Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Też myślę, bierz oba. ;:215
Nie wiadomo, który lepiej pójdzie a tak zawsze coś w zapasie będziesz miała. :lol:
Pergola prześliczna. ;:138 ;:138 ;:138
I chylę czoła przed tak zdolną osobą, która nie tylko w ogrodzie, w piśmie ale i teraz w betonie biegłą się okazuje. ;:180
Twoje łany tulipanowe powaliły mnie na kolana.
Ale tak sobie myślę, co będzie, jak przekwitną ?
Jak sobie poradzisz z usychającymi badylkami ?
Od razu je wykopiesz i co tam będzie w zamian ?
A może już w ziemi czai się jakaś perfekcyjna przesłona ?
Buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi mam Hagley Hybrid co prawda dopiero od roku ale już widzę, że ma potencjał ta odmiana! Jest świetna! Jedyne co mogę zasugerować, to to że ona niezbyt się czuje w całkowitym nasłonecznieniu. Lubi jednak troszkę cienia. Jakie jest stanowisko na tej pergoli?
A Huldine nie mam ale już niedługo będę mieć. ;:65 ;:215 Wyczytałam, że to naprawdę mocarny powojnik w grupie wielkokwiatowych. No i do tego biały... ;:183 Także kup oba. ;:215 I znajdź jeszcze jedną miejscówkę. ;:183 ;:183 ;:183
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Podpora do róż piękna ;:215 , a przy okazji odkryłaś swój kolejny talent ;:180 Jestem pełna podziwu, bo chociaż niektóre prace typowo męskie nie są mi obce, to na złożenie takiej konstrukcji, a potem jej równe i porządne obsadzenie nie odważyłabym się jednak. Tobie wyszło nie tylko równo, ale i solidnie. Wielkie ;:138 ;:138 ;:138

Zimno zrobiło się chyba wszędzie, ale i padało przy okazji chyba w całej Polsce, poza Mazowszem jak zwykle :twisted: U mnie już dramatycznie sucho i zaczyna mnie to coraz bardziej dołować. Róże potrzebują teraz dużo wody, a tutaj posucha, aż żal patrzeć :cry:
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Mnie się lepiej podoba różowy 'Hagley Hybrid', ma większe kwiaty.

Tulipanki cudnie już zakwitły. Szczególnie 'Design Impression' i ' Melrose' w dużych grupach są urodziwe.

U nas, na północy, jeszcze wiele tulipanów w zielonych pąkach. Przy porannym mrozie i chłodach musimy nadal na nie czekać.
Zakwitną, jako spóźnialskie, kiedy już u Ciebie przeminą i przyjdzie czas na piwonie.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elwi chyba najbardziej cebulowo, tulipanowo, narcyzową masz wiosnę w tym roku. Cudownie się ogląda i z wielką zazdrością. Ozdoba do ogrodu świetna, ale nie życzę Ci tego halnego, wierzę na słowo, że dobrą , solidną robotę swymi rękami wykonałaś. ;:333 ;:215
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanowy zawrót głowy.
Pozdrawiam Paulina
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja mam Huldine ale ci nie doradzę bo młodziak. W zeszłym sezonie nawet jednym kwiatkiem mnie nie obdarzył :evil:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

I znowu mam za swoje... wlazłam do Twojego ogródka i dostałam trzęsawko - gUUpawki ;:301
Widok tylu i taaaaaaaaaaaaaaaaakich tulipanów róż, lilii i liliowców sprawił ,że zbieram szczękę z podłogi, biorę kartkę i spisuję co powinnam jeszcze dokupić....
Mąż mnie z domy wysiedli... :;230

Pięknie u Ciebieeeeeee!!! ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jejunia, jaka pergola cudna. Moje marzenie! Z chęcią bym wymieniła na taką swoje zwykłe marketowe. Zazdraszczam jak jeszcze nigdy. Dzięki tej ozdobie to już nie jest ogród, ale prawdziwy park przypałacowy.
Powiedz mi kochana, czy ty już strzygłaś bukszpany? Ja zawsze czekam do czerwca, choć z chęcią bym już je ogoliła już teraz. Mają tyle przyrościków i sterczą we wszystkie strony, a więc korci mnie już, by chwycić za sekator.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To prawda, ale historia potwierdza jak wszyscy skończyli. ;:222
Te tulipany w łanach wyglądają bosko.
Liczyłaś ile ich masz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widzę, że coraz więcej forumek poznaje zaprawy :D
Ja już działam z nią od jakiegoś czasu. ;:173
Własnie szykuję się do układania obrzeży. Nie jest to profesjonalna robota, czasem widać zaprawę, ale to nie ważne. Najważniejsze, że robię to sama :D
na pewno jesienią będę dokupowała tulipany. Taki efekt chciałabym kiedyś osiągnąć
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa pod adresem nowej ozdoby ogrodowej. Bardzo mnie ona cieszy, a będzie cieszyła jeszcze bardziej, kiedy obrośnie pnączami. A propos pnączy - nie ułatwiliście mi decyzji ;:185 "Kup oba" wiśta wio, łatwo powiedzieć! Gorzej znaleźć miejscówkę dla drugiego... W końcu zamówiłam Huldine i niech się dzieje co chce... ;:199
Przy decyzji brałam pod uwagę widok na tzw. osi widokowej, a szczególnie dopasowanie łuku do koloru rzeźby. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze...

Aniu - aneczka1979 - ozdoba tak ukazana, jak postawiona ( w sensie pory prezentacji). Niestety nie mam
miejsca na dwa powojniki... Obrazek Tzn. pewnie by było, ale nie chcę drugiego sadzić byle gdzie, w sposób nieprzemyślany. Wiem, że oba mają dobre opinie i potencjał. Cóż, padło na Huldine, jak będzie lipa, to mogę tylko sama sobie pluć w brodę... Dla Ciebie Aniu Egzotyczny Imperator, zobacz jaki boski:

Obrazek

Jolu - April
nie dziękuję za wróżbę ;:185 (podobno jak ma się spełnić, to nie wolno dziękować!!!). Huldine Ci nie kwitł?
A paskuda jedna!Obrazek Mam nadzieję, że w tym roku się poprawi, a mój, że będzie kwitł i kwitł... Dla Ciebie Joluś coraz ładniejsze Holland Beauty

Obrazek

Aniu - Annes 77 widzisz, potrzeba nie tylko matką wynalazków, ale również matką nowych umiejętności Obrazek. Cieszę się z nowego doświadczenia i jestem dumna z własnej samodzielności ;:108 Dla Ciebie Aniu Oviedo coraz intensywniej wybarwione:

Obrazek

Jolu - Yollanda mam chrapkę na inne jeszcze giganty Darwina - dokupię jesienią ;:65 Design Impression w ubiegłym roku były ciut większe, ale i tak tegoroczne spisały się świetnie.
Dziękuję Jolu za tyle ciepłych słów pod adresem moich "turbanów". Dynasty jest interesująca, aczkolwiek na fotografiach w necie zdjęcia przedstawiają ją jako biało-różową i trzeba poszperać, żeby znaleźć zdjęcie z prawdziwymi kolorami. Już się bałam, że to pomyłka i że dostałam zamiast Dynasty odmianę Tom Pouce...(bardzo podobna ;:224 ) Jednak nie, to z pewnością Dynasty, a zdjęcia z neta są mocno podkoloryzowane. Chyba, że ta odmiana zmienia nieco kolory w zależności od gleby lub pogody? Obrazek
Jolu, zawsze staram się podpisywać zdjęcia, zdarza mi się podpis pominąć, jeśli te same tulipany były już prezentowane wcześniej. Nie mniej, dziękuję za zwrócenie uwagi. Te o które pytasz, to białe White Purissima, a strzępiaste to Oviedo. Na początku mojej przygody z tulipanami nie lubiłam sprzępiaków, ale z roku na rok coraz bardziej się do nich przekonuję... Dla Ciebie nadal czarowna Dynasty

Obrazek

Matti - Tulap bardzo dobrze wymyśliłeś i oryginalnie, i trafnie Obrazek Jest coś w tym, że stan "masthewa" wywołuje depresję Obrazek. Całe szczęście, że ta deprecha znika po zakupie. Na pergolę puściłam Rosarium Uetersen i Clemka Huldine.
Dzięki za info odnośnie Hagley - znajdę dla niego jakieś sensowne miejsce, to dokupię. Dla Ciebie liliokształtne, nazwa nieznana

Obrazek

Iwonko - Iwonka1 Na pergolę puściłam Rosarium Uetersen i Clemka Huldine.Mam nadzieję, że będą wyglądały
zjawiskowo, szkoda tylko, że na efekt trzeba czekać kilka lat... ;:65 Dlatego właśnie kocham tulipany i inne cebulowe - efekt praktycznie natychmiast po posadzeniu, żadnego czekania nie wiadomo dokąd... Obrazek
A skoro Ty już taka mundra jesteś w kwestii betonu, również tego suchego, to jakbym czegoś potrzebowała, to do Ciebie jak w dym?

Niestety, obawiam się, że na tym moja wiedza budowlana się kończy... Ponieważ jak dotychczas nie zapałałam ognistym pragnieniem murowania, szalowania czy dekowania, to chyba prędko się nie zmieni ;:194
Iwonko, tulipany zajmują bardzo mało miejsca, zdziwiłabyś się, ile ich wejdzie na rabatkę. Np. pierwsza moja rabata ma 2 m x 1 m i rosną tam piwonie, liliowce, ostróżki i kilka kosaćców. Upchnęłam na przestrzeni między nimi 500 sztuk tulipanów! Nie marudź, że u Ciebie się nie zmieszczą!!! Dla Ciebie, na zachętę, rzeczona rabatka:

Obrazek

Zuza - sweetdaisy lejesz miód na moje serce ;:196 Jako jedyna pochwaliłaś solidnie moją nową pergolę ;:168 Dzięki! Jest dla mnie ważna, bo czekałam na nią prawie dwa lata. Wiesz, spełnienie marzeń, te sprawy...
Kule bukszpanowe tak wyglądają po prawie 10 latach cięcia, cięcia, cięcia (notabene zawsze tnę "na oko", bez żadnych szablonów). Dla Ciebie Zuziu nadal czarujące Pink Charm:

Obrazek

Krysiu - Ignis05
dziękuję Obrazek. Nie zasłużyłam na pochwały w kwestiach betonu, bo to jedynie incydent i nie ma dalszych konsekwencji, tzn. nie zgłębiam dalej arkanów sztuki murarskiej Obrazek.
Z przekwitającymi tulipanami radzę sobie w ten sposób, że część z nich rośnie między piwoniami, które powoli się gramolą i za moment ich bujne liście zamaskują tulipanowe badylki. Na nowej rabacie biało-żółtej będzie gorzej, bo tam prawie same róże... Tulipany zasychające są brzydkie wbrew pozorom przez dosyć krótki czas - może ze 3 tygodnie ;:108 W ubiegłym roku, jak były takie na wpół uschnięte, wykopałam i przechowałam razem z całą częścią nadziemną. Podobno (tak twierdzą Anglicy) w takich wykopanych i zostawionych w jasnym miejscu, nadal zachodzą procesy fotosyntezy w liściach. Wierzę im na słowo Obrazek. Dla Ciebie Krysiu mój ulubiony duet - Beau Monde i Rem's Favourite:

Obrazek

Dorotko - dorotka350 dziękuję Ci Kochana, sama jestem zdziwiona, że tak równo mi wyszło ;:oj Cierpliwości to ja za wiele nie mam i latanie z poziomicą lub metrem i mierzenie dołu z precyzją do centymetra - to nie moja bajka ;:131
Poszłam na żywioł - doły "na oko" były takie same (zmierzyłam patykiem), a potem tylko patrzyłam, żeby równo ustawić Obrazek. Bałam się trochę tego samodzielnego stawiania, bo jakby mi ta konstrukcja się z rąk wymsknęła, to...byłoby źle - poodpadał by pewnie lakier albo wgniotła by się... Ale nic takiego nie nastąpiło ( na szczęście) ;:333
Chyba wreszcie popadło i u Ciebie? Jak tam Twoja Strawberry? Moja bez oznak życia, ale też bez oznak usychania... Dla Ciebie Dorotko
tulipany Piękna Polka - nadal atrakcyjne:

Obrazek

Dorotko - DTJ_1 mam nadzieję, że robota solidna... Do tej pory stabilna i twardo się trzyma Obrazek, oby tak dalej!
Dziękuję za słowa uznania odnośnie moich ulubieńców cebulowych, teraz już nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu Obrazek. Dla Ciebie Dorotko subtelna Werona

Obrazek

Paulinko - Winter nie masz pojęcia jaki to zawrót! Nieuleczalny! Obrazek Dla Ciebie przykład takiego szmergla - rabata:

Obrazek

Basiu - apus witaj w Ogrodziu! Mężem się nie kłopotaj - łatwo takiego obłaskawić ;:108 Jak się czyta różne wątki tutaj na forum, to okazuje się, że mężowie jak jeden mąż - spolegliwi Obrazek. Nie dość, że szaleństwo akceptują, to jeszcze sami podjudzają do dalszych wyczynów. Mój eM na początku trochę nosem kręcił, że to niby co chwila paczka jakaś przychodzi i ile to musi kosztować... Teraz, jak widzi efekty, siedzi cicho i nie komentuje znacznie większej ilości paczek Obrazek. Czasem tylko pyta, co nowego przyjechało...
Za pochwały dziękuję, zwierzę Ci się, że ogród jeszcze nie wygląda tak, jakbym chciała Obrazek. Dużo pracy mam nadal w planach. I całe szczęście! Dla Ciebie Basiu Synaeda Amor

Obrazek

Wandziu - wanda7 dziękuję Ci, pergola to także było moje marzenie, czekałam na nią dwa lata. W końcu powiedziałam sobie - jak tylko dostanę zwrot z podatku, kupuję natychmiast, bo inaczej nigdy się nie doczekam! Tak zrobiłam, z czego jestem bardzo zadowolona Obrazek.
Jeżeli chodzi o bukszpany, to ja swoje obcinam w czerwcu. Oczywiście możesz je obciąć teraz, nie zaszkodzi im na pewno. Trzeba tylko przygotować się na to, że będziesz musiała wykonać cięcie jeszcze raz, bo teraz jest czas najbardziej intensywnych przyrostów. Przy młodych bukszpanach zaleca się cięcie 2 razy w sezonie.
Dla Ciebie Wandziu urocza Werona:

Obrazek

Grażynko - Kogra
jasne, że liczyłam turbany Obrazek. Zeszłej jesieni posadziłam
około tysiąca, z 500 w roku poprzednim. Starszych nie liczę. Zakładając, że nie wszystkie ubiegłoroczne przetrwały i że nie wszystkie
z ostatniego nasadzenia wyrosły Obrazek, wychodzi, że z 1400 będzie.
Dla Ciebie Grażynko Exotic Emperor, który podbił moje ;:167

Obrazek

Gosiu - Margo2 działasz z zaprawami??? ;:oj W takim razie wiem, gdzie się zwrócić po poradę. Jak układasz obrzeża? Obrzeża rabat, eleganckie, z kostki, też mi się marzą Obrazek. Jakby co, to mi doradzisz? Dla Ciebie Gosieczko kremowy zawrót głowy:

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Elwi,
dziękuję za śliczne 'Dynasty'
rabata z białymi tulipanami cudna ;:138 . Tulipany w dużej grupie robią wrażenie, ale i mniej liczne też ładnie wyglądają.
Sezon tulipanowy wyjątkowo Ci się udał. Moje gratulacje.
Lubię odmiany o zmiennych kolorach. Czy 'Piękna Polka ' zmienia barwy? bardzo ładna odmiana.
Czekam na zmienną'Matę Hari'. To późna odmiana, jeszcze w pakach.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Chyba przyszła pora na kolejną odsłonę "Gawędy o Tulipanie" i relację, co tam w ogrodzie się zmieniło. Potem nareszcie ruszę w wielce ekscytującą podróż po Waszych ogrodach ;:215

Markiz de Busbecq, szerzej znany jako ojciec chrzestny tulipanów, był gościem bardzo przedsiębiorczym. Skoro już się zachwycił egzotycznymi "turbanami" w try miga postarał się o załatwienie sadzonek ;:108 Trudno z całą pewnością stwierdzić, jak odbywało się to "załatwianie"... Ja osobiście śmiem przypuszczać, że wystarczyło, iż wyraził sugestię, aby kwiaty upiększyły dwór cesarski, a Sułtan, dbały o poprawne stosunki dyplomatyczne, rozkazał stosowną partię cebulek przygotować.
Markiz uczciwie wysłał pierwszą partię cebul do Wiednia, gdzie trafiły w ręce niejakiego Kluzjusza, tworzącego właśnie cesarski ogród botaniczny. Jednak na tym nie poprzestał... Postanowił część cebulek zostawić sobie, przewidując niezły zarobek na ich odsprzedaży Obrazek.
Przywłaszczoną partię cebulek tulipanowych wysłał pocztą do swojego kumpla, kupca z Antwerpii. Paczka dotarła, lecz jakimś ślepym trafem, zawieruszył się dołączony do niej list ;:oj Możemy sobie tylko wyobrazić minę markiza, kiedy po jakimś czasie otrzymał od przyjaciela list mniej więcej takiej treści:
"Cny Augieriusie, w tkliwości Waściny podarek odebrałem, za któren dzięki stukrotne!
Cebule ottomańskie kuchmistrz na sposób przedni przyrządził, jednakowoż pozwól, że przy rodzimej cebuli ostaniem!"

:;230 :;230 :;230
Tym oto sposobem wiemy, że cebule tulipanów nie są trujące i można je spożywać bez szkody dla zdrowia ;:108 Kupiec
antwerpski natomiast zjadł jedyną w swoim rodzaju potrawę za... horrendalną cenę! ;:306

Ostatnie dni były dosyć chłodne i powoli, powoli zaczynają się otwierać kolejne odmiany tulipanów. Chciałabym już, ale ... co się odwlecze, to nie uciecze. Z nowości na rabacie:
1. powoli rozkwita Black Hero... czy to aby na pewno on? Mam wątpliwości ;:224

Obrazek

2. Zbiera się w sobie Dream Touch :D Jeszcze takie nic, a już widzę, że ma potencjał, aby podbić moje ;:167

Obrazek

3. Stanęły jak zaczarowane La Belle Epoque, a tak na nie czekam...

Obrazek

4. Pośród kępy tulipanów Dynasty, trafił się taki rodzynek ;:oj Zidentyfikowany jako Allegretto (wiecie piszę alle-gretto, a w poście mi się wyświetla Allegroo ;:223 )

Obrazek

5. Rozkwitł pierwszy rododendron:

Obrazek

6. i kwitnie jabłoń:

Obrazek

7. Raczył zakwitnąć narcyz, który miał być Obdamem. Nie mam zastrzeżeń do jego urody, poza tym, że na pewno Obdamem nie jest! Obrazek Mam nauczkę, żeby nie kupować z nieznanych źródeł. A swoją drogą mam wyjątkowego pecha do odmiany Obdam ;:145 Próbuję ją posiąść od ponad 3 lat i zawsze to nie ona. Co do licha???? Obrazek

Obrazek

A teraz już bez komentarzy, same foty... i tyle :D
Claudia
Obrazek
Melrose
Obrazek
Oviedo
Obrazek
Beau monde i Rem's
Obrazek
Na pierwszym planie Flaming Coquette czyli w tłumaczeniu płomienna kokietka - ładna nazwa ;:215
Obrazek
Dynasty
Obrazek
Werona ;:167
Obrazek
Oviedo
Obrazek
Synaeda Amor
Obrazek
Werona raz jeszcze
Obrazek
Webers Parrot
Obrazek
Allegretto:
Obrazek
i ogólnie
Obrazek
tu też ogólnie
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Eluś ,ale masz szał tulipanowy ,cudownie wyglądają,no i świetna pergola -brama ,misternie zrobiona ,wysoka ,super,już wyobrażam sobie piękne róże na niej i ten zapach i przepych ,dobrej nocki ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”