Jeszcze poczekaj
Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli chcesz uzyskać jedną sadzonkę to trzymaj przy listku, usuwaj wszystkie nowe sadzoneczki które pokazują się, poczekaj aż będą wykształcone 4 listki i wtedy delikatnie oddziel od listka, i posadź w maleńkiej doniczce lub jakimś pojemniczku np. po danonkach, ułamując listek zostanie jeszcze kawałek w ziemi który może osłabiać sadzonkę bo będzie próbować wydać kolejną sadzonkę 
Fiołki afrykańskie
Ten pierwszy jest kupiony dwa dni temu ,a reszta jest wychodowana z listka .Niemogę się doczekać kiedy mi następne zaczną kwitnąć mam fioła na punkcie fiołków.Kiedyś miałam bardzo dużo różnych kolorów,ale jak wyjeżdzałam na wczasy to koleżanka tak strasznie o nie dbała że prawie wszystkie mi zalała.I teraz staram się od nowa odbudować moją kolekcję.[/b]
-
izaka
- 50p

- Od: 9 mar 2008, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ijko- ja nigdy nie usuwam starego listka. Zostawiam go i pozwolę mu wypuszczać tyle młodych ile chce. Za szybko też nie rozdzielam poszczególnych roślinek a dopiero gdy zrobi się pełno w doniczce i wtedy mam kilka dorodnych kwiatków. Fiołk hoduję (czytaj posiadam) od kilkunastu lat. Rozsadzam z listka włożonego w ziemię- trochę to trwa ale warto czekać. Jak widać jest kilka sposobów rozmnażania. Pokażę kilka moich fiołków - jakość fotki marna bo zrobiona telefonem.

Izabela
Fiołki afrykańskie
Powiedzcie mi dziewczyny czy to prawda ,jeśli fiolek przekwitnie to powinno się obrywać nadmiar liści.?Iza TY też masz piękne fiołki szczególnie ten strzempiasty o niebieskich kwiatkach.[/b]
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja tak robię...zauważyłam ,że fiołek , który nadmiernie się rozrasta, gorzej kwitnie. Warto więc czasem mu " ulżyć " usuwając np. drobne, nieładne , czy uszkodzone listki, zarówno zewnętrzne , jak i ze środka rozety(ostrożnie!)
Po kwitnieniu powinno się też mniej podlewać i przez 3-4tygodnie nie nawozić . Po tym czasie wznawiamy regularne zasilanie i podlewanie ( na podstawek!) i wkrótce roślinka zawiązuje nowe pąki kwiatowe.
Gosiu, Izo - Wasze fiołeczki ślicznie kwitną
Po kwitnieniu powinno się też mniej podlewać i przez 3-4tygodnie nie nawozić . Po tym czasie wznawiamy regularne zasilanie i podlewanie ( na podstawek!) i wkrótce roślinka zawiązuje nowe pąki kwiatowe.
Gosiu, Izo - Wasze fiołeczki ślicznie kwitną
Fiołki afrykańskie
co ile powinno się odnawiać roślinkę.Aby mieć zawsze piękne fiołki?