Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Post »

Niektórzy przeklinają stokrotki, a ja mam ich tyle co sobie w danym roku kupię :(
Nie lubią mnie. Może im orliki coś nagadały? :shock: :mrgreen:
Pozdrawiam - BabajAGA
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zauważyłam pewne zjawisko występujące u niektórych gatunków roślin, szczególnie jednorocznych, ale też dwuletnich i niektórych bylin.Np. miałam takie różowe orliki bez ostróg, które siały się wszędzie niemiłosiernie.Inne zaś wcale takiej przypadłości nie mają, wręcz przeciwnie zanikają mi nawet (moje ulubione jasnożółte i białe) .Podobnie było z kosmosem, taki o jasnoróżowych pojedynczych kwiatach rozsiewał się okropnie i co gorsza rósł w potężne krzaczory, których nawet palik nie utrzymywał.Kupiłam nasiona innych, w tym białych, to wyrastały marne i mało rozkrzewione rośliny i wcale nie było samosiewek.Inna 'tego typu' roślina to tytoń ozdobny.Taki o jasnoróżowych, silnie pachnących kwiatach rósł u mnie w szerokie krzaczory (rozłamywały się nawet po deszczach), a najlepiej było mu na grządce z ogórkami.Posiany jednak z zakupionych nasion, w tym biały ledwo wegetował, chuchałam i dmuchałam wręcz.
Tu chyba nie ma znaczenia rodzaj gleby, ale 'siła' gatunku.Podobnie jest z bratkami, które sieje teściowa.Zebrane kiełkują w 100% i rosną silniej niż te selekty z torebek. Takie 'mutanty' są silne, przystosowały się tak, by przetrwać, ale mają trochę 'chwastowaty' wygląd :wink: , bo też i taką naturę.
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

ewamaj...
dzięki za dobrą wróżbe , hehe :)
mam nadzieję jednak, że się nie doczekam :)

Chociaż zastanawiam się, czy coś się może zmieni w kwestii mojej sympatii dla fiołków na ten przykład.
Jak kupiłam działkę dwa lata temu, było ich zaledwie kilka malusich. Tak mi się spodobały, że normalnie się zakochałam i starałam się tak pielić grządki, żeby żadnemu się krzywda nie stała.
W zeszłym roku miałam ich więc więcej, a w tym roku widzę, że wszędzie pełno jest siewek :/
Ale nie przejmuję się - łatwo się ich pozbęde.

Przeczytałam, że je się trudno wyrywa, a ja zupełnie nie mam z tym problemu, więc chyba wiem gdzie leży różnica w tym przypadku ;) hehe....... ja mówię o fiołku trójbarwnym, a nie wonnym :D
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas strasznie rozrasta się fiołek wonny.
Lubię fiołki, ale bez przesady.
Śp. babcia męża, od ktorej odziedziczyliśmy ogród, nie upilnowała dziada i co roku mamy kilka nowych kępek :evil:
Jak tylko zauważam nowe listki, to staram się wyrywać, ale na niewiele się to zdaje.
Fiołek i tak żyje swoim życiem.
Podejrzewam, ze rozsiał się gdy 2 lata temu przekopywaliśmy ten kawałek ogrodu ;:14
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Najgorsze jest to ,że do parszywców zaczynamy zaliczać roślinki często zakupione i pieczołowicie pielęgnowane w początkowym okresie,które po jakimś czasie robią się kłopotliwe.
Dzisiaj właśnie odkryłam kolejne nieproszone w takiej ilości.Jedna zaraza to dereń biały,gdzie nie spojrzę to wystają młode sadzonki,tępię to już trzeci rok.
Druga,choć bardzo urodziwa to hortensja płożąca.Pamiętam z jakim trudem ją zdobywałam a dzisiaj patrzę a na przestrzeni kilku metrów każde oczko na ziemi ma nową sadzonkę.Rozłazi się toto po całości a wyrywać pewnie będzie mi żal.Gdyby ktoś z okolicy miał ochotę na moje nadwyżki,chętnie wydam gratis.O milinie pisałam wcześniej też mam go pełno. ;:223
pozdrawiam
Alicja ;:3
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

karool pisze:Druga,choć bardzo urodziwa to hortensja płożąca
Czy możesz wstawić foto?
Nigdy o niej nie słyszałam, a i w Internecie teraz nie znalazłam żadnej informacji.
Znam:
- bukietowe
- drzewiaste
- pnące...
Może pnąca = płożąca?

pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Pnącą też mam i ta spokojnie sobie rośnie.Ta płożąca jest jakby bardziej zwarta ,kwiaty ma identyczne jak pnąca.A być może to jest pnąca a ja dostałam ją jako płożącą i posadziłam przy murku z drewnianych belek z którego ona rozlazła mi się po ziemi i się poukorzeniała. Na długość też rośnie bez opamiętania pewnie niedługo dojdzie do sąsiada za płotem.Zdjęcia nie zrobię bo to dla mnie wyższa szkoła jazdy ;:14 ,ale zamierzam jeszcze na stare lata posiąść tę umiejętność.
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Znasz może nazwę tej hortensji? Nie przemarza i nie choruje?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Hortensja pnąca
Hydrangea anomala (H. petiolaris)
Po prostu. :)
Posadzona na trawniku, bez podpory rośnie " w cały świat" :wink: i pnie się niejako "po sobie" tworząc z czasem przedziwne i bardzo oryginalne formy. Oczywiście trzeba czasu.
Podobnie zachowuje się dławisz... tyle że to roślinka z serii posadzić łatwo, wyplenić trudno. Obficie rozmnaża się z nasion a odrosty korzeniowe i kilka metrów od krzewu matecznego wyrastają. Co gorsza ślicznie odbija od każdego pozostawionego kawałka korzenia. :lol:
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

O tak.Dławisz to dopiero coś.Wyrasta w bardzo różnych i odległych od matki miejscach.A moc ma taką,że wszedł pod beton i wysadza miejscami mój garaż pod chmurką, porośnięty winobluszczem i dławiszem właśnie ;:223
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

A wieloletni groszek? Cudo o metrowych korzeniach, które się sieje jak głupie. Wyrywam młode, a wciąż się pojawiają. Ostatnią roślinę mateczną (sama hodowałam z nasionek) wyszarpałam jesienią. Nie sama.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

O kurczę, a ja miałam niezłą chętkę na tą hortensję.. Dobrze wiedzieć.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Santia,nie rezygnuj z niej,ponieważ jest naprawdę ładna.Prowadzona w górę nie sprawia kłopotu.U mnie pnie się po wierzbie przycinanej od dołu,żeby hortensja miała miejsce.
Ta ,która rozlazła się po ziemi też jest znośna,bo niepotrzebne rozłogi łatwo się wyrywa z ziemi,tylko żal wyrzucać.Można trzymać ją w ryzach i nie pozwolić jej się za bardzo panoszyć lub puścić ją na żywioł jeśli jest miejsce wówczas stanowi dekoracyjne poletko nawet zimą. :heja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

No, groszek też mnie doprowadzał w zeszłym sezonie do szału!
Tępiłam jak mogłam, zobaczymy ile to dało ;)
Ciężko go wyrwać bo się silnie ukorzenia, a korzonek taki cienki jak nitka i urywa się. No i potem znów odrasta.
On ma pod ziemią takie kuleczki malutkie przyczepione do korzonków. Wie ktoś co to? Czy to to właśnie roznoszą mrówki? Staram się zawsze tak wyrwać z ziemi, żeby tą część usunąć.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

O widzisz ;) i masz hortensjowy problem z głowy ;)
Tak się ciągle zastanawiam. Może też wzięłabym sadzonkę, ale niestety nie mieszkam w okolicy, a pewnie nie wysyłasz.
Pociesz się tym, że hortensja pozioma okazała się pnącą. Możesz ją puścić na płot. Jak Ci się rozrośnie na cały płot, to będziesz miała swój własny tajemniczy ogród zakryty szczelnie zielonym murem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”