Kurzeniec zastosowałam po raz pierwszy jesienią ubiegłego roku, więc nie wiedziałam czego się po nim spodziewać, ale teraz już mam trochę praktyki i będę bardziej rozważna w stosowaniu
Hosty - problemy i kłopoty
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hosty - problemy i kłopoty
Polu dzięki, że potwierdzasz przypuszczenia Tomasza
Kurzeniec zastosowałam po raz pierwszy jesienią ubiegłego roku, więc nie wiedziałam czego się po nim spodziewać, ale teraz już mam trochę praktyki i będę bardziej rozważna w stosowaniu
Ellaa pisze:Ewo, raczej nie są to ślady po ślimcach. Nie ma ubytków liścia, tylko tkanka zrobiła się cienka i prześwitująca....nie wiem dlaczegoMeva pisze:Ellaa - a mnie te ślady na liściach wyglądają po prostu na wygryzione przez ślimaki ;)
może fotografie mylą - ale na pierwsze j i drugiej focie- wyraźnie widzę wygryzione rowki
Pozdrawiam.
-
x_P-42
Mam nadzieję, że mimo szwankującego aparatu , udało mi się uchwycić zmiany , o których pisałam powyżej.

Zauważ, ze u Ciebie zmiany są na całej powierzchni liści- a na tamtych fotach na samych krawędziach- jakby głodny stwór wszedł i od razu zaczął jeść - a prócz tego tam widać dziurki wygryzione (na pierwszej fotografii) i rowki- charakterystyczne dla poruszającego się ślimaka który je.
U Ciebie zmiany są charakterystyczne dla złego nawożenia- na tamtych fotach ja nadal widzę ślady ślimaka.
Zresztą pogoda sprzyja skorupnym- prawie na każdej roślinie w ogrodzie widzę teraz u mnie takie wygryzienia- a hosty to przecież ślimaczy przysmak
U Ciebie zmiany są charakterystyczne dla złego nawożenia- na tamtych fotach ja nadal widzę ślady ślimaka.
Zresztą pogoda sprzyja skorupnym- prawie na każdej roślinie w ogrodzie widzę teraz u mnie takie wygryzienia- a hosty to przecież ślimaczy przysmak
Pozdrawiam.
Witam! Podpowiedzcie mi co zrobić z młodziutką sadzonką hosty która zamiast rosnąć w listki zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Zaznaczam, że sadzonka miała 1 (jeden!) kiełek i on to właśnie okazał się być kwiatowym. Czy pozwolić kwitnąć czy od razu ściąć pęd kwiatowy? Boję się, że po przekwitnięciu hosta mi zmarnieje, a jest ładna (bardzo mi się podoba) - to Whirlwind albo Brim Cup, bo mogłam pomylić.
Zdjęcie jest sprzed kilku dni. Dzisiaj już wyraźnie widać, że to pęd kwiatowy. Tylko kwiatowy

Zdjęcie jest sprzed kilku dni. Dzisiaj już wyraźnie widać, że to pęd kwiatowy. Tylko kwiatowy

-
x_P-42
Hosta to nie agawa, rozeta po przekwitnięciu nie marnieje. Nie zmienia to faktu,że ja młodym hostom wycinam pędy kwiatowe. Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj o nie używaniu tego samego noża do przycinania innych host . Każda z nich może być potencjalną nosicielką wirusa. Lepiej dmuchać na zimne. 
Ja wiem, że nie agawa, ani nawet nie juka, ale wszystko się może zdarzyć. Szczególnie jak się ma jeden pęd. Wyciąć go od razu - za młodu, czy poczekać aż nieco się wydłuży?
-
goni@k

- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Wytnij już teraz, bo nie ma na co czekac.
Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście
Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście
Dziękuję za porady
Idę ciąć. 
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Oczywiście może też być tak, że zamiast nowych liści zacznie wypuszczać nowe odrosty.goni@k pisze:.....Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Ja miałam dokładnie tak samo jak Spacja. Dodam, że kiełek kwiatowy pojawił się gdy wszystkie hosty jeszcze spały i przez myśl mi nie przeszło, że to hosta.
Tę dziurę w liściu zrobiłam sama gdy grzebałam w kiełku chcąc dowiedzieć się co to i mimo,że jego koleżanka obecnie jest o wiele okazalsza to uwierzcie mi, że jej wtedy jeszcze nie było widać.

-
goni@k

- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Z których też wyrosną liściepaco pisze:Oczywiście może też być tak, że zamiast nowych liści zacznie wypuszczać nowe odrosty.goni@k pisze:.....Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
I już będzie ładna gromadka.goni@k pisze:Z których też wyrosną liściepaco pisze:Oczywiście może też być tak, że zamiast nowych liści zacznie wypuszczać nowe odrosty.goni@k pisze:.....Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście![]()
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Hi,hi, mogą być odrosty, mogą być liście, byle rosłą.
Pęd kwiatowy został już wyłamany - nawet nie trzeba było noża. Teraz namawiam hostę do wypuszczania. Czegokolwiek oprócz kwiatów.
Dzięki za porady
Pęd kwiatowy został już wyłamany - nawet nie trzeba było noża. Teraz namawiam hostę do wypuszczania. Czegokolwiek oprócz kwiatów.
Dzięki za porady
Mam pytanie odnośnie Maple Leaft i Super Nova. Czy u was też się przypalają? U mnie rosną w cieniu z odrobiną zachodniego słońca, a widać przypalenia. Tego słońca to w tym roku też za dużo nie było. Są aż tak wrażliwe?
Pozdrawiam, Andrzej