Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalafior
Fajne określenie "motylkowe", ładnie brzmi
W zeszłym roku miałam duuużoo kapusty, brokułów i kalafioru. Tak jakoś wyszło, nie miałam serca żeby wyrzucić sadzonki a że to był mój pierwszy rok uprawy a ziemi mam dużo, to rozpędziłam się oczywiście
Może i dobrze bo w lecie schudłam 8 kilo...ale za zimę przytyłam chyba z 10
Teraz powinnam wysadzić dwa razy tyle żeby znów schudnąć
Ale jak wysadzę na kapuścianych poletkach groch, fasole i bób to zimą będziemy mieli "motylkową dietę" 
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Motylkowa dieta może być uciążliwa dla otoczenia.
Trzeba dobrze doprawić ziołami i kupić Espumisan
Trzeba dobrze doprawić ziołami i kupić Espumisan
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- rafik_ptp
- 100p

- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę że to nic takiego,moonniiaa pisze:Rzućcie okiem na mój kalafior. Mam wrażenie, że prawie każdy listek nie ma regu;arnego krzstałtu, tylko jakby uszkodzony. Co o tym myślicie?
jak wschodził to coś poszło troszkę nie tak (za długo wschodziły, nie taka temp., wilgotność) i takie deformacje mogła dać długo utrzymująca się okrywa nasienna - roślinka wzeszła a na liściu pozostała część nasionka i stąd ta deformacja i przebarwienie.
Będzie dobrze, tylko chyba już czas przepikować w pojedyncze pojemniki.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- moonniiaa
- 100p

- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Dzięki bardzo za odpowiedź. Okrywy nasienne rzeczywiście sie bardzo długo trzymały na listkach. Mówisz, że juz czas pikować? Nie mam czekać na liście właściwe?
- moonniiaa
- 100p

- Od: 13 sty 2012, o 08:55
No i padaja moje kalafiory. Moze to przez podloze Substrala. Nabylam juz Pasleka, dzis znow posieje.
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A można pomidory..NITKA pisze:Witaj Ałła![]()
Brokuł, to też kapustne, a po kapuście możesz posiać sobie marchew, piertruchę lub coś z motylkowych - groch, fasolę albo bób.
Ja na kawałku po zeszłorocznych kalafiorach -bardziej lub mniej udanych chciałam posadzić teraz pomidory koktajlowe..
Dodam że ziemia nie była dla kalafiorów nawożona i będzie dopiero teraz na dniach..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
barkaskarfre
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 11 lut 2012, o 13:33
Witam
Do moonniiaa: A może za ciepło miały i może mało światła i mokro.
A poza tym życzę powodzenia w reanimacji kalafiorków.
Według ze strony http://www.bejo.pl/upload/b97114a9836e6 ... c33794.pdf
a " ... Po każdym przepikowaniu rośliny podlać roztworem Polyram 70 WG 0,1- 0,2 %, zużywając 5 l roztworu na 1 m2.
Przebieg temperatur przy produkcji rozsady powinien być adekwatny do ilości światła i długości dnia.
A Zalecane temperatury (noc /dzień) w miesiącach: * styczeń, luty: 8/12 C; * marzec: 10/14 C; * kwiecień: 12/16 C; * maj 13/18 C. ...
W warunkach domowych u mnie utrzymywałem temperaturę (sprawdzam termometrem lodówkowym) i tak w nocy przy uchylonym oknie 12 -14 *C, a w dzień 16-18 *C .
Wysiane 20 lutego a teraz wyglądają:

i niektóre liścienie słabo wykształcone
parę dni temu dawałem środek - Previcur Energy - zobaczymy co będzie.
Powodzenia.
Do moonniiaa: A może za ciepło miały i może mało światła i mokro.
A poza tym życzę powodzenia w reanimacji kalafiorków.
Według ze strony http://www.bejo.pl/upload/b97114a9836e6 ... c33794.pdf
a " ... Po każdym przepikowaniu rośliny podlać roztworem Polyram 70 WG 0,1- 0,2 %, zużywając 5 l roztworu na 1 m2.
Przebieg temperatur przy produkcji rozsady powinien być adekwatny do ilości światła i długości dnia.
A Zalecane temperatury (noc /dzień) w miesiącach: * styczeń, luty: 8/12 C; * marzec: 10/14 C; * kwiecień: 12/16 C; * maj 13/18 C. ...
W warunkach domowych u mnie utrzymywałem temperaturę (sprawdzam termometrem lodówkowym) i tak w nocy przy uchylonym oknie 12 -14 *C, a w dzień 16-18 *C .
Wysiane 20 lutego a teraz wyglądają:

i niektóre liścienie słabo wykształcone
parę dni temu dawałem środek - Previcur Energy - zobaczymy co będzie.
Powodzenia.
Mooniiaaa niestety Barkaskarfre ma raczej racje i miały prawdopodobnie za mokro. Ja tak załatwiłam swoje kapustne
Mam tak dużą wilgoc w domu że niestety muszę bardzo kontrolowac zraszanie siewek i niestety nie wyszło
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a kiedy zrobić rozsade aby mogła być ona przepikowana do tunelu i tam sobie rosnąć..
a może ogólnie tam wysiać nasionka co..???
a może ogólnie tam wysiać nasionka co..???
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje kalafiory siane wiosną są strasznie niemrawe w gruncie, przede wszystkim szybko zakwitają. Czy powinny być zakryte liśćmi? Tzn spięte jak zawiążą róże? Czy spina się tylko po to, żeby się nie przebarwiały na żółto itd?
Ps. W tym roku będę siała koło maja na jesienny zbiór - może lepiej wyjdzie
Ps. W tym roku będę siała koło maja na jesienny zbiór - może lepiej wyjdzie
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
I to wyjście jest bardziej rozsądne. Ja wiem, że każdy by najchętniej tak chciał wysiewać swoje warzywka, by je mieć jak najwcześniej , kiedy ceny na rynku są jeszcze wysokie. Ale nie ma nic za darmo. Na to trzeba mieć warunki. I to kosztuje- niestety. Pod folią będziesz miała stosunkowo wcześniej własną , rwaną rozsadę, którą wysadzisz na działce do gruntu bez zbytnich problemów. Z tym, że kalafiory potrzebują sporo papu i wody. Jak tego się nie zapewni to szkoda fatygi. To lepiej posadzić sobie kalarepę albo brukiew, bo te są mniej wymagające.Rusalka pisze:a może ogólnie tam wysiać nasionka co..?
Pozdrawiam
Zakrycie liśćmi róży kalafiora chroni ją przed żółknięciem a nie przed wybiciem w kwiat. Jeżeli się nasadzi więcej kalafiora niż jest się w stanie w krótkim czasie zjeść nieuchronnie róże przerosną zwłaszcza jeżeli kalafior uprawiany jest z początkiem lata. Dlatego nie warto jest sie fatygować z paroma kalafiorami z wiosny. lepiej ta powierzchnie przeznaczyć na coś bardziej odpowiedniego i równie pożytecznego.Agulka11 pisze:moje kalafiory siane wiosną są strasznie niemrawe w gruncie, przede wszystkim szybko zakwitają. Czy powinny być zakryte liśćmi
Pozdrawiam
- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i masz świętą rację forumowicz
Spróbuję na jesienny zbiór tak z ciekawości po parę sztuk brokułów i kalafiorów. Podobno wegetacja jest dłuższa, ale lepiej się udają. Jak to nie wyjdzie, to dam sobie spokój z kapustnymi.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Ja też będę kombinowała z kalafiorami na jesienny zbiór.
forumowicz a taką rozsadę na jesień można też wysiewac w szklarni? Kiedy należałoby to zrobic?
forumowicz a taką rozsadę na jesień można też wysiewac w szklarni? Kiedy należałoby to zrobic?
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola