Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Elusia Dioblik wyleguje się w słonku a jednym okiem spogląda czy jakisik intruz się nie zbliża.Cudnie kwitnie Thereska u mnie za to Maigoldzik tak kwitnie .Jednak Tereska jak dojdzie do słusznych rozmiarów to też będzie brylować bo to moja patyczkowa tym bardziej cenna. U mnie podlewo i to solidnie oj będą się radować slimory ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś to teraz Ty mi pypcia narobiłaś...na taki z kruszonką ;:224 ...ale zgłodniałam.
Nasze koty uwielbiają swoje zegrodki bo jest się gdzie schować i wylegiwać.
;:196

Jadzinko diobliczek uwielbia się wylegiwać na słoneczku...zresztą tak samo jak Twoja Acia. :lol:
Moja Tereska zrobiła odrosty...jak chcesz to nie ma sprawy jadą do Ciebie. ;:167
U mnie też podlewa i też solidnie...na szczęście schowałam pomidory pod dach.

Świdośliwa olcholistna szybko zawiązała owoce i już są takie duże. Będę miała je po raz pierwszy do skosztowania....obym zdążyła przed kosami. :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia dzięki ;:196 moja też z biegiem latek się rozrośnie wiec trzeba być tylko cierpliwym .Ze względu na te odrosty posadziłam ją w takim miejscu gdzie bez przeszkody będzie mogła je sobie produkować .Jednak Basia ma taką starą Thereskę wielkoluda i żadnego odrostu jeszcze nie wytworzyła. Ciekawe od czego to zależy .Acia nie lubi słonka woli posiedzieć w cieniu ,a jak jest zbyt ciepło wchodzi pod altankę dla ochłody .Calutka noc podlewało i juz o 6 poleciałam do ogródka ,żeby mnie ślimory nie ubiegły i nie pożarły ogórkowych sadzonek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Elu, cóż to za roślinka ta Lithodora. Nigdy o niej nie słyszałam a widzę że jest w pożądanym przeze mnie kolorze :D
Różyczki już rozpoczęły przedstawienie a kolejne pięknoty przygotowane do startu. Już niedługo się zacznie :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kolejny wątek z plackiem rabarbarowym...czas wypieków owocowych się rozpoczął!
Elżbietko u mnie skorupki z jajek zjadają kurki a ja muszę dolomitem grządki wysypywać, czy te skorupki pod malwy? Zapachniało w Twoim wątku! oj zapachniało...Dioblicka wyczochraj za uszkami ;:167 ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka gdzieś mi zginęłaś , ale za węchem przywiódł mnie do ciebie zapach placka z rabarbarem głaski dla Dioblika to mój ulubieniec ... jak brat mojego Koli :) Ta Twoja dyńka to wyrywna samosia ;:333 a kwitnące róże to u ciebie pierwszej widzę :lol: Dobrej pogody ;:3 w dzień i deszczyku w nocy ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przyszłam na to pyszne ciasto z rabarbarem. :D
Jeszcze raz pochwalę twój piękny ogród I śliczne ,fajne kociule ;:167 Zawsze to z nimi weselej ,prawda ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Jadzinko odrosty Therese Bugnet nie są takie agresywne....niech się tworzą bo chętni na pewno się znajdą. ;:138
Och te nasze kicie. :wink:
U mnie też popadało i w takim razie ogród zostaje...a już chciałam zaorać i posioć trowa ;:306
U mnie za to dużo mrówek...po prostu plaga.

Wiolu Lithodora to płożąca krzewinka lubiąca słoneczne stanowisko ale też wilgoć w powietrzu, gleba przepuszczalna o odczynie kwaśnym.
W lecie często ją zraszam konewką z dziurkami.
A co do róż to u mnie już się zaczęło ;:138

Maryś dziś upieka kolejnego rabarberowca...żeby się najeść na cały rok. :;230
Skorupek szkoda pod malwy to już lepiej zakopać pod pomidory. Poza tym wkurzają mnie malwy bo zaraz łapią rdzę i trzeba obrywać liście.
Maryś diobliczek wyczochrany za uszami.....och te nasze kociki. ;:167

Ewko znalazłaś mnie ;:168
Załapałaś się na rabarberowca to życzę smacznego. :D Kola i Diobliczek forumowi koci przyjaciele...ciekawe jak się kiedyś spotkają co zrobią. ;:306
Dziś dynię wzięłach na łopata i przesadziłach z dużą bryłą ziemi...co będzie to będzie, bo tam mi miejsce pod pomidory by całe zajęła.
Zapraszam na różyczki częściej. ;:196 Dzięki za życzenia. ;:196

Aniu no prawie na sam koniec ale się załapałaś.
Dzięki za miłe słowa...a kotów ta mam jednego. :D Oj żebyś wiedziała...to pan inspektor wszystko musi widzieć i wszystko zauważy. :!:

Na ogrodzie jest bardzo świeżo po ostatnich deszczach...roślinki się obłowiły w wodę....aż czuje się ich oddychanie.
Dziś obcięłam wszystkie końcówki pędów róż gdzie wdarła się bruzdownica było tego całe wiadro.
Już spalone coby się nie panoszyły. :wink:
Zapraszam na spacerek w ten przepiękny słoneczny nasycony wilgocią dzień.

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatek ma Jacqueline du Pre
Obrazek

M Hilling
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W głębi przesadzona jesienią Blanc Double de Coubert inaczej róża Muślinowa. Jest cudna. ;:167
Blisko niej po prawej stronie czarny bez 'Eva.....powinny się razem zgrać. :heja
Obrazek

Troicha prawdziwej śląskiej zegrodki ;:306
Obrazek

...a ta ruła kanalizacyjno na razie czeko ...nie mam pomysłu jak wykorzystać.
Myślałam żeby postawić na niej kosz z pelargoniami ale już mi się odwidziało. ;:24
Obrazek

Bardzo miłego dnia ze słoneczkiem i deszczykiem dla wszystkich odwiedzających gości. ;:4
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Chciałaś ogród zaorać?Trawa też bez podlewania nie urośnie.
Na tej rurze to ja bym widziała agapanta .
To kiedy ten placek będziesz piekła?
Pada i grzmi.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeczytałam o bruzdownicy, muszę zrobić przegląd moich róż.
Deszczyk nas wyręczył, roślinki my się cieszymy, nie trzeba biegać z konewkami.
Przecież pięknie kwitnie u Ciebie azalia i to w takim super jaskrawym kolorze, chyba widać ją z daleka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Elżuniu! Wreszcie i do Ciebie dotarłam i co moje oczy uwidziały! :roll: :roll: Uwidziały info, jakobyś nosiła się z zamiarem zaorania ogrodu. :shock: To co byś Ty robiła w sezonie ogrodowym? Przecież chyba byś umarła z braku kontaktu glebą, walki z chwastami, biegania z konewką czy tańców z wężem podczas suszy. ;:oj Nie mówiąc już o braku pięknie kwitnących wiosennych, letnich czy jesiennych, a nawet zimowych roślinek. ;:108
Cieszę się, że deszczyk zmienił Twoje plany, bo dzisiaj dane mi było podziwiać Twoje ślicznotki. ;:138 ;:138
Rabarbarowca też już upiekłam, ale goście całego spałaszowali. ;:92

Dobrego, słonecznego weekendu życzę Tobie, ;:196 Twoim roślinkom ;:3 i Diobliczkowi, ;:167 którego proszę porządnie wypieścić. ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko na razie nie byda zaorywać bo dobrze popadało. ;:108 ;:138
A ta ruła jest fest wysoko 1,2m i nijak nie mogę dopasować ...agapanty mam 3 małe bo rozsadzałam.
A za placek teraz chca się wziąć bo jutro od rana robota czeko i wola mieć gotowy do kawy. :wink:

Dorko nie wiem czy to coś da ale mam taką nadzieję bo pryskać nie mam zamiaru.
Dobrze, że wszędzie sprawiedliwie popadało bo przynajmniej widzimy sens naszej pracy...a tak to szerzy się zwątpienie czasami. :wink:
Dorko ta azalia to taka bida...ujęłam żeby kwiaty było widać a tak to same patyki. Chyba dam pytanie jak ją odmłodzić...czy może da się przyciąć.
O ja...widać to ją z daleka bo to istna żarówa i aż żal mi ;:167 ściska.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Może spróbuj ją przyciąć, toż w ogrodach japońskich azalie mocno się formuje.
Super popadało, mam nadzieję że wszędzie nawet u Wioli w Świętokrzyskim.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elu, bruzdownica szaleje u Ciebie ;:oj Sporo tego wycięłaś... mam nadzieję, że już więcej szkód nie narobi!
Różyczek kwitnących u Ciebie sporo. Urocza ta na ostatnim zdjęciu! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie wieczorową porą. ;:4

Lucyśko już mi przeszło bo dobrze popadało. ;:168 ...ale takie chwile zwątpienia czasami mnie nachodzą. ;:14 Jednak za chwilę mi przechodzi bo tak jak mówisz umarłabym na pewno.
Rabarberowiec już gotowy ale jeszcze dochodzi w piekarniku. Chciałam zrobić z cynamonem ale się skończył a mając pod ręką suszony imbir posypałam górę przed wstawieniem do piekarnika. Zobaczymy czy w ogóle będzie jadalny.
Dzięki za miłe słowa i ukojenie starganych nerwów ;:167 :lol:

Dorko najpierw melduję, że chciałam dodać cynamonu do rabarberowca tak jak Ty ale niestety to towar chodliwy i się niezauważalnie skończył...zamiast niego dodałam imbiru i zobaczymy jaki będzie. A co do azalii to też o tym myślałam....jak przekwitną to wstawię zdjęcia tych moich sierot i podpowiecie jak je przyciąć. ;:180

Basiu bruzdownicę mam co roku. W zeszłym roku szalała szczególnie na Muscosie a w tym roku ją nieco oszczędziła ale za to po trochu obgryzła James Galway, Piruette, Rhapsody in Blue, Geoff Hamilton, Alchymist, Honorine de Brabant i John Hopper.
A ta ślicznotka to Jacqeline du Pre.
;:196 Miło, że wpadłaś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”