Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Mariusz, dziękuję za odwiedziny!! :D

Mam dla Was zdjęcie grupowe moich roślinek zrobione podczas cotygodniowej kąpieli :D
Obrazek

Jak widać na załączonym obrazku prawie same biele, róże i fiolety... Trzeba będzie to zmienić!! :D
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale i tak sliczne :D Jak sie miewa Twoj MM?
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

Marta bardzo ładna kolekcja ale przełamanie jakimś wyraźniejszym kolorkiem zawsze się przyda ;:108
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Actus, dziękuję!! Hmm, mój MM stracił jeden najstarszy listek... Zaczął żółknąć po przesadzeniu (moja mama twierdzi, że to oznacza, że się "przyjął" :wink: ). Chyba faktycznie ma rację, bo zauważyłam, że korzonki się przedłużają, a to dobry znak! :) Jeśli chodzi o najmłodszy listek, to na razie nie rośnie :roll: Kwiaty zaczęły przekwitać, ale zakończenie pędzika wygląda tak, jakby miał jeszcze wypuścić pączki.
Tak, jak mi poradziła dorotakol podlewam go zawsze z nawozem mineralnym i mam nadzieję, że będzie ok. Nie wsadzam go na razie do żadnej osłonki (albo kupię mu taką szklaną przezroczystą), korzenie to najmocniejszy punkt tej roślinki i nie chciałabym jej zaszkodzić, odcinając jej dopływ promieni słonecznych.
Wszelkie porady posiadaczy MM są mile widziane :D

Dusia, dziękuję!! :D Marzy mi się jakiś żółty, albo intensywnie czerwony jak Piccolo Red. Choć mam czerwonego keiki, który pewnie też trochę ożywi to towarzystwo.
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p

Post »

To fantastycznie!!!Bedzie zyl ,bo wszystko na to wskazuje ;:138 .Nie mam jakich specjalnych rad ,procz tego co wlasnie napisalas,wiec tak trzymaj i bedzie ok :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Ach, zapomniałam dodać, że porady Dufin okazały się bardzo przydatne - zrobiłam tak, jak radziła i pozbyłam się wszystkich szkodników!! :D Roślinka zniosła bardzo dobrze oprysk Topsinem i Magusem.
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p

Post »

;:138 ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Super Madzia, że u Ciebie wszystko dobrze :) Z tą szklaną osłonka to tez uważaj żeby nie była za ciasna bo ja miałam taką wąską i liście szybko klapły ;:222 chyba nie miała czym oddychać.. teraz stoi bez i po roku wypuścił mnóstwo pięknych korzonków, wszystkie liście stoją na baczność i niedługo rozwinie kwiaty na nowym pędzie, więc wyszedł na prostą ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

hmm ja w sumie trzymam w osłonkach, dosyć wąskie są bo między doniczką a osłonką jest ok 0,5 cm a osłonka na spodzie ma nóżkę, ale póki co nie zauważyłam żeby im się coś działo niepokojącego ;:218

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje osłonki, które mam teraz tez nie są dużo większe ale jakaś przestrzeń jest ok. 1 cm i tez nic złego się z nimi nie dzieje :) Ale ta pierwsza szklana była bardzo dopasowana, niemal tak, że od góry nie było żadnego luzu, ścianka doniczki dotykała ścianki osłonki. Wtedy powietrze nie ma szans dostać się do korzeni.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

a to aż tak "obcisłych" osłonek nie mam więc chyba mogę być spokojna póki co :uszy

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Dufin, pomyliło Ci się moje imię, ale nie szkodzi... :wink: Jeśli chodzi o szklane osłonki, to dziękuję za poradę. Od kiedy kupiłam jedną za ciasną osłonkę i zobaczyłam, że korzenie wewnątz zaczynają się "dusić", zawsze zwracam uwagę, czy doniczka będzie miała luz w osłonce... Z MM nie będzie tego problemu, bo jest w doniczce o średnicy 9 cm, więc kupię po prostu większą osłonkę - nie powinno być problemu, bo na rynku większość storczyków sprzedawanych jest właśnie w doniczach 11 cm.

W naszym forumowym wątku dotyczącym peloric umieszczałam już zdjęcia zmodyfikowanych kwiatów na jednym pędzie mojego 4-pędowego białego phalaenopsisa z fioletowymi kropeczkami. Podczas niedzielnego podlewania zauważyłam, że również na innym pędzie jeden z kwiatów ma lekko zmodyfikowaną warżkę.
A oto zdjęcia dla porównania. Kwiaty powinny wyglądać tak:
Obrazek
Teraz zdjęcia kwiatów z zmodyfikowaną warżką i układem płatków:
Obrazek
Obrazek
Ten z kolei ma inaczej wybarwioną warżkę:
Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta25 pisze:Dufin, pomyliło Ci się moje imię, ale nie szkodzi... :wink:
aaa.. faktycznie, odpisywałam w pospiechu, przepraszam ;:131 Co do storczyka, ciekawy dziwaczek :D ten ostatni kwiat z odmiennie wybarwioną warżką chyba bardziej mi się podoba ;:204 no i ciekawa mutacja, mi się teraz otworzyły 3 pączki i zauważylam, ze jeden nie ma wąsów na warżce podczas gry wszystkie mają :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

:wit
Rzeczywiście Martusiu cudaczek z niego ;:oj Wygląda tak, jakby wystawiał Ci język i śmiał się z tego ;:306 Mi się podobają takie kwiatuszki :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Właśnie za te dziwactwa tak bardzo go lubię... :D Cały czas mnie czymś zaskakuje, jak nie zapachem, czy ilością pędów, to zmutowanymi kwiatami... :D Zgadzam się, że ta inaczej wybarwiona warżka jest najładniejsza z tych trzech mutacji...

Magdziu, może i faktycznie wystawia język i się ze mnie śmieje, jak widzi, ile razy na dzień go obserwuję... ;:306
Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”