Początki - ogródek roslynn

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Sabinko jak zakwitnie bez pokaż bardzo ładny kolor. Czy siałaś jakieś rośliny jednoroczne? Nie znam tej rośliny kwitnącej na biało wygląda bardzo ładnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bez w rozkwicie pstryknę, niech no tylko sie rozwinie do końca.
Te białe kwiatki mam od kilku lat. Kupiłam nasionka, załadowałam do doniczek a potem przesadziłam na ogródek.
Rozprzestrzeniają sie bardzo szybko tworząc białe poduchy, wiem, że są jeszcze takie fioletowe ale nie wiem jak się nazywają. Ktoś mi mówił tutaj że to gęsiówka ale nie mam pojęcia.

Wczoraj zakupiłam na ryneczku trzy małe fioletowe krzaczki i jakiś biały. Też nie wiem co to jest , zapomniałam spytać. Taka ja niemądra. Ale że nie mam pamięci specjalnie do nazw to i nie zawsze pytam. Oni też nie zawsze wiedzą :D
Muszę pstryknąć fotkę tej białej roślinki może ktoś będzie wiedział co zacz.

Ostatnio nie bardzo mam czas na forum, wpadam co kilka dni i nie nadążam z przeglądaniem.
Teraz lecę dalej malować płotek.
Kurcze, tyle zaległości...
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Pokaż te nowości i z bliska tę białą poduchową. Czekam na fotkę bzu, jeden z moich też ma pączki ma być bordo z białymi brzegami.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Kwiecień się kończy a obiecałam sobie , ze wszystkie sprawy porządkowe do końca miesiąca będą zrobione. Niestety chcieć to ja mogę, nie wyszło.
Porządkować będę pewnie długo dłużej :D
Obrazek
Kwitnąca wiśnia. Jak ja lubię kwitnące drzewka, nic nie ma w sobie tyle uroku co one w tej chwili :D
Obrazek
Obrazek
To kwiatki jabłonki
Obrazek
Obrazek
A to białe coś, krzaczek nie wiem jaki
Obrazek
A to świeżo zakupiony krzaczek, który będzie miał białe eteryczne kwiatki, nie wiem jak się nazywa :D
Obrazek
Juhu juhu ! Wygląda na to, że moja piwonia po 6-7 latach nareszcie ma pąki :D
Mrówki zauważyłam dopiero na fotce, chyba chcą sie zalegnąć mszyce, trza coś z tym zrobić
Obrazek
Jakieś niskie iryski, chyba, nie mam pojęcia bo to roślinka zdobyczna i nikt mnie nie powiedział zaś co to jest.
Obrazek
Lawenda też pięknie ruszyła w górę
Obrazek
Obrazek
Tulipanki powoli będą przekwitać
Obrazek
A czerwone winogrono ma już zawiązki. Nie pamiętam jak to było w innych latach ale możliwe, że szybciej kwitnie bo zielone mają dopiero listki.
Żeby nie ta susza pewnie byłoby lepiej, podlewanie za wiele nie pomaga. Nie mogę też pielić grządek bo nie pamiętam gdzie wsiałam jednoroczne. Powoli wychodzą z ziemi słoneczniki, to zauważyłam a reszta jak zwykle wielka niewiadoma chociaż chciałam sobie oznakować.
No właśnie chciałam i na chceniu zostało.

Glicynia też dostaje piękne liście tak więc chyba sie dobrze przyjęła ale mam jej tyle gnoju naładowane, że nie ma wyjścia. Chyba jej starczy na kilka lat.
Różyczki też pięknie ruszają, pigwowiec tak samo , tylko nie ma jeszcze kwiatków ale moze niedługo będą.

I tak sobie rano wyszłam i tak mi dobrze! Nie wygląda super specjalnie w tym moim ogródku ale jest mój , kochany i cudowny
:twisted:
I pachnie rześkim powietrzem, i trawa taka zielona, i kwiatki uśmiechają sie do mnie i słonko grzeje i ... chwasty rosną!
Ale to nic, to nic. Jest dobrze.
Płotek na balkonie wymalowany i trochę śmierdzi jak się siedzi ale ja to wytrzymam
:D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko mrówki przychodzą i piją słodki sok ,który wytwarza peonia...wcale to nie musi oznaczać mszyc :)
Tulipanki i irysy masz urocze a kwitnące drzewa to faktycznie ich najładniejsza odsłona :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Sabinko, piękne te kwitnące drzewa :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Sabina zupełnie się z Tobą zgadzam kwitnące drzewka owocowe są śliczne , a do tego jak cudownie pachną, nie mam wprawdzie żadnego, ale sąsiad ma więc czuje zapach i ten ogrom kwiatów.
Śliczna fotka z mrówkami, piękny krzaczek sam w sobie listki dwukolorowe.Tulipany tez bombowe.
Kiedy wychodzę do ogrodu mam podobne odczucia, ale kaszubskie dusze tak mają :D , sa takie romantyczne.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

Sabinko...czytam, że też rozrabiasz!!! :D ha,ha,ha..... pozdrawiam serdecznie....
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Cynthio, mam nadzieję, ze tylko podjadają, nie chciałabym mieć mszyc.
Tulipanki mam tylko 3 sztuki, całe trzy, reszta gdzieś wsiakła ale postaram się o nowe na jesień :D

Moniko prawda, że drzewka są cudowne, jak panna młoda w białej sukience :D

Mireczko, nam po prostu w duszy gra :twisted:
Zresztą podejrzewam, że tutaj wszyscy tak mają :D

Kasiu ja rozrabiam tylko odrobinę, najważniejsze, że mnie nikt za rękę nie złapał. Samochód ździebko śmierdział ale wywietrzyłam, wypstrykałam i jest ok. Trochę to oczywiście trwało :twisted:
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piekne tulipanki az szkoda ,ze nie moge swoich ogladac ,ale mam nadzieje ,ze jeszcze jakies resztowki zdolam zobaczyc . Pozdrawiam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wygląda na to, że mogę pomóc w identyfikacji roślin. Mały biały krzaczek to ubiorek, a nowo zakupiona roślinka o eterycznych kwiatkach to wilczomlecz "Diamond Frost" - można go przezimować w domu.
Czy lawendę trzeba tak nisko przycinać wiosną? Mam właśnie problem ze swoją - zrobiła się taka przerośnięta i "rozlazła" i nie mam pojęcia co z nią zrobić...Może właśnie tak przyciąć???
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Jadziu, może zdążysz jeszcze na końcówkę kwitnienia tulipanów a jak nie to będą inne kwiatki :D

Izo dzięki za identyfikację. Nazwy znam tylko nie umiałam ich doczepić do wyglądu roślinki.
Lawendę zawsze nisko przycinam na wiosnę bo jest dosyć stara i te wszystkie grube łodygi trochę szpecą. :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Sabinko masz piękne kwiatki a na rabatach na obrzeżach pięknie
wyglądały by floksy. one szybko się rozrastają. Tylko kupuj niskie bo
są i wysokie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
markkkk
50p
50p
Od: 26 maja 2008, o 19:40
Kontakt:

Post »

pięknie kwitnie,tylko deszczyk by się przydał :)
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Dzięki Danusiu, jak znajdę to kupię bo bardzo mi się podobają :D

Obrazek
Obrazek
Takie kwiatuszki też zakupiłam, jednoroczne. A to tylko dlatego, że uwiódł mnie ich kolorek. Chciałabym mieć takie oczy :D

Obrazek
Tak teraz wygląda moja glicynia, chyba będzie trzeba coś wymyślić i przywiązać ją do czegoś bo zanim dojdzie do sztachet na tarasie może mi się wykrzywić albo co .
Oglądam ją codziennie i nazywam "moja słodziutka" ( chyba mi odbija :D )
Listki w każdym razie bardzo sie rozwinęły, widać sie przyjęła.
Obrazek
Te wszystkie sztachety i kratownicę pod winogrono malowałam przez 3 dni. Nogi mi wysiadają i chyba zatrułam się tym smrodkiem . Ale już jest dobrze :D

Obrazek
Obrazek
No i tak sobie podlewam prawie codziennie i sucho jest nadal. Musi być deszczyk bo to podlewanie chyba nic nie daje.
Rozczochrana jestem, sory ale to było rano i zapomniałam przelecieć po głowie grzebieniem :twisted:

Muszę jeszcze zmienić miejsce gdzie rosną te dwa iglaczki na środku. Poszerzę albo dosadzę więcej roślin.
Wczoraj wpadła do mnie siostra i tak stoi i tak patrzy a potem mówi - "Ale fajny grobek"
Ja do niej- "Przestań, jaki grobek!"
A ona na to, -"Przecież wygląda jakby to był czyiś grób, ty nie widzisz?"
No i muszę teraz coś zmienić bo faktycznie trochę tak to wygląda :D
Jak to człowiek w tym zielonym amoku patrzy i nie widzi, musi przyjść ktoś inny i popatrzeć na to z boku.

Ale grobek jakoś zmienię, kurcze! :D
Sabina

Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”