Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Elu, moje nigdy nie okrywałam na zimę. Jesienią dosypuję więcej kory i to wszystko. Jakoś sobie radzą. Generalnie zauważyłam, że w moich warunkach magnolie zaczynają lepiej rosnąć dopiero po 3-ch latach, ale ja mam sucho i dużo słońca na działce. Podlewanie (jeżeli się uda) raz w tygodniu. Teraz już mnie 2 tyg. nie było na działce, w ten weekend mam Komunię, więc też tam nie pojadę... dobrze przynajmniej, że trochę popadało... Magnolia kobus jest bardzo wytrzymała na mróz, ale to wiedza książkowa :oops: Ja mam m. kobus 'Rogów', nabyłam w zeszłym roku, więc przezimowała tylko raz, jest w doskonałym stanie a nawet kwitła. A z takich "dumających" to mam m. 'Nigrę', rośnie ledwie ledwie, cała nadzieja, że w tym roku się rozkręci. No ale znowu zaznaczam, że rośnie w słońcu i ma sucho. Wszystkie moje rośliny na działce mają sucho, niestety...
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tomku, witam!
Jak na razie mam miejsce :wink: , ale ubywa, ubywa...
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magnolie ci piknie kwitły a szczególnie gwieżdzista.Kiedy ja się takich okazów doczekam?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Przepiękne są Twoje magnolie. A do tego już dość duże okazy. Bardzo ładna, zdrowa skimmia. Moja przezimowała, ale odrobinę ucierpiały jednak liście. Pewnie miała za dużo zimowego słońca i wiatru.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :D
W moim ogrodzie też właśnie bardzo dużo słońca i sucho, dosłownie pustynia. Dlatego nigdy nie skusiłam się na magnolię.
Widać źle myślałam. Do tego nie mam zacisza, wiatry hulają.
Ale kto wie, może się uda.
Piękny masz ogródek. Pozdrawiam :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, witam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Izo, niestety, magnolie juz właściwie przekwitły ... Jeszcze mam ostatnie 2 kwiatki na m. 'Lennei' ... są przepiękne ... no i może jak pojadę na wieś w weekend, to jeszcze zobaczę kwiaty na m. 'Nigra'.
Kocico, ta skimmia ma 3-4 lata, dokładnie nie powiem, bo musiałabym zobaczyć w moich notatkach. Zimuje ładnie, ale miejsce ma rzeczywiście osłonięte i dość zacienione.
roslynn, tak, mamy podobne warunki: duże nasłonecznienie i przewiewną działkę. Jeżeli masz okazje bywać na działce częściej, to koniecznie zasadź magnolie. Jak widzisz, nawet w moich warunkach one się trzymają i nawet kwitną. Myślę, że u mnie mikroklimat zmienił się na lepsze dzięki oczku i rośliny na tym zyskały, no i będą lepiej rosły. Ogród na wsi mam jeszcze młody.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kalmio!
:shock: Twoje magnolie są rewelacyjne, o rany nie mogę oczu oderwać.
Śliczne... no i skimia mnie zainteresowała bo aczkolwiek biało kwiatowa rośnie u mnie rewelacyjnie tak taka jak Twoja :( ma się raczej marnie ,może to kwestia adaptacji,może musze jeszcze poczekać a ja taka niecierpliwa :)
Kupilam w tym roku pierwszą w życiu magnolię i czytając tutaj Ciebie dochodze do wniosku,że powinno byc jej u mnie dobrze .
Posadziłam w miejscu osłoniętym od północy,w ziemi piaszczystej,kwaśnej.
Wody też tam nie ma raczej zbyt często,więc powinno byc jej ok.
Jedynie martwi mnie wschodnia strona, z której zwykle zima wieją mroźne wiatry a u mnie tutaj chronić ja będą jedynie szczeble ogrodzenia.
Zastanawiam się więc czy jej jednak nie przesadzić jeszcze?
A może będę ją okrywać i to wystarczy?
Jak myślisz?
Pozdrawiam K. :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

KaRo, witam!
Magnolie od strony wschodniej u mnie też rosną, trudno, jakoś sobie dają radę. Ale jak masz lepsze miejsce, to jeszcze można przesadzić. Chociaż ja bym ją już nie ruszała, ew. można okryć na zimę i dosypać więcej kory. Na pewno wytrzyma!
Ze skimmią ja po prostu trafiłam w dobre miejsce, nic przy niej nie robię, a ona sobie rośnie bardzo ładnie :D .
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Dziękuję za odwiedziny ,pospacerowałam sobie teraz po Twoim ogródeczku :wink: no i jestem pod wrażeniem oczka , ciekawa jestem o rozmiary i czy masz jakiś filtr? Ja zaczynam budowę oczka będzie i zazdroszczę Ci że już przebrnęłaś przez to wszystko.Może coś mi doradzisz , bo nie wiem jak te półki zrobić żeby kamyki się nie obsypywały.

Ps.Aj nie wiedziałam nawet że nazwy podobne mamy ,czy powinnam zmienić?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Kalmio, masz cudowne rośliny. Piwonie drzewiaste wprawiają w zachwyt :D
Ja mam tylko jedną, ale i tak się cieszę, że dałam radę gdzieś ją wcisnąć :wink: W tym roku zakwitła mi pierwszy raz jednym kwiatkiem. Może powinnam ją przyciąć po kwitnieniu, żeby się rozkrzewiła? Jak myślisz?
Zapraszam do mojego ogródka przy domu :D

No i powiem to... zazdroszczę Ci tych "hektarów" za miastem :wink:
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj, Agnieszko!
Dzięki za odwiedzinki :)
W oczku nie mamy filtra. Planuję posadzić więcej roślin wodnych i mam nadzieję, że wtedy woda sama się oczyści. Przy budowie oczka niestety nie uniknęliśmy błędów... więc gorąco polecam poczytać o oczkach wodnych tutaj, na forum. Tu są prawdziwi specjaliści i bardzo chętnie doradzają.
Pozdrawiam serdecznie :D
P.S. Co do zmiany nazwy Twojego wątku ? ... decyzja należy do Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj, Atko!
Cieszę się , że do mnie zajrzałaś :D
Piwonie akurat u mnie teraz kwitną. Wieczorkiem powklejam zdjęcia. Są to cudowne rośliny, szkoda tylko, że tak szybko przekwitają...
Twoja p. drzewiasta jest jeszcze młoda i ja bym tylko obcięła przekwitły kwiat, żeby nie traciła siły na zawiązywanie nasion. I niech sobie rośnie spokojnie. Po zimie sama zobaczysz, co trzeba obciąć, przeważnie są to suche gałązki.
Te moje "hektary" wolałabym mieć przy domku w Warszawie, te dojazdy są jednak uciążliwe, szczególnie kiedy nie ma na to czasu... :( Teraz tyle tam kwitnie, a ja nie mam czasu tam pojechać... Ale i tak z tych "hektarów" bardzo się cieszę :D :D :D
Pozdrawiam serdecznie i idę z rewizytą :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zakwitła piwonia drzewiasta (zeszłoroczny nabytek)
Obrazek
cdn
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ostatnia kwitnąca jeszcze magnolia, prawdopodobnie m.'Nigra' (a miała być 'Alba Superba')
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

A ja myślałam, żeby zostawić, może coś zapyliło kwiatek piwonii? :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”