Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ijka pisze:Ok, zaczęłam hodowlę od listków
Obrazek Obrazek

Czy mam już odciąć główny listek czy jeszcze czekać i kiedy przesadzić małe ??

Z góry za pomoc dziękuję :D
Jeszcze poczekaj :wink: No i podstawowe pytanie czy chcesz otrzymać po jednej sadzonce czy więcej z listka jak odpowiesz to powiem Ci co dale masz robić :wink:
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

A może być jedna byleby silna :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chcesz uzyskać jedną sadzonkę to trzymaj przy listku, usuwaj wszystkie nowe sadzoneczki które pokazują się, poczekaj aż będą wykształcone 4 listki i wtedy delikatnie oddziel od listka, i posadź w maleńkiej doniczce lub jakimś pojemniczku np. po danonkach, ułamując listek zostanie jeszcze kawałek w ziemi który może osłabiać sadzonkę bo będzie próbować wydać kolejną sadzonkę :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fiołeczkowy "wysyp"... kwitną po raz kolejny ! Nacieszmy oczy ich kolorami zanim się nie rozpogodzi ( u mnie pada...)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Post »

Jestem miłośniczką fiołków i skrętników ostatnio mi chorują ,całe robią się miękkie i nie można nawet oderwać listka bo jest zwiędnięty .Niektórym nic nie jest jak zaczną mi kwitnąć to się wam pochwalę .Jeśli ktoś by się chciał zemną podzielić fiołkami to będę wdzięczna.
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

To są fiołki które na razie mi kwitną i jeśli zakwitną inne kolory to też wkleje te zdjęcia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

goska28 prześliczne fiołeczki :D :shock: napatrzeć się nie mogę. A powiedz czy są one kupione czy wyhodowane z listka?
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

Ten pierwszy jest kupiony dwa dni temu ,a reszta jest wychodowana z listka .Niemogę się doczekać kiedy mi następne zaczną kwitnąć mam fioła na punkcie fiołków.Kiedyś miałam bardzo dużo różnych kolorów,ale jak wyjeżdzałam na wczasy to koleżanka tak strasznie o nie dbała że prawie wszystkie mi zalała.I teraz staram się od nowa odbudować moją kolekcję.[/b]
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Gosiu ja też najbardziej wielbię fiołki :) na razie mam malutkie i listki posadzone ale staram się być cierpliwa i czekam :) niedługo mam urodziny więc może jakiegoś dostane.... :D
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ijko- ja nigdy nie usuwam starego listka. Zostawiam go i pozwolę mu wypuszczać tyle młodych ile chce. Za szybko też nie rozdzielam poszczególnych roślinek a dopiero gdy zrobi się pełno w doniczce i wtedy mam kilka dorodnych kwiatków. Fiołk hoduję (czytaj posiadam) od kilkunastu lat. Rozsadzam z listka włożonego w ziemię- trochę to trwa ale warto czekać. Jak widać jest kilka sposobów rozmnażania. Pokażę kilka moich fiołków - jakość fotki marna bo zrobiona telefonem. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Izabela
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No cóż niektóre fotki wskoczyły a inne nie- muszę się jeszcze poduczyć. Obrazek
Te niebieskie powstały z jednego listka- mam ich aż 5.
Może ktoś mi podpowie dlaczego niekiedy wskakują zdjęcia i innym razem tylko "okienko"????
Izabela
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

Powiedzcie mi dziewczyny czy to prawda ,jeśli fiolek przekwitnie to powinno się obrywać nadmiar liści.?Iza TY też masz piękne fiołki szczególnie ten strzempiasty o niebieskich kwiatkach.[/b]
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ja tak robię...zauważyłam ,że fiołek , który nadmiernie się rozrasta, gorzej kwitnie. Warto więc czasem mu " ulżyć " usuwając np. drobne, nieładne , czy uszkodzone listki, zarówno zewnętrzne , jak i ze środka rozety(ostrożnie!)
Po kwitnieniu powinno się też mniej podlewać i przez 3-4tygodnie nie nawozić . Po tym czasie wznawiamy regularne zasilanie i podlewanie ( na podstawek!) i wkrótce roślinka zawiązuje nowe pąki kwiatowe. :D :D :D

Gosiu, Izo - Wasze fiołeczki ślicznie kwitną :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chętnie "podskubię" moje fiołeczki i podeślę zainteresowanym listki do ukorzenienia :D :D :D
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

co ile powinno się odnawiać roślinkę.Aby mieć zawsze piękne fiołki?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”