Dookoła domu - raistand - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzeju, ależ Ty masz rękę do kwiatów ;:111 niesamowitą. Jak one u Ciebie rosną na potęgę aż ślinka leci ;:152
Przepiękne liliowce, hosty, tiarelle, ah co tam, nie ma co wymieniać. Wszystko piękne.
Powiedz, może wiesz jaka to jest odmiana lili? Ja mam taką samą a nie wiem jak sie nazywa.
raistand pisze: Obrazek

Piszesz że Twój milin zakwitł po wielu latach. Mój kwitł pierszego roku po posadzeniu. Nie miał nawet metra wysokości
i już miał kwiaty. Dziwię się że musiałeś długo czekać. Wisteria faktycznie potrzebuje czasu, ale milin dla mnie nie powinien.
On potrzebuje tylko słońca i nie jest wcale wymagający. Mojego tnę na dwa, trzy oczka od podstawy gałęzi i tylko
nowe zeszłoroczne pędy w marcu.
Słonecznego dnia życzę i udanych prac w ogródku.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za dobre słowo :)
Ja pisałem, że milin kwitł po paru latach dopiero? Niemożliwe. Może sie nieprecyzyjnie wyraziłem, albo co?
Niestety odmian lilii nie pamiętam. Kupowałem je głównie w swoim pobliskim Centrum Ogrodniczym, a tam co zakupy to loteria. Kupujesz czerwoną, rośnie biała. Kupujesz dalię kaktusową, wyrasta pomponowa. Tulipan "liliokształtny" zamienia sie w zwykłego. Totolotek jednym słowem. Od pewnego czasu już tam cebul nie kupuję.
W ogóle widzę, że u mnie wiosennych cebul w ogrodzie brak. Tylko szafirki sobie radzą. Trzeba to przemyśleć.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff.. Troche udało się podziałać w ogrodzie.
Wszystkie róże już w donicach bądź w ziemi.
Pastella jakos nie chce się ożywić :( Nabyłem też dzisiaj piwonię drzewiastą z paczkami za 25 zł, i jukę ogrodową z żółtymi brzegami liści. Potem dodam zdjęcia.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To piwonia tania, u nas ceny od 45 zł.Nie skusiłam się, a juka pasiasta fajna i nie przemarza, po tej zimie wygląda świetnie.Niestety na 3 sztuki 2 wyglądają świetnie, na jednej zimą leżał pies, lekko poturbowana.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Andrzej widzę że Twój Olek taki zdrowy a mój prawie stracił wszystkie liście jest w opłakanym stanie źle go przechowywałam przez zimę nie mam pomieszczenia zimnego z oknem stal w ciepłym korytarzu . Powiedz czy można go jeszcze uratować? To jest taki z biało zielonymi liśćmi i pełnymi różowymi kwiatkami.
Genia
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia - jeżeli olek nie usechł to odżyje i wypuści nowe pędy. Nic wielkiego mu się nie stanie. Szkoda tylko liści, które pewnie zrzucił. A może masz na przyszłość jakieś zimne i ciemne pomieszczenie? Mój zimuje w dość ciemnej suszarni / piwnicy. Muszę jedynie pamiętać, żeby go co jakiś czas podlewać. Bo już wiem, że gdy ma za sucho to liście lecą.

A to moje dzisiejsze zakupy
Obrazek
Juka i piwonia. 8)

posadzone wczoraj poulsenki
Obrazek
Amber Cover

No i kwitną sasanki:
Obrazek
Tu akurat samosiejka, która wystaję spomiędzy płytek chodnikowych.
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

witam,piękne odmiany barwne liliowców ,miałem dawniej też sporą kolekcję ale porozdawałem,pozdrawiam
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Andrzeju.Przeczytałam wszystkie posty i jestem zdumiona Twoją wiedzą o każdej roślince.Przepiękne masz lilie,żurawki,piwonie,hosty.Jak patrzę nahortensję to szlag mnie trafia-mój M przyciął 3 hortensje przy samej ziemi.No i kiedy mi teraz zakwitną?Dziękuję za odwiedzinki-byłeś pierwszy!Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

an-ka pisze:Witaj Andrzeju.Przeczytałam wszystkie posty i jestem zdumiona Twoją wiedzą o każdej roślince.Przepiękne masz lilie,żurawki,piwonie,hosty.Jak patrzę nahortensję to szlag mnie trafia-mój M przyciął 3 hortensje przy samej ziemi.No i kiedy mi teraz zakwitną?Dziękuję za odwiedzinki-byłeś pierwszy!Pozdrowionka.
O hortensjach to jest tutaj na forum duuuży wątek i są tu od nich fachowcy. :)
Mi sie tylko kojarzy, że niektóre kwitną na pędach tegorocznych a inne na dwuletnich. W tej chwili mam taką, która kwitnie na młodych przyrostach więc nawet przemarznięcie (bądź skoszenie przy ziemi) jej nie zaszkodzi. Pierwsze zimy znosiła bardzo żle. Praktycznie odbijała od gołej ziemi. teraz jest już lepiej. Nawet po tegorocznej zimie pozostały patyczki i już pojawiają się listki. Te Twoje też sobie poradzą.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzej mam ciemną zimną piwnicę ale myślałam że w ciemnym pomieszczeniu nie może być.
Gałęzie ma zdrowe tylko liście prawie całe stracił . Może też by przesadzić w większą donicę bo mi się wydaje że jest w za małej .
Genia
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż pogooglałem na temat zimowania oleandra i faktycznie piszą, że powinien być w jasnym pomieszczeniu. A przedział temperatur yo od 5 do 15 stopni. I wydaje mi się, że tu jest pies pogrzebany. Im chłodniej tym mniej światła on potrzebuje. Temperatury w piwnicy nie mierzyłem ale na bank zimą jest tam poniżej 10 stopni. Raz na trzy tygodnie trochę go podlewałem i jak widać nie stracił wcale liści. W moim wypadku ta piwnica to jedyna miejsce gdzie można go upchnąć. Takiej donicy do domu nie wniosę bo by mnie od razu wymeldowali. ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Andrzej masz rację zimą jest najwyżej w mojej piwnicy 8 oC,więc następną zimę spędzi w piwnicy.
Genia
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju wspaniałe zakupy!!!! Gdzie kupiłeś taką wielką piwonię :shock: Czy to jest drzewiasta? Jakie ma liście :shock:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Castoramie kupiłem. Aż chodziłem do kasy upewnić się co do ceny bo nie dowierzałem... Mam dziwne wrażenie, że ktoś się pomylił przy ustalaniu ceny. Jeśli jutro jeszcze będą to dokupię drugą.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

raistand pisze:W Castoramie kupiłem. Aż chodziłem do kasy upewnić się co do ceny bo nie dowierzałem... Mam dziwne wrażenie, że ktoś się pomylił przy ustalaniu ceny. Jeśli jutro jeszcze będą to dokupię drugą.
narobiłeś smaka ... może uda mi się jutro wyskoczyć do Castoramy :)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”