Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Ewelinko przynajmniej nam podlało nowe nasadzenia :D

Marysiu tylko czemu kosztem dalii mam się uczyć :evil:

Aniu oby wreszcie zima poszła do morza i więcej strat nie było...

Małgosiu - no właśnie ja się też nie zastanowiłam - pudełko to pudełko. Ale jak Marysia napisała: ciągle się czegoś uczymy.

Zuziu ja już też mam za sobą przechowywanie w plastikowej skrzynce ;:222 Ale że z Lily... cebulki spleśniałe ;:202 Wszyscy ich tak chwalą. Ja w tym roku pierwszy raz u nich kupowałam - wożę teraz w bagażniku, bo w poniedziałek przyszły :evil: ale nawet dokładnie nie oglądałam, bo potem bym tak w pudełku nie ułożyła ;:224

Lucynko szkoda, bo piękne miałaś - zwłaszcza ta pełna sieweczka cudna była. Ja też w tym roku "kilka" kupiłam, więc posadzic na pewno będę miała co :D

A przyznam się Wam, ze te biedne dalie zadołowałam w kompoście - na uratowanie żadnych szans, ale jakby jednak coś wyrosło... ;:65
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No Kasiu, to zajrzyj tam do tych cebulek koniecznie. Co prawda tylko jedne przyjechały spleśniałe na całą dostawę ale i tak niefajnie.
Zamoczę je w jakieś zaprawie do cebul i wysadzę, zobaczymy co z nich będzie.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Kasiu a drzewkami sie nie martw, ja też przed tym śniegiem i przymrozkami posadziłam 2 brzoskwinie, róze, inne krzewy i żyją ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zuziu moje wyglądają ok, ale za to od Benka przyszła paczka czosnków z zielonym nalotem :evil:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Karolinko wisienka wykopana - a roboty z tym było, bo jakieś 10 cm pod powierzchnią było wkoło niej położone cegły ;:202 Ale zostało już tylko pobojowisko, a obok posadziłam brzoskwinkę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Kasiu. Nie mogę napatrzeć się na te liście w ciapki ;:oj . Śliczne ;:138 . Widzę, że zaczyna się robić u Ciebie kolorowo ;:224 . Czekamy na wyższe temperatury i słoneczko a na pewno pokaże się więcej koloru. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Kolorki w ogrodzie dopisują - śliczne te krokusiki szczególnie te z białymi "brzuszkami"
Serduszka ogromna ;:oj a te pstrokate listeczki to tulipany?
Pędzi w Twym ogrodzie, och pędzi wszystko. Dla nowej brzoskwinki zdrówka i wigoru niech cieszy swa Panią ;:333
Miłego dnia wiosenki ;:196
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

No i masz już wiosnę. Bardzo ładne krokusy masz, ja na swoje jeszcze muszę poczekać. ;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko też mi się te liście w ciapki podobają :D Tulipany z nich potem czerwone wyrastają - niskie dosyć, ale za to kwiat ogromny mają. Odmiana Casa Grande się nazywa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aniu ten z białym brzuszkiem to chyba krokus king of striped. Serduszka ma dobrą miejscówkę - pod południową ścianą domu. Na razie ją tam grzeje, bo orzech liści nie ma, więc ładnie rośnie. A kolorowe listki faktycznie od tulipanków. Casa Grande te w ciapki i Hollywood Star te z różowo-białym brzegiem. Były jeszcze jakieś z ozdobnymi liśćmi, ale w tym roku coś ich nie widać.

Rafale ale mało tych krokusów coś w tym roku - chyba się w porach roku pogubiły i nie wiedzą kiedy wychodzić...

Choisya w tym roku przezimowała bez okrycia...

Obrazek

I dla Madzi zdjęcia wisterii. Siana z nasionka 4 lata temu. Niestety jeszcze nie kwitła. Przy ziemi pieniek spokojnie ma już 3 cm średnicy. Na zdjeciach widać jak łodygi się posplatały i powżerały w metal.

koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,pięknie ci kwitną kolorowe krokusiki ,czytam ,że zmarniały ci dalie ,taka szkoda,bo człowiek dmucha i chucha na roślinki i cieszy się z każdej ,a to pudełko miałaś zamknięte szczelnie ,ja trzymam w pudłach po bananach ,wcześniej niż wsadzam do piwnicy podsuszam karpę na polu ,na noc przykrywam jakby miał być mróz i tak przez parę dni się wietrzą potem do piwnicy i okrywam gazetami i ślicznie zimują ,a w inne lata w czym przechowywałaś ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kasia, wisterię siałaś z nasion?? Masz może jakieś prognozy kiedy taki okaz będzie kwitł. Ostatnio natknęłam się właśnie na nasionka i ciekawa byłam czy coś z nich wyjdzie, a tu proszę. Cztery lata i już taki potwór pożerający metal :lol: Jaką ma wysokość w całości?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, u Ciebie wiosna nieco bardziej przyspieszyła, niż u mnie. ;:333
Mimo to roślinki ciągle jeszcze niezbyt odważnie pokazują swoje główki. Czekają na więcej słoneczka i jego cieplejszych promieni. ;:108
To życzę Tobie i Twoim roślinkom słonecznych i cieplutkich dni. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Kasiu. Wisteria jest faktycznie już spora ;:oj . Aż dziwne, że siałaś z nasionka ;:138 ,brawo za cierpliwość . Trzymam kciuki aby zakwitła Ci jak najszybciej . Pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marto poprzednio też przechowywałam w kartonowych pudłach poprzekładane gazetami. Te co wcześniej wykopałam wyglądają przyzwoicie. A potem one się za dużo wody napiły, nie miałam gdzie ich suszyć i przez to były bardziej podatne na uszkodzenia zimnem. Pomieszczenie nieogrzewane i jak wszedł mróz to wygląda na to, ze je uszkodził. No cóż - człowiek się uczy na błędach. Tej jesieni będę musiała lepiej o nie zadbać :D
Sabinko jedną wisterię mam z nasionka, pozostałe dwie kupowałam sadzonki, ale ta z nasionka jest najstarsza. Z tego co wiem taka z nasionka potrafi zakwitnąć już w trzecim roku - niestety moja mnie olała... ;:145 Ile ona ma to ja nie wiem, bo nie mierzyłam, ale na pewno dobrze ponad 4 metry.
Lucynko roślinki to całkiem zgłupiały - część krokusów przekwitła, część kwitnie, a część jest w fazie szczypiora. Hiacynty, puszkinie, cebulice stoją w fazie pąka i nie mogą się zdecydować czy iść dalej czy nie... Może teraz wszystko ruszy.
Ewelinko szczęście poczatkującego ;:306 Nieświadoma wtedy jeszcze byłam kiedy to nasionko posadziłam, a ono, zeby mi zrobić przyjemność wyrosło ;:oj Potem jeszcze próbowałam i już mi się więcej nie udało, więc białą i różową kupiłam sadzonki ;:224 Czytałam, ze jak nie chce kwitnąć, to trzeba wziąć szpadel i w odległosci ok 0,5 metra ponacinać jej korzenie, ale jeszcze nei zdobyłam się na odwagę...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak nas cieszy tych kilka zdziebełek zielonych nieśmiało wychylających się z ziemi. Ja miło wspominam ten czas, kiedy w czerwcu muszę pielić... ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kasiu ale nam pięknosci zapodałaś :wink: Ja też mam takiego nakrapianego tulipana, jeszcze mi nie kwitł i nie wiedziałam czego się po nim spodziewać ;:224 Ciekawe czy to ten sam co u ciebie? Jak zakwitnie to wstawię zdjęcie i poproszę o identyfikację, ok?
Wisteria podobała mi się od zawsze, ale tyle się naczytałam o jej wrażliwości, że odpuściłam. W tym roku zobaczyłam zdjęcia pięknie kwitnacej u Leszka i wirus powrócił ze zdwojoną siłą. Gdy zobaczyłam, że i u ciebie rośnie ( na dodatek z nasionka) to już się zdecydowałam na bank ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”