Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kalafior

Post »

Fajne określenie "motylkowe", ładnie brzmi :D W zeszłym roku miałam duuużoo kapusty, brokułów i kalafioru. Tak jakoś wyszło, nie miałam serca żeby wyrzucić sadzonki a że to był mój pierwszy rok uprawy a ziemi mam dużo, to rozpędziłam się oczywiście :tan Może i dobrze bo w lecie schudłam 8 kilo...ale za zimę przytyłam chyba z 10 :evil: Teraz powinnam wysadzić dwa razy tyle żeby znów schudnąć :;230 Ale jak wysadzę na kapuścianych poletkach groch, fasole i bób to zimą będziemy mieli "motylkową dietę" :;230
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Motylkowa dieta może być uciążliwa dla otoczenia. :;230
Trzeba dobrze doprawić ziołami i kupić Espumisan :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moonniiaa pisze:Rzućcie okiem na mój kalafior. Mam wrażenie, że prawie każdy listek nie ma regu;arnego krzstałtu, tylko jakby uszkodzony. Co o tym myślicie?
Obrazek
Obrazek
Myślę że to nic takiego,
jak wschodził to coś poszło troszkę nie tak (za długo wschodziły, nie taka temp., wilgotność) i takie deformacje mogła dać długo utrzymująca się okrywa nasienna - roślinka wzeszła a na liściu pozostała część nasionka i stąd ta deformacja i przebarwienie.
Będzie dobrze, tylko chyba już czas przepikować w pojedyncze pojemniki.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedź. Okrywy nasienne rzeczywiście sie bardzo długo trzymały na listkach. Mówisz, że juz czas pikować? Nie mam czekać na liście właściwe?
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

No i padaja moje kalafiory. Moze to przez podloze Substrala. Nabylam juz Pasleka, dzis znow posieje.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

NITKA pisze:Witaj Ałła :wit
Brokuł, to też kapustne, a po kapuście możesz posiać sobie marchew, piertruchę lub coś z motylkowych - groch, fasolę albo bób. :)
A można pomidory..
Ja na kawałku po zeszłorocznych kalafiorach -bardziej lub mniej udanych chciałam posadzić teraz pomidory koktajlowe..
Dodam że ziemia nie była dla kalafiorów nawożona i będzie dopiero teraz na dniach..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ania, można ;)
pozdrawiam, Anita
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Do moonniiaa: A może za ciepło miały i może mało światła i mokro.
A poza tym życzę powodzenia w reanimacji kalafiorków.

Według ze strony http://www.bejo.pl/upload/b97114a9836e6 ... c33794.pdf
a " ... Po każdym przepikowaniu rośliny podlać roztworem Polyram 70 WG 0,1- 0,2 %, zużywając 5 l roztworu na 1 m2.
Przebieg temperatur przy produkcji rozsady powinien być adekwatny do ilości światła i długości dnia.
A Zalecane temperatury (noc /dzień) w miesiącach: * styczeń, luty: 8/12 C; * marzec: 10/14 C; * kwiecień: 12/16 C; * maj 13/18 C. ...

W warunkach domowych u mnie utrzymywałem temperaturę (sprawdzam termometrem lodówkowym) i tak w nocy przy uchylonym oknie 12 -14 *C, a w dzień 16-18 *C .
Wysiane 20 lutego a teraz wyglądają:

Obrazek Obrazek

i niektóre liścienie słabo wykształcone
parę dni temu dawałem środek - Previcur Energy - zobaczymy co będzie.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Mooniiaaa niestety Barkaskarfre ma raczej racje i miały prawdopodobnie za mokro. Ja tak załatwiłam swoje kapustne :roll: Mam tak dużą wilgoc w domu że niestety muszę bardzo kontrolowac zraszanie siewek i niestety nie wyszło
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a kiedy zrobić rozsade aby mogła być ona przepikowana do tunelu i tam sobie rosnąć..
a może ogólnie tam wysiać nasionka co..???
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

moje kalafiory siane wiosną są strasznie niemrawe w gruncie, przede wszystkim szybko zakwitają. Czy powinny być zakryte liśćmi? Tzn spięte jak zawiążą róże? Czy spina się tylko po to, żeby się nie przebarwiały na żółto itd?
Ps. W tym roku będę siała koło maja na jesienny zbiór - może lepiej wyjdzie :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rusalka pisze:a może ogólnie tam wysiać nasionka co..?
I to wyjście jest bardziej rozsądne. Ja wiem, że każdy by najchętniej tak chciał wysiewać swoje warzywka, by je mieć jak najwcześniej , kiedy ceny na rynku są jeszcze wysokie. Ale nie ma nic za darmo. Na to trzeba mieć warunki. I to kosztuje- niestety. Pod folią będziesz miała stosunkowo wcześniej własną , rwaną rozsadę, którą wysadzisz na działce do gruntu bez zbytnich problemów. Z tym, że kalafiory potrzebują sporo papu i wody. Jak tego się nie zapewni to szkoda fatygi. To lepiej posadzić sobie kalarepę albo brukiew, bo te są mniej wymagające.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Agulka11 pisze:moje kalafiory siane wiosną są strasznie niemrawe w gruncie, przede wszystkim szybko zakwitają. Czy powinny być zakryte liśćmi
Zakrycie liśćmi róży kalafiora chroni ją przed żółknięciem a nie przed wybiciem w kwiat. Jeżeli się nasadzi więcej kalafiora niż jest się w stanie w krótkim czasie zjeść nieuchronnie róże przerosną zwłaszcza jeżeli kalafior uprawiany jest z początkiem lata. Dlatego nie warto jest sie fatygować z paroma kalafiorami z wiosny. lepiej ta powierzchnie przeznaczyć na coś bardziej odpowiedniego i równie pożytecznego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i masz świętą rację forumowicz :) Spróbuję na jesienny zbiór tak z ciekawości po parę sztuk brokułów i kalafiorów. Podobno wegetacja jest dłuższa, ale lepiej się udają. Jak to nie wyjdzie, to dam sobie spokój z kapustnymi.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Ja też będę kombinowała z kalafiorami na jesienny zbiór.

forumowicz a taką rozsadę na jesień można też wysiewac w szklarni? Kiedy należałoby to zrobic?
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”