Ogród Biedronki641 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.5

Post »

Sabinko ja na Twoim miejscu bym spróbowała. Na pewno jesienne nie przyrastają,bo mam jedne kilka lat i tyle ile wsadziłam jest. Ja w przyszłym roku dokupię, by mieć ich dużo więcej.

Janku sadzonki przyszły do mnie pod koniec maja. Nie było jakoś wielgachne i na wysokość może z 10-12 cm. Nie kosztowały też dużo bo tylko 1.50. Część posadziłam do doniczek i tak się w nich męczą do tej pory. Może powinnam je była zadołować. ;:108 Niby są jednoroczne ale w dobrych warunkach mogą przezimować. Spróbuje je przechować i rozmnożyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W gruncie dużo mniejsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Alu jakie śliczne chryzantemy wyhodowałaś z sadzonek, no takie to oczywiście, że na groby można zanieść ;:215
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne chryzantemy ;:138 uwielbiam te o drobniutkich kwiatach i o takich "żarówiastych" kolorach - dają po oczach.
Jak je przechowywałaś w doniczkach? Tzn gdzie stały? Przycinałaś je? Piękne Ci porosły ;:63
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Alu i ja przyłączam się do zachwytów Twoimi chryzantemami - przepiękne ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Alu chryzantemy piękne, nie musisz mieć żadnych obiekcji ;:333 Udanego grzybobrania :D Też uwielbiam zbierać ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu hortensje piękne, a to jakie postawisz na grobie, to twoja sprawa. Mnie ten festiwal meksykański na cmentarzach bardzo drażni. ;:108 Miałam drobnokwiatową w gruncie, jedną zimę przeżyła i pięknie kwitła, kolejnej niestety nie. ;:174
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Dziś wracając z pracy z rana u mnie było biało. Jak rano jeszcze w pracy usłyszałam o przymrozku to troszkę się zmartwiłam, bo niektóre doniczkowe zostały jeszcze na polu. A jednak nic im się nie stało, bo były na tarasie ,pod dachem.

Iwonko byłam na hali targowej a tam takie kopki,że pomyślałam,że moje takie małe. Ale porobiłam wiązanki pod kolory chryzantem i takie zaniosę na groby.

dalisbea dziękuje. przekonałaś mnie swoim wpisem,że nie są najgorsze. ;:108 Dokładnie sadzonki otrzymałam 31.05. i w tym też dniu je posadziłam. Te ,które były posadzone do doniczek stały na wolnym miejscu na początku w lekkim cieniu a potem jak się przyjęły w słońcu. Nic je nie przycinałam,bo same się miały formułować. Poza codziennym podlewaniem i okresowym zasilaniem nawozem do kwitnących nic nie robiłam. Podjęły rożny wzrost. Jedne już rozkwitały ,inne były nadal w pąkach. Przeniosłam je do domu na parapety. Rozkwitły. Potem znów wylądowały na pole.

Tereniu dziękuję. Wiosną postaram się o zimujące.

Małgosiu choć rano przymroziło to skorzysta jąć z dnia wolnego pojechałam z M. na grzyby. Szału nie było,ale też nie byliśmy długo , bo 2 godzinki i tyle uzbieraliśmy.

Obrazek

To mój zbiór.

Obrazek
A to M.

Myślę ,że jednakowo uzbieraliśmy. Sporo też odrzuciłam, bo robaki były i w malutkich i w dużych.

Soniu pisząc o hortensjach nie myślałaś o chryzantemach? Ja też nie lubię pstrokacizny na grobach. Dlatego porobiłam sztuczne wiązanki dopasowując moje chryzantemy.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj.Cudne chryzantemy ;:63 a do tego sama je rozmnozylas , no brawo ;:138 . Szkoda , że są jednoroczne bo kolory mają cudowne ;:108. Miejmy nadzieję, że postoja jeszcze trochę ;:108 . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę otwartych krokusów. U mnie ciągle stulony (tak, liczba pojedyncza jest uzasadniona, cały jeden się ostał)... I chyba prędzej zwiędnie niż się otworzy.

Cudny ten Twój tojad...

W ogóle u Ciebie bardzo kolorowo. O wiele bardziej niż u mnie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu grzybobranie udane. ;:138 Znowu praca z suszeniem, :?: cię czeka. Oczywiście, że chryzantemy miałam na myśli. :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Takiego grzybobrania zazdroszczę Alu ! ;:173 Ja w tym roku jakoś nie miałam okazji się wybrać a i z grzybami za wesoło nie było.. Doniczkowce moje zdążyłam wszystkie zakopać do gruntu,kilka donic z balkonowymi na wiosnę liliami zadołowałam w tunelu foliowym. Mam nadzieję, że dziki ich tam nie wyczują i zobaczę je wiosną ;:173 ......
Powoli kończę ten sezon ogrodowy...
Miłej niedzieli!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.

Ewelinko dziękuję. Część chryzantem już zdobi groby. Jutro wywiozę resztę. Część spróbuje przezimować na przyszły rok. Mam nadzieję,że przezimują.

Loki widziałam Twojego krokusika. Ostał Ci się jeden? pewnie reszta wyginęła. U mnie już przekwitają. Ten tojad nawet rośnie,czego nie mogę napisać o letnich odmianach.
Kolorowo było ale drzewa już pustoszeją , dywan liściowy się pod nimi zrobił.

Soniu przy suszeniu nie miałam pracy, bo suszyła je suszarka do grzybów.

Maryniu u nas w tym roku mało ich było. Ja na czas wykopałam nie zimujące.Posadziłam trochę cebulowych a doniczkowe przeniosę do piwnicy. Pelargonie i draganki pięknie jeszcze kwitną. To trzymam kciuki za Twoje cebulowe. Niech dziki Ci już szkód nie zrobią.
Dziś zrobiłam ostatnie fotki i mój sezon też uważam za zakończony. Teraz niech zima szybko minie i nadejdzie moja ulubiona poru roku. Tobie też miłej niedzieli.
Ja nastawiłam obiad i idę lulać. Jestem po nieprzespanej nocy, spędzonej w pracy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy to już wiosna bez zimy?
Obrazek

Czy ten klon ma chore liście?

Miłego świętowania . Dużo ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ano... Miałem całą kępę krokusów jesiennych, została ostatnia sztuka. Zimowity o kwiatach pełnych w ogóle już znikły. A też miałem...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ala, nie miałam pojęcia, że mimo przymrozków mogą jeszcze rosnąć grzyby ;:oj Od dwóch lat jest w ogóle problem z wybraniem się na grzyby. Zawsze jeździłam z moim tatom, ale ostatnio zdrowie już nie to i jakoś samej ciężko się wybrać. A mąż niestety rozróżni, że istnieją pieczarki i inne grzyby :;230
Może faktycznie skuszę się na kilka jesiennych krokusów i zobaczymy jak się będą zachowywać. Czy one wiosną wypuszczają jakieś liście tak jak np zimowity?
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ALA,jakie ładne grzybki :!: Aż czuję ich zapach ;:108
W ogrodzie też masz jeszcze sporo kolorów :!:
Pozdrowienia :wit
Slawek
Zablokowany