Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może jak podrośnie, bo na razie ta maleńka Vanda jest skryta między korzeniami i jej nie widać, na zdjęciu nie byłaby w ogóle widoczna. ale rośnie, jak przeżyje to może za 5 lat zakwitnie... to byłby cudowny widok, 2 Vandy obok siebie każda z pędem kwiatowym. kiedyś takie coś widziałam na wystawie. to były zrośnięte ze sobą 4 Ascocendy (Ascocenda z młodymi), 2 z nich miały pędy kwiatowe. młode mojej Vandzi najdłuższy liść ma długi na 8 cm, ale jest mała i boję się, że zgnije, bo przy moczeniu Vandy cała maleńka Vandzia jest w wodzie, bo wyszła spomiędzy korzeni.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj zobaczyłam, że ten nowy, oryginalny lilioworóżowy Phalaenopsis lekko pachnie. nie jest to taki intensywny zapach jak u liodoro, ale w dzień wąchając go można wyczuć zapach, rano i wieczorem nie pachnie. liście i kształt kwiatów ma podobne do liodoro. Mini Mark i pomarańczowy Phalaenopsis puszczają pędziki. ten pomarańczowy kwitnie jeszcze na 2 starych pędach, a spomiędzy liści rośnie mu trzeci, który ma już ok. 2 cm. olbrzymiemu żółtemu Phalaenopsisowi rosną już pąki na wyjątkowo krótkim pędzie (pęd jest krótszy niż liść sercowy, który ma 35 cm). ten pęd powinien mieć z 70 cm, gdy kupiłam tego Phal. miał bardzo długi pęd, ale wszystkie te, co wyrastały mu u mnie, nie przekraczały 40 cm, ale całe szczęście jego kwiaty były tak trwałe, jak powinny, mam nadzieję, że i tym razem tak będzie. roślina jest piękna i bardzo duża, ale pędy dziwnie krótkie. liście ma tak ciężkie, że przeważają go i zamiast stać prosto w doniczce roślina leży na boku i wygląda, jakby zaraz miała wypaść, ale dosypałam mu wczoraj trochę kory bo chyba miał za mało. jak popuszcza trochę nowych korzeni to będzie ok.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to piękne kwitnienia się zapowiadają, oby tak dalej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie kwitnie 15 Phalaenopsisów, 2 mają pędy z jeszcze nierozwiniętymi pąkami. w każdym razie na oknach jest kolorowo i taki widok bardzo poprawia humor zwłaszcza w smutne, zimowe dni. bardzo bym chciała, by latem zakwitły Vandy.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, to może wrzuć nam na pocieszenie jeszcze kilka fot z Twoimi kwitnącymi storczykami. Może Vandy się zawstydzą i wreszcie Ci pięknie zakwitną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pare dni temu wstawiałam, na razie nic nowego mi nie zakwitło, ale rózowy mozaikowy Phalaenopsis ma coraz większe pąki i jak się rozwiną to im zrobię zdj., mam nadzieję, że nie opadną.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robi się bardziej wiosennie na dworze, jest bardziej widno, więc pewnie nie opadną, lepiej żeby nie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie raczej na brak światła nie mogą narzekać, mam 2 okna (południowe i wschodnie), ale w pokoju często jest zimno, zwłaszcza na wsch. oknie (a tam stoi sporo Phal.) i pąki opadają z powodu zimna. najwięcej pąków opadło na tym oknie, bo pod nim nie ma kaloryfera i tam jest najzimniej.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No szkoda tych zimowych pączków, ale pewnie pojawią się późniejsze i te ładnie rozkwitną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niekróre Phalaenopsisy przedłużają pędy. biały, ten co miał ze 20 kwiatów, przedłuża końce 2 odgałęzień i głównego pędu. pędy przedłuża też biały w bordowe kropki, który zrzucił prawie wszystkie pąki (rozwinął tylko 2 kwiaty).
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz i będą ładne pączki akurat na wiosnę.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Same dobre wieści :)
U mnie też coś rusza; tu listek, tu przedłużenie... chyba teraz taki dobry czas dla nich :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie najwięcej działo się jesienią, wtedy rosło dużo pędów, puszczały listki... ale teraz też rosną, co jakiś czas któryś rozwija pąk, większość z tych co teraz kwitną to moje własne kwitnienia. tak pięknie jest na oknach, gdy Phalaenopsisy kwitną.
atena84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 paź 2008, o 19:36

Post »

Storczykowa pisze:na razie kwitnie 15 Phalaenopsisów, 2 mają pędy z jeszcze nierozwiniętymi pąkami. w każdym razie na oknach jest kolorowo i taki widok bardzo poprawia humor zwłaszcza w smutne, zimowe dni. bardzo bym chciała, by latem zakwitły Vandy.

Storczykówa piękne masz storczyki!!!!

Ile masz wszystkich? tzn phalaenopsisów......vand.......miltoni??

ja mam 10 i szkoda ze mieszkam w bloku bo zabardzo juz nie mam ich gdzie stawiac a moim marzeniem jest mieć ich conajmniej 30 :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

atena84 pisze:
Storczykowa pisze:na razie kwitnie 15 Phalaenopsisów, 2 mają pędy z jeszcze nierozwiniętymi pąkami. w każdym razie na oknach jest kolorowo i taki widok bardzo poprawia humor zwłaszcza w smutne, zimowe dni. bardzo bym chciała, by latem zakwitły Vandy.

Storczykówa piękne masz storczyki!!!!

Ile masz wszystkich? tzn phalaenopsisów......vand.......miltoni??

ja mam 10 i szkoda ze mieszkam w bloku bo zabardzo już nie mam ich gdzie stawiac a moim marzeniem jest mieć ich conajmniej 30 :P
mam:
41 Phalaenopsisów
4 Vandy
1 Vascostylis
2 Tolumnie
3 Cattleye
1 Dendrobium
1 Zygopetalum

Cattleye prawdopodobnie komuś oddam w dobre ręce, bo u mnie marnieją i nie kwitną.

ja niestety też nie mam gdzie stawiać, wszystkie są w 1 pomieszczeniu - moim pokoju. stoją na 2 oknach i stole pod oknem. ale jeszcze sporo Phalaenopsisów mi się marzy.
m.in. biały z mazami, Phal. equestris, Phal. luddemaniana, Phal. violacea, biały Phal. z olbrzymimi kwiatami...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”