Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Witaj Asiu :D
Jestem starą forumką to i stron sie uzbierało :lol:
Przy wieloczęściowym wątku warto zawsze przeczytać 2-3 pierwsze strony (1-szej części) a potem trzeba trochę poskakać ;) :lol: Chociaż zdarzają się osoby niezwykle cierpliwe (znam taką ;) ) które są w stanie przeczytać cały taki wątek! ( :shock: ;:180 )

Co do obornika: ułóż go w pryzmę i udepcz. Jak jest luźny, gorzej i dłużej się kompostuje.
Niczego nie dodawaj. Pryzmę najlepiej ułozyć w cieniu, zeby nie wysychała zbyt mocno. Mozna nakryć np. słomą. Ja od jakiegoś czasu przykrywam agrowłókniną, żeby mi się nie siały na oborniku chwasty, zwłaszcza perz, który rośnie dookoła, a na oborniku rośnie w przyśpieszonym tempie i trudno go potem z niego wydostać.

Skalniak jest wreszcie taki jak chciałam i ciesze się z niego bardzo :D
Ścieżkę miałam w "starym" ogródku, ale jak go przenosiłam, musiałam ścieżkę rozebrać. Przeleżała 2 sezony jako sterta kamyków, ale wreszcie wróciła :D
Dlaczego Czarodziejka, to musi Ci wytłumaczyć Iza/aleb-azi, bowiem to ona nadała mi takie miano :lol:
Zapraszam Cię Asiu serdecznie! :D

Jadziu, dziś jeszcze w ogródku nie byłam, ale skoro do wczoraj nic się nie stało, to mam nadzieję, że tak zostanie :D
I oby to był koniec przymrozków! Niektórym wyrządził już dosyć szkód!
Teraz ma być już ciepło i mam nadzieję, że będziemy mogły spotkać się w letnich strojach :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie boję się pracy przy zakładaniu ale przy dalszej pielęgnacji.
Nie zazdrościłybyście mi kamieni gdyby jak ja przy każdym głębszym wbiciu łopaty trafiały na kamienie.
Wcześniej łupałam przecinakiem i młotkiem by łatwiej wyjąć ale ostatnio obkopuję i wyjmuję w całości.
Więcej pracy ale za to wyjmę cały i nie zostanie drobnica która przy kolejnym kopaniu mnie zdenerwuje.
Pomyślę jeszcze....
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No tak myślałam Izuniu, że omieg kwitnie w kwietniu (a u mnie na początku maja).
Rósł sobie koło mahonii i tak wspólnie zimy nie przeżyli. :(

Przeczytałam, co Comcia napisała i poczułam się mniej samotna w niewyrabianiu
się w ogrodzie i w zmianie koncepcji ogrodu. :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Miejmy nadzieję Izo ,że już tak zostanie ,ale jeszcze ogrodnicy ;:224 chociaż mówili ,że to już był ich przyspieszony atak
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogrodników to już my przekabacimy! :lol: Przecież oni... nasi... ogrodnik ogrodnikowi krzywdy nie zrobi...
A do Zośki... niech się męska część Forumków uśmiecha :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Moim zdaniem już po ataku, bo żaby zaczęły znów schodzić się do zbiorników wodnych.
Cieszę się Izuś że twoje roślinki przetrwały.
U mnie też dobrze, chociaż ta noc była najzimniejsza.
Miłego wieczoru. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolko, ja bym się cieszyła, gdybym mogła wykopywać kamienie, ale ja wykopuje tylko gruz i żużel, a ostatnio nawet musiałam wołać M na pomoc, bo dokopałam się do wielkiego pustaka oklejonego betonem :x

Jadzieńko, mahonia Ci zmarzła? :shock: Coś podobnego! A ja myślałam, że one są niezniszczalne :roll: Może odbije? ...

Ja też się nie wyrabiam, bo jeszcze nie skończyłam przesadzania, a już "zarosłam" od frontu, czyli przed domem. Tymczasem tylko patrzeć, jak trzeba będzie wykopywać hiacynty :roll:
JAKUCH pisze:Miejmy nadzieję Izo ,że już tak zostanie ,ale jeszcze ogrodnicy ;:224 chociaż mówili ,że to już był ich przyspieszony atak
Tak mówili i tego się trzymajmy! :lol: Dziś było tak pięknie :D

Goś, duzo w tym racji, co napisałaś, ale ... niektóre baby potrafią być złośliwe... Nie wiadomo, jak z tą Zośką będzie ;)

Grażynko, faktycznie ta noc była najgorsza, bo dziś zastałam podmrożone lilie i trójsklepki, paprocie i serduszki. Nie umrą, ale ucierpiały trochę :?
W moim oczku małe żabki od dawna urzędują, ale widuję tylko 3. A Księciunia nie ma :roll:
nawzajem, Grazynko! :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu dziś juz zauważalnie cieplej, więc myślę, ze przymrozku nie powinno juz być :? U mnie wieczrokiem pięknie zaczęło padać....nareszcie :roll: bo sucho już niesamowicie :roll:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aguś, u mnie padało ostatnie 2 dni, ale to nie przeszkodziło przymrozkowi przyjść w nocy.
Mam jednak wielką nadzieję, że to juz ostatni. W końcu mamy już 6-go maja, ileż można!
Należy się nam już lato :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek

Witaj uwielbiam takie kwitnące poduchy , żałuję że mam tak mało miejsca ,żeby móc się im rozrastać .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie wyświetla mi się zdjęcie, ale domyslam się, że chodzi Ci Gieniu o floksy :D
Mój skalniaczek jest nieduzy. Zajmuje nie więcej niż 3m kwadratowe :D Moze znajdziesz tyle w swoim ogrodzie? ...:D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja dziś w ogródku wykopywałam cegły... z miejsca gdzie już parę lat wcześniej wykopywałam cegły.... Rodzą się chyba... Nic to, będzie na ścieżki w warzywniaczku :D
Co do niedoczasu, to chyba ten rok taki wybitny.... Właściwie jeszcze nie dosprzątałam po zimie a tu już widać atakujące chwasty.
AAA może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Czarodziejka?
Mam się wytłumaczyć? Tłumaczą się winni :;230 Asiu, po przejściu wszystkich wątków będziesz więcej niż pewna, że Czarodziejka jest Czarodziejką. To niezmiernie pouczający wątek ;:180
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Izuniu
Skalniak cuuuudny.Wiedziałam ze mój kanadyjski trafił w czarodziejskie ręce. Jego kolor zawsze mi się kojarzy z Tobą.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, ostatnie zdanie jest dla mnie jak order Orła Białego! Dziękuje Ci bardzo! ;:180

Ja tez często wykopuję gruz w miejscu, gdzie już go wykopywałam, tylko że z nim nic zrobić nie mogę :roll:
A co do przyśpieszenia wiosennego, to mam wrażenie, ze w tym roku nie zdążymy zauważymy lata, bo zaraz będzie jesień ;:151
Obym się myliła!

Kasieńko, dziękuję ;:196 To mój-Twój kolorek! :D Jest cudny i bez niego skalniak byłby o wiele uboższy!
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izo dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą "instrukcję" do obornika :D Czekam jeszcze na dwa worki ;:138 i będzie pryzma z końskich pączusiów... AAA jeszcze mam pytanie. Cy na spód też coś dajesz, czy po prostu na ziemi? No bo szkoda każdego pączusia :uszy
A u mnie niestety po ostatnim przymrozku zmarzły młode listki tulipanowca, pąki kalikarpy i guzikowca. No i nic z ich kwitnienia - a tak tej kalikarpy przez zimę pilnowałam...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”