w górę, a chce koniecznie się płożyć
Miskanty mam 3. Dwa rosną w zasadzie w słońcu, ale w południe maja trochę cienia, który rzuca stara lipa. Zebrinus natomiast rośnie w pełnym słońcu.
Wodę to one lubią ... U mnie dostają jej zdecydowanie za mało, ale jakoś sobie radzą
Jeśli pytałaś o Zebrinusa, to on chyba dostaje tej wody najmniej
i może dlatego jeszcze u mnie nie kwitł ...
Madzieńkowe astry są inne, takie pierzaste
Tosiu, ja sobie tak powolutku teraz pracuję ;) Jutro będę cichcem pielić i może posadzę rojniki ... Strasznie mnie korci, żeby już coś skończyć, bo wszystko tylko zaczęte, a ja lubię sprawy doprowadzać do końca. Pozostawianie bez zakończenia to specjalność mojego M
Ewelinko, ten etap jesieni lubie najbardziej, właśnie ze względu na astry, no i jeszcze stosunkowo duzo zieleni
Hortensję kwitnącą mam na razie jedną. Została zidentyfikowana jako bukietowa Grandiflora.
Tylko ona nie chce za bardzo rosnąć w górę, a chce koniecznie się płożyć
Miskanty mam 3. Dwa rosną w zasadzie w słońcu, ale w południe maja trochę cienia, który rzuca stara lipa. Zebrinus natomiast rośnie w pełnym słońcu.
Wodę to one lubią ... U mnie dostają jej zdecydowanie za mało, ale jakoś sobie radzą
Jeśli pytałaś o Zebrinusa, to on chyba dostaje tej wody najmniej
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Izo ale kolorowo u Ciebie do tego Twoje marcinki takie piękne zdrowe .
- chatte
- Przyjaciel Forum

Astry, czy jak kto woli - marcinki
może nie do końca są takie zdrowe, ale tego nie widać, bo burza kwiatów przesłania wszystko!
I to tylko dzięki nim jest jeszcze tak kolorowo 
- Tosia1

Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Wspaniałe asterki i wszystkie ślicznie nazwane
ten uścisk bardzo ładnie się prezentuje ....
Izo oj kusisz kusisz takich nie mam ....na tej stronie jej nie znalazłam
Będą rabatki a co na nich przemyślane nasadzenia czy dopiero będziesz planować a wiosną szalej duszo szalej
Izo oj kusisz kusisz takich nie mam ....na tej stronie jej nie znalazłam
Będą rabatki a co na nich przemyślane nasadzenia czy dopiero będziesz planować a wiosną szalej duszo szalej
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IZULKO ślicznie kwieciście . Niestety moje marcinki zachorowały na mączniaka a rosną w cieniu . Chyba tam im nie pasuje chociaż kwitną ale wyrosły wielgachne . Masz wszystko tak pięknie posadzone a u mnie nieład i nie umiem tego zmienić . Byle co byle gdzie wsadzę
Różane piękności choć nienazwane tez piękne
- Tosia1

Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.