Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
może jak podrośnie, bo na razie ta maleńka Vanda jest skryta między korzeniami i jej nie widać, na zdjęciu nie byłaby w ogóle widoczna. ale rośnie, jak przeżyje to może za 5 lat zakwitnie... to byłby cudowny widok, 2 Vandy obok siebie każda z pędem kwiatowym. kiedyś takie coś widziałam na wystawie. to były zrośnięte ze sobą 4 Ascocendy (Ascocenda z młodymi), 2 z nich miały pędy kwiatowe. młode mojej Vandzi najdłuższy liść ma długi na 8 cm, ale jest mała i boję się, że zgnije, bo przy moczeniu Vandy cała maleńka Vandzia jest w wodzie, bo wyszła spomiędzy korzeni.
- Storczykowa
dzisiaj zobaczyłam, że ten nowy, oryginalny lilioworóżowy Phalaenopsis lekko pachnie. nie jest to taki intensywny zapach jak u liodoro, ale w dzień wąchając go można wyczuć zapach, rano i wieczorem nie pachnie. liście i kształt kwiatów ma podobne do liodoro. Mini Mark i pomarańczowy Phalaenopsis puszczają pędziki. ten pomarańczowy kwitnie jeszcze na 2 starych pędach, a spomiędzy liści rośnie mu trzeci, który ma już ok. 2 cm. olbrzymiemu żółtemu Phalaenopsisowi rosną już pąki na wyjątkowo krótkim pędzie (pęd jest krótszy niż liść sercowy, który ma 35 cm). ten pęd powinien mieć z 70 cm, gdy kupiłam tego Phal. miał bardzo długi pęd, ale wszystkie te, co wyrastały mu u mnie, nie przekraczały 40 cm, ale całe szczęście jego kwiaty były tak trwałe, jak powinny, mam nadzieję, że i tym razem tak będzie. roślina jest piękna i bardzo duża, ale pędy dziwnie krótkie. liście ma tak ciężkie, że przeważają go i zamiast stać prosto w doniczce roślina leży na boku i wygląda, jakby zaraz miała wypaść, ale dosypałam mu wczoraj trochę kory bo chyba miał za mało. jak popuszcza trochę nowych korzeni to będzie ok.
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Same dobre wieści
U mnie też coś rusza; tu listek, tu przedłużenie... chyba teraz taki dobry czas dla nich

U mnie też coś rusza; tu listek, tu przedłużenie... chyba teraz taki dobry czas dla nich

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
Storczykowa pisze:na razie kwitnie 15 Phalaenopsisów, 2 mają pędy z jeszcze nierozwiniętymi pąkami. w każdym razie na oknach jest kolorowo i taki widok bardzo poprawia humor zwłaszcza w smutne, zimowe dni. bardzo bym chciała, by latem zakwitły Vandy.
Storczykówa piękne masz storczyki!!!!
Ile masz wszystkich? tzn phalaenopsisów......vand.......miltoni??
ja mam 10 i szkoda ze mieszkam w bloku bo zabardzo juz nie mam ich gdzie stawiac a moim marzeniem jest mieć ich conajmniej 30 :P
- Storczykowa
mam:atena84 pisze:Storczykowa pisze:na razie kwitnie 15 Phalaenopsisów, 2 mają pędy z jeszcze nierozwiniętymi pąkami. w każdym razie na oknach jest kolorowo i taki widok bardzo poprawia humor zwłaszcza w smutne, zimowe dni. bardzo bym chciała, by latem zakwitły Vandy.
Storczykówa piękne masz storczyki!!!!
Ile masz wszystkich? tzn phalaenopsisów......vand.......miltoni??
ja mam 10 i szkoda ze mieszkam w bloku bo zabardzo już nie mam ich gdzie stawiac a moim marzeniem jest mieć ich conajmniej 30 :P
41 Phalaenopsisów
4 Vandy
1 Vascostylis
2 Tolumnie
3 Cattleye
1 Dendrobium
1 Zygopetalum
Cattleye prawdopodobnie komuś oddam w dobre ręce, bo u mnie marnieją i nie kwitną.
ja niestety też nie mam gdzie stawiać, wszystkie są w 1 pomieszczeniu - moim pokoju. stoją na 2 oknach i stole pod oknem. ale jeszcze sporo Phalaenopsisów mi się marzy.
m.in. biały z mazami, Phal. equestris, Phal. luddemaniana, Phal. violacea, biały Phal. z olbrzymimi kwiatami...