Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa pod adresem nowej ozdoby ogrodowej. Bardzo mnie ona cieszy, a będzie cieszyła jeszcze bardziej, kiedy obrośnie pnączami. A propos pnączy - nie ułatwiliście mi decyzji
"Kup oba" wiśta wio, łatwo powiedzieć! Gorzej znaleźć miejscówkę dla drugiego... W końcu zamówiłam Huldine i niech się dzieje co chce...
Przy decyzji brałam pod uwagę widok na tzw. osi widokowej, a szczególnie dopasowanie łuku do koloru rzeźby. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze...
Aniu - aneczka1979 - ozdoba tak ukazana, jak postawiona ( w sensie pory prezentacji). Niestety nie mam
miejsca na dwa powojniki...

Tzn. pewnie by było, ale nie chcę drugiego sadzić byle gdzie, w sposób nieprzemyślany. Wiem, że oba mają dobre opinie i potencjał. Cóż, padło na Huldine, jak będzie lipa, to mogę tylko sama sobie pluć w brodę... Dla Ciebie Aniu Egzotyczny Imperator, zobacz jaki boski:
Jolu - April nie dziękuję za wróżbę

(podobno jak ma się spełnić, to nie wolno dziękować!!!). Huldine Ci nie kwitł?
A paskuda jedna!

Mam nadzieję, że w tym roku się poprawi, a mój, że będzie kwitł i kwitł... Dla Ciebie Joluś coraz ładniejsze Holland Beauty
Aniu - Annes 77 widzisz, potrzeba nie tylko matką wynalazków, ale również matką nowych umiejętności

. Cieszę się z nowego doświadczenia i jestem dumna z własnej samodzielności

Dla Ciebie Aniu Oviedo coraz intensywniej wybarwione:
Jolu - Yollanda mam chrapkę na inne jeszcze giganty Darwina - dokupię jesienią

Design Impression w ubiegłym roku były ciut większe, ale i tak tegoroczne spisały się świetnie.
Dziękuję Jolu za tyle ciepłych słów pod adresem moich
"turbanów". Dynasty jest interesująca, aczkolwiek na fotografiach w necie zdjęcia przedstawiają ją jako biało-różową i trzeba poszperać, żeby znaleźć zdjęcie z prawdziwymi kolorami. Już się bałam, że to pomyłka i że dostałam zamiast Dynasty odmianę Tom Pouce...(bardzo podobna

) Jednak nie, to z pewnością Dynasty, a zdjęcia z neta są mocno podkoloryzowane. Chyba, że ta odmiana zmienia nieco kolory w zależności od gleby lub pogody?

Jolu, zawsze staram się podpisywać zdjęcia, zdarza mi się podpis pominąć, jeśli te same tulipany były już prezentowane wcześniej. Nie mniej, dziękuję za zwrócenie uwagi. Te o które pytasz, to białe White Purissima, a strzępiaste to Oviedo. Na początku mojej przygody z tulipanami nie lubiłam sprzępiaków, ale z roku na rok coraz bardziej się do nich przekonuję... Dla Ciebie nadal czarowna Dynasty
Matti - Tulap bardzo dobrze wymyśliłeś i oryginalnie, i trafnie

Jest coś w tym, że stan
"masthewa" wywołuje depresję

. Całe szczęście, że ta deprecha znika po zakupie. Na pergolę puściłam Rosarium Uetersen i Clemka Huldine.
Dzięki za info odnośnie Hagley - znajdę dla niego jakieś sensowne miejsce, to dokupię. Dla Ciebie liliokształtne, nazwa nieznana
Iwonko - Iwonka1 Na pergolę puściłam Rosarium Uetersen i Clemka Huldine.Mam nadzieję, że będą wyglądały
zjawiskowo, szkoda tylko, że na efekt trzeba czekać kilka lat...

Dlatego właśnie kocham tulipany i inne cebulowe - efekt praktycznie natychmiast po posadzeniu, żadnego czekania nie wiadomo dokąd...
A skoro Ty już taka mundra jesteś w kwestii betonu, również tego suchego, to jakbym czegoś potrzebowała, to do Ciebie jak w dym?
Niestety, obawiam się, że na tym moja wiedza budowlana się kończy... Ponieważ jak dotychczas nie zapałałam ognistym pragnieniem murowania, szalowania czy dekowania, to chyba prędko się nie zmieni
Iwonko, tulipany zajmują bardzo mało miejsca, zdziwiłabyś się, ile ich wejdzie na rabatkę. Np. pierwsza moja rabata ma 2 m x 1 m i rosną tam piwonie, liliowce, ostróżki i kilka kosaćców. Upchnęłam na przestrzeni między nimi 500 sztuk tulipanów! Nie marudź, że u Ciebie się nie zmieszczą!!! Dla Ciebie, na zachętę, rzeczona rabatka:
Zuza - sweetdaisy lejesz miód na moje serce

Jako jedyna pochwaliłaś solidnie moją nową pergolę

Dzięki! Jest dla mnie ważna, bo czekałam na nią prawie dwa lata. Wiesz, spełnienie marzeń, te sprawy...
Kule bukszpanowe tak wyglądają po prawie 10 latach cięcia, cięcia, cięcia (notabene zawsze tnę "na oko", bez żadnych szablonów). Dla Ciebie Zuziu nadal czarujące Pink Charm:
Krysiu - Ignis05 dziękuję

. Nie zasłużyłam na pochwały w kwestiach betonu, bo to jedynie incydent i nie ma dalszych konsekwencji, tzn. nie zgłębiam dalej arkanów sztuki murarskiej

.
Z przekwitającymi tulipanami radzę sobie w ten sposób, że część z nich rośnie między piwoniami, które powoli się gramolą i za moment ich bujne liście zamaskują tulipanowe badylki. Na nowej rabacie biało-żółtej będzie gorzej, bo tam prawie same róże... Tulipany zasychające są brzydkie wbrew pozorom przez dosyć krótki czas - może ze 3 tygodnie

W ubiegłym roku, jak były takie na wpół uschnięte, wykopałam i przechowałam razem z całą częścią nadziemną. Podobno (tak twierdzą Anglicy) w takich wykopanych i zostawionych w jasnym miejscu, nadal zachodzą procesy fotosyntezy w liściach. Wierzę im na słowo

. Dla Ciebie Krysiu mój ulubiony duet - Beau Monde i Rem's Favourite:
Dorotko - dorotka350 dziękuję Ci Kochana, sama jestem zdziwiona, że tak równo mi wyszło

Cierpliwości to ja za wiele nie mam i latanie z poziomicą lub metrem i mierzenie dołu z precyzją do centymetra - to nie moja bajka
Poszłam na żywioł - doły "na oko" były takie same (zmierzyłam patykiem), a potem tylko patrzyłam, żeby równo ustawić

. Bałam się trochę tego samodzielnego stawiania, bo jakby mi ta konstrukcja się z rąk wymsknęła, to...byłoby źle - poodpadał by pewnie lakier albo wgniotła by się... Ale nic takiego nie nastąpiło ( na szczęście)
Chyba wreszcie popadło i u Ciebie? Jak tam Twoja Strawberry? Moja bez oznak życia, ale też bez oznak usychania... Dla Ciebie Dorotko
tulipany Piękna Polka - nadal atrakcyjne:
Dorotko - DTJ_1 mam nadzieję, że robota solidna... Do tej pory stabilna i twardo się trzyma

, oby tak dalej!
Dziękuję za słowa uznania odnośnie moich ulubieńców cebulowych, teraz już nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu

. Dla Ciebie Dorotko subtelna Werona
Paulinko - Winter nie masz pojęcia jaki to zawrót! Nieuleczalny!

Dla Ciebie przykład takiego szmergla - rabata:
Basiu - apus witaj w Ogrodziu! Mężem się nie
kłopotaj - łatwo takiego obłaskawić

Jak się czyta różne wątki tutaj na forum, to okazuje się, że mężowie
jak jeden mąż - spolegliwi

. Nie dość, że szaleństwo akceptują, to jeszcze sami podjudzają do dalszych wyczynów. Mój eM na początku trochę nosem kręcił, że to niby co chwila paczka jakaś przychodzi i ile to musi kosztować... Teraz, jak widzi efekty, siedzi cicho i nie komentuje znacznie większej ilości paczek

. Czasem tylko pyta, co nowego przyjechało...
Za pochwały dziękuję, zwierzę Ci się, że ogród jeszcze nie wygląda tak, jakbym chciała

. Dużo pracy mam nadal w planach. I całe szczęście! Dla Ciebie Basiu Synaeda Amor
Wandziu - wanda7 dziękuję Ci, pergola to także było moje marzenie, czekałam na nią dwa lata. W końcu powiedziałam sobie - jak tylko dostanę zwrot z podatku, kupuję natychmiast, bo inaczej nigdy się nie doczekam! Tak zrobiłam, z czego jestem bardzo zadowolona

.
Jeżeli chodzi o bukszpany, to ja swoje obcinam w czerwcu. Oczywiście możesz je obciąć teraz, nie zaszkodzi im na pewno. Trzeba tylko przygotować się na to, że będziesz musiała wykonać cięcie jeszcze raz, bo teraz jest czas najbardziej intensywnych przyrostów. Przy młodych bukszpanach zaleca się cięcie 2 razy w sezonie.
Dla Ciebie Wandziu urocza Werona:
Grażynko - Kogra jasne, że liczyłam turbany

. Zeszłej jesieni posadziłam
około tysiąca, z 500 w roku poprzednim. Starszych nie liczę. Zakładając, że nie wszystkie ubiegłoroczne przetrwały i że nie wszystkie
z ostatniego nasadzenia wyrosły

, wychodzi, że z 1400 będzie.
Dla Ciebie Grażynko Exotic Emperor, który podbił moje
Gosiu - Margo2 działasz z zaprawami???

W takim razie wiem, gdzie się zwrócić po poradę. Jak układasz obrzeża? Obrzeża rabat, eleganckie, z kostki, też mi się marzą

. Jakby co, to mi doradzisz? Dla Ciebie Gosieczko kremowy zawrót głowy: