Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Re: Domowe orchidarium

Post »

Tysiąc zaległych zdjęć do posegregowania plus kolejne nowe :D to i do lata czasu Ci nie starczy ;:108
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Małgosiu ;:196
Cudne masz hiacynty ;:224 Trzymam kciuki by pojawiły się dzieciaczki po zastosowaniu pasty ;:108
a kocurkowy kwiatuszek mogłabym zagłaskać ;:167
Powodzenia z katalogowaniem wszystkiego, bo 'trochę' tego masz ;:224
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, ciągle podziwiam Twoje storczyki, ale tym razem zatrzymałam się na `kocim odejściu od tematu` ;:224
Fantastyczny przyjaciel, a przy tym jaki wyluzowany model!! ;:138 ;:138
wszystko moje jest tu:
zapraszam
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Małgosiu widzę, że nasze burki są jednakowe.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Sporo tych cosiów,zobaczymy co z nich wyrośnie.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
kojuna
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 12:42

Post »

Z "keiki paste" to chyba nie blef, posmarowałam około 12 oczek i z każdego wyrasta "coś" :)
Było to trzy tygodnie temu i nie można stwierdzić czy to keiki, czy pędy kwiatowe :wink:
Serdecznie pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p

Post »

Ktoś nam chyba na dobre 'wsiąknął' w segregowanie ;:224
Dziś poniedziałek, więc może znajdą się jakieś nowe zdjęcia dla nas ;:224 ?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Grażynko, Darku, Iwonko, Kasiu ;:7
Już jestem a dla wytrwale czekających wiosenna nagroda (szkoda,że nie mogę przesłać zapachu...)
Obrazek ;:3 Obrazek
Obrazek ;:3 Obrazek

A teraz cotygodniowy raport - jak widać niektóre pędy mają już zaczątki pączków i jeśli będzie dość dużo słoneczka powinny ładnie przyrastać
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Innym pączki zasychają - wydaje mi się,że jest to wynik zbytniego razgałęziania ię oczka posmarowanego keiki pastąObrazekObrazek
Obrazek
W zależności od genów jedne oczka produkują dużo rozgałęzień ( na jednym phal. każde posmarowane oczko tak ma) a inne tylko po jednym. Czy będą któreś keikami? Kilka rośnie powoli i jeszcze nie pokazało czym chcą być więc jakaś szansa na keiki jest ale większość oczek raczej wyprodukowała po paście pędy. Teraz czekam na kwitnienie - mam nadzieję,że się nie zawiodę.

A tutaj długo wyczekiwana niespodzianka :tan Na początku wrześna'2010 - podczas wizyty w Stroczykarni w Łańcucie dostałam od męża prezent na rocznicę ślubu. Był po przekwitnięciu ale z nowym przyrostem,który pomału rósł. Mąż się zastanawiał czy w ogóle mi zakwitnie, ja sama też byłam ciekawa czy sobie z nim poradzę. A oto coś co wygląda bardzo obiecująco ;:224 czyżby pokazało kawałek pączka :?:
Obrazek

Gdy zakwitnie zdradzę jego pełną nazwę ;:108

Następny raport jak zwykle za tydzień. Pozdrawiam wszystkich cieplutko i ;:3 ;:3
kojuna
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 12:42

Post »

Pędziki wyglądają obiecująco :D
Wygląda, że "keiki paste" i "floral paste" mają podobne zastosowanie :wink:
Na razie widać, że niespodzianka ma bardzo oryginalne liście ;:108
Serdecznie pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WOosna się budzi u Ciebie na parapetach... ;)

Nie widziałam nigdy powstającego pączuszka na sabotku, ale...obstawiam pędzik ;:138

Gratuluję "odkrycia" :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p

Post »

No, to wywołałam Cię :lol:
Widzę,że dużo się u Ciebie dzieje :tan
Szkoda pączusiów, ale miejmy nadzieję, że reszta da sobie o wiele lepiej radę ;:108
Czekamy na szybkie kwitnięcie 'niespodzianki' ;:65
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maziuke pisze:No, to wywołałam Cię :lol:
Widzę,że dużo się u Ciebie dzieje :tan
Szkoda pączusiów, ale miejmy nadzieję, że reszta da sobie o wiele lepiej radę ;:108
Czekamy na szybkie kwitnięcie 'niespodzianki' ;:65
Wywołałaś skutecznie choć zdjęcia zrobiłam już rano, ;:3 ślicznie świeciło więc wyszły dość dobrze ale wstawić miałam dopiero jutro :wink: Dzisiaj miałam wiele pracy: kąpałam storczyki i popryskałam je nawozem;uskuteczniałam sianie różności ogrodowych a dodatkowo podlewanie całej zieleniny zajęło mi prawie pół dnia. Trochę się dzieje, w końcu idzie wiosna. Dzisiaj robiłam oprysk brzoskwini na ogrodzie a tam tyle wiosennych śliczności zaczyna wystwiać łebki z pod ziemi. Teraz tylko trochę ciepełka, ;:3 i będę zakopana w ogrodzie bo porządków wiosennych sporo ;:224 Raporty mogą się pojawiać już mniej regularnie...
justus27 pisze: Nie widziałam nigdy powstającego pączuszka na sabotku, ale...obstawiam pędzik ;:138

Gratuluję "odkrycia" :D
Ja też nie ale tyle się naoglądałam na forum,że raczej to 100% pędzik. Cieszę się z niego ogromnie gdyż dzięki niemu będę mogła kupić następne paphiopedilum. Widać,że zaczynam się z nimi dogadywać a moje lokum im pasuje.
kojuna pisze:Pędziki wyglądają obiecująco :D
Wygląda, że "keiki paste" i "floral paste" mają podobne zastosowanie :wink:
Na razie widać, że niespodzianka ma bardzo oryginalne liście ;:108
Też tak mi się wydaje choć za keiki pewnie są też odpowiedzialne geny. Są phalaenopsisy, które chętniej produkują keiki i te, których zmusić do takiego wyczynu jest już trudniej.
Został kupiony niekwitnący więc tylko listki zadecydowały,że trafił na mój parapet ;:113
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak zauważyłam to po paście floral wychodzą regularne pędziki, ale po keiki jakby roślina z nami "walczyła" i się opierała przed tymi keikami i czasami z tego wychodzą pędy. Ciekawe jak będzie u mnie, bo na razie cosie są za małe, żeby jednoznacznie stwierdzić.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
gejzerka

Post »

Justysiu, bardzo trafnie zauważyłaś. Floral naturalnie wzmacnia to, co ma roślina zakodowane w komórkach - naturalny pęd do wydania kwiatów i tworzenie nasion (w warunkach naturalnych). Keiki paste pobudza ją do czegoś, co roślina używa w ostateczności - walcząc o życie wydaje na świat keiki.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, Justynko ;:7
U mnie jakoś nie walczyły, dość szybko zadecydowały,że będą pędy z kwiatami ale może później zdecydują się na keiki. Jedno jest pewne - chciałabym by phalaenopsisy zakodowały sobie by ich pędy ładnie się rozgałęziały, ale to raczej nie jest możliwe. Będą raczej tak rosły jak będą chciały...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”