Ogródek Pszczółki cz.3
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Pszczółki cz.3
Przegapiłam zdjęcie! Jaki śliczny ten Twój migdałowiec! Jak panna młoda! U mnie jeszcze ani śladu kwiatków...
Zaraz pobiegnę zobaczyć, czy chociaż coś się szykuje... 
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Oooo
Co to za piękny migdałowiec? Czy on ma białe kwiaty? Cudeńko
Co to za piękny migdałowiec? Czy on ma białe kwiaty? Cudeńko
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witam Cię Wiesiu ! Jak u Ciebie wiosennie ! Tulipany wielkie, irysy, słoneczko, sama radość... I jeszcze poczytałam o cięciu róż i powojników. Ale u mnie też dziś było ładnie - słońce i +14 ! Z połowy ogrodu zniknął śnieg ! Chyba wreszcie będę mogła wziąć się do pracy w ogrodzie.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Wiesiu!
Od poniedziałku nie poznałam działki coraz więcej roślin kwitnących. Dużo roslin już zaczyna wychodzić
z ziemi. Bardzo cieszę się, że już wiosna.

Od poniedziałku nie poznałam działki coraz więcej roślin kwitnących. Dużo roslin już zaczyna wychodzić
z ziemi. Bardzo cieszę się, że już wiosna.
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Alutko najdroższa, żeby jakoś uporzadkować Twoje clematisy najlepiej zajrzyj do Helpmefind do działu clematis
i pod każdą nazwą znajdziesz grupe do której dany clematis należy.
Groso modo i sproszczając trochę
Groupa 1 to botaniczne, integrifolia, alpina, montana które tnie sie na ogół po kwitnieniu poza integrifolia którą ścina się krótko wiosną
Groupa 2 nazywana też ELF czyli Early Large Flowered więc wcześnie kwitnące wielkokwiatowe ścina się tak jak pisałam wyżej bardzo mało
wiosną co najwyzej koniec pędu na 2/3 długości. Do niej należy Nelly Moser czyli na tej drugiej etykietce było poprawniej.
Z tym że mówią o cięciu w maju co mnie trochę dziwi. Może to jest cięcie po przekwitnieniu by odnowić albo zagęścić trochę roslinkę.
Groupa 3 to późnokwitnące wielkokwiatowe, viticelle, jackmanii, texensis i tym podobne. Clematisy późnokwitnące wielkokwiatowe
nazywa sie je również LLF czyli Late Large Flowered. Clematisy z groupy 3 tnie sie krótko wczesna wiosną bo kwitną na pędach tegorocznych.
Czyli to jest tak jak z różami, wystarczy poobserwować jak dany clematis rośnie i juz się wie jak go ciąć.
Alutko, będą kwiatuszki u Ciebie i to dużo
Moniu, kwiatki migdałowca są białe z różowym środkiem. Ale jak zaczynają opadać to jest biało jakby śnieg spadł
Buziaczki
Izuniu witam Cię serdecznie, no widzisz śnieg nie jest wieczny i u Ciebie też znika szybciutko
Miłej pracy w ogródku
Krysiu, no widzisz, a tak się martwiłaś że nic nie kwitnie. A tu wystarczy dwa ładne dni i już wiosenka pokazuje co potrafi.
Uściski
i pod każdą nazwą znajdziesz grupe do której dany clematis należy.
Groso modo i sproszczając trochę
Groupa 1 to botaniczne, integrifolia, alpina, montana które tnie sie na ogół po kwitnieniu poza integrifolia którą ścina się krótko wiosną
Groupa 2 nazywana też ELF czyli Early Large Flowered więc wcześnie kwitnące wielkokwiatowe ścina się tak jak pisałam wyżej bardzo mało
wiosną co najwyzej koniec pędu na 2/3 długości. Do niej należy Nelly Moser czyli na tej drugiej etykietce było poprawniej.
Z tym że mówią o cięciu w maju co mnie trochę dziwi. Może to jest cięcie po przekwitnieniu by odnowić albo zagęścić trochę roslinkę.
Groupa 3 to późnokwitnące wielkokwiatowe, viticelle, jackmanii, texensis i tym podobne. Clematisy późnokwitnące wielkokwiatowe
nazywa sie je również LLF czyli Late Large Flowered. Clematisy z groupy 3 tnie sie krótko wczesna wiosną bo kwitną na pędach tegorocznych.
Czyli to jest tak jak z różami, wystarczy poobserwować jak dany clematis rośnie i juz się wie jak go ciąć.
Alutko, będą kwiatuszki u Ciebie i to dużo
Moniu, kwiatki migdałowca są białe z różowym środkiem. Ale jak zaczynają opadać to jest biało jakby śnieg spadł
Buziaczki
Izuniu witam Cię serdecznie, no widzisz śnieg nie jest wieczny i u Ciebie też znika szybciutko
Miłej pracy w ogródku
Krysiu, no widzisz, a tak się martwiłaś że nic nie kwitnie. A tu wystarczy dwa ładne dni i już wiosenka pokazuje co potrafi.
Uściski
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Dziękuję Ci Pszczółko za wykład! Kochana jesteś!
Zapomniałam że w HMF są rownież klematisy!
Buziaczki Wiesiaczku!
Zapomniałam że w HMF są rownież klematisy!
Buziaczki Wiesiaczku!
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I ja dziękuje za wykład o cięciu - przyda się.
Nie mogę się wręcz napatrzeć na tę paryską wiosenkę. Tak ślicznie już u Ciebie, kwitnąco. Na szczęście u mnie też coraz cieplej i wiosna tuż, tuż.
Nie mogę się wręcz napatrzeć na tę paryską wiosenkę. Tak ślicznie już u Ciebie, kwitnąco. Na szczęście u mnie też coraz cieplej i wiosna tuż, tuż.
- abeille
- 1000p

Witajcie porannie
Ja tu sobie smacznie śpię a w ogrodzie nocni goście buszują.
Alutko, nie ma za co
cieszy mnie że moje ględzenie przyda się Ci się.
Dzisiaj dobrze nas podlało nocą. Już był największy czas bo wszystko usychało w oczach.
Jak się miewa Twój trawniczek dobrze podlany?
Dla Ciebie też ogromniaste buziole
Tujeczko, ogród budzi się do życia i codziennie pięknieje w taką ciepłą pogodę. Ale po dzisiejszym deszczu to
będzie wybuch kwiatów i zieleni
Pewnie wybierzesz się na działkę w ten weekend a tam po tym białym wstrętnym na pewno już ślad nie został
Milutkiego dnia
Ja tu sobie smacznie śpię a w ogrodzie nocni goście buszują.
Alutko, nie ma za co
Dzisiaj dobrze nas podlało nocą. Już był największy czas bo wszystko usychało w oczach.
Jak się miewa Twój trawniczek dobrze podlany?
Dla Ciebie też ogromniaste buziole
Tujeczko, ogród budzi się do życia i codziennie pięknieje w taką ciepłą pogodę. Ale po dzisiejszym deszczu to
będzie wybuch kwiatów i zieleni
Pewnie wybierzesz się na działkę w ten weekend a tam po tym białym wstrętnym na pewno już ślad nie został
Milutkiego dnia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Wiesiu,
jak zwykle wspaniałe widoczki, migdałowiec, narcyzy i iryski!
Bardzo podoba mi się pomysł irysków w podobnej kolorystycznie donicy!
Moje rosna na rabacie i troszke giną w tłumie.
jak zwykle wspaniałe widoczki, migdałowiec, narcyzy i iryski!
Bardzo podoba mi się pomysł irysków w podobnej kolorystycznie donicy!
Moje rosna na rabacie i troszke giną w tłumie.
- abeille
- 1000p

Ewciu, w oczekiwaniu na róże każdy kwiatek nas cieszy, nawet najbardziej skromny.
Iryski są bombowe tylko faktycznie takie maciupieństwa ze trzeba je mieć dobrze wyeksponowane i na oku.
W sumie donica na tarasie dobrze się sprawdza
A to już moje pierwsze tegoroczne narcyzy

i drugi ciemierniczek co nie kwitł w zeszłym roku

Iryski są bombowe tylko faktycznie takie maciupieństwa ze trzeba je mieć dobrze wyeksponowane i na oku.
W sumie donica na tarasie dobrze się sprawdza
A to już moje pierwsze tegoroczne narcyzy

i drugi ciemierniczek co nie kwitł w zeszłym roku

Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Wiesiu jakie cuda!
! Ja zobaczę takie piękności chyba dopiero za miesiąc.......
U nas w Gdańsku dzisiaj bardzo ciepło, chociaż pochmurnie i taki delikatny deszczyk popadał. Syn wyrywa się jutro na działkę - a ja się martwię kiedy zdążę porobić świąteczne porządki
U nas w Gdańsku dzisiaj bardzo ciepło, chociaż pochmurnie i taki delikatny deszczyk popadał. Syn wyrywa się jutro na działkę - a ja się martwię kiedy zdążę porobić świąteczne porządki
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Och...kiedy u mnie narcyzy....
a na ciemierniki to nie liczę....nie wiem co im nie pasi....od roku prawie nie urosły
Cudna wiosna u Ciebie.....dobrze że jesteś i pokazujesz
Cudna wiosna u Ciebie.....dobrze że jesteś i pokazujesz
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Pszczółeczko, właśnie jestem w stanie totalnego zauroczenia ciemiernikami. Nie znałam kompletnie tych kwiatów. A są niezwykłe! Podobają mi się wszystkie, ale Torguartus Party Dress Grunfink jest zjawiskowy.
Bardzo wiosennie u Ciebie i nareszcie będzie można oglądać Twoje piękne kwiaty i podziwiać Twoje doskonałe fotografie.
U mnie, cały wczorajszy dzień padało, więc o pracy w ogrodzie nie było mowy. Bardzo cieszył mnie ten deszcz, bo tu ziemia sucha, podobnie jak u Ciebie. Dziś już nie pada, ale nadal jest dość pochmurno i chłodno. Jakoś ta aura nie zachęca do ogródkowania.
Do Paryża przyjedziemy prawdopodobnie w połowie kwietnia, na dwa - trzy dni, ale jeszcze nie znam precyzyjnej daty. Mam nadzieję, że w tym czasie nie będziesz nigdzie wyjeżdżała. Oj, już się cieszę i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że oto w realu, na żywo zobaczę Twój ogródek.
Piękne zdjęcia ! Kocham ciemierniki !
Bardzo wiosennie u Ciebie i nareszcie będzie można oglądać Twoje piękne kwiaty i podziwiać Twoje doskonałe fotografie.
U mnie, cały wczorajszy dzień padało, więc o pracy w ogrodzie nie było mowy. Bardzo cieszył mnie ten deszcz, bo tu ziemia sucha, podobnie jak u Ciebie. Dziś już nie pada, ale nadal jest dość pochmurno i chłodno. Jakoś ta aura nie zachęca do ogródkowania.
Do Paryża przyjedziemy prawdopodobnie w połowie kwietnia, na dwa - trzy dni, ale jeszcze nie znam precyzyjnej daty. Mam nadzieję, że w tym czasie nie będziesz nigdzie wyjeżdżała. Oj, już się cieszę i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że oto w realu, na żywo zobaczę Twój ogródek.
Piękne zdjęcia ! Kocham ciemierniki !
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Marysiu jak to się robi że ma się takie dzieci co chcą robić na działce?
moje dziewczyny się jakoś do mojej pasji nie garną ale ogródeczek lubią
Dzisiaj wyskakiwałam co jakiś czas między deszczami do ogrodu wycinać stare badyle ale się chyba zaciągnęło...
ale cieplutko
moje dziewczyny się jakoś do mojej pasji nie garną ale ogródeczek lubią
Dzisiaj wyskakiwałam co jakiś czas między deszczami do ogrodu wycinać stare badyle ale się chyba zaciągnęło...
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj WIESIU!
U Ciebie juz narcyze kwitną u mnie dopiero wychodzą z ziemi. Ten Twój ciemiernik to jakaś
ciekawa odmiana / inny niż mój niger/. Dzisiaj ledwo doszłam od autobusu do działki
nie mam kondycji.

U Ciebie juz narcyze kwitną u mnie dopiero wychodzą z ziemi. Ten Twój ciemiernik to jakaś
ciekawa odmiana / inny niż mój niger/. Dzisiaj ledwo doszłam od autobusu do działki
nie mam kondycji.