Ja zaraz się zbieram do pracy. Jutro wolne, powiedziałam sobie że nic wymyślnego na obiad nie robię, aby móc trochę chociaż na ogrodzie posiedzieć...Ale już mam zapowiedziane przez córkę , że pojedziemy do marketu po sukienkę na rozpoczęcie roku szkolnego... To znów nam zejdzie ,a w tyg. nie mam kiedy skoczyć...
Moje spełnione marzenie - początki
- Ola2310
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje spełnione marzenie - początki
Jaka szczęśliwa jesteś że możesz dziś korzystać z uroków swojego Rodos...
Ja zaraz się zbieram do pracy. Jutro wolne, powiedziałam sobie że nic wymyślnego na obiad nie robię, aby móc trochę chociaż na ogrodzie posiedzieć...Ale już mam zapowiedziane przez córkę , że pojedziemy do marketu po sukienkę na rozpoczęcie roku szkolnego... To znów nam zejdzie ,a w tyg. nie mam kiedy skoczyć...
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się, Eluś, że jesteś już wśród nas.
Zawirowań życiowych nie zazdroszczę. Też miałam ich kilka w swoim życiu, za to teraz w miarę spokojnie spędzam emerycki czas i to głównie na działeczce.
Przepięknie odnowiłaś mebelki działkowe. Domek coraz to ładniejszy.
Ale i kwiatów nie brakuje.
Dziwaczek bardzo dobrze daje się uprawiać z nasion.
W naszym klimacie raczej nie przezimuje, ale doskonale sam się rozsiewa i nasionka łatwo zebrać.
Też lubię tę roślinkę. Mój jeszcze nie rozwinął pąków, ale są dość nabrzmiałe, więc lada dzień... Późno wysiałam, bo mi nasiona diabeł ogonem nakrył i długo nie mogłam ich znaleźć.
Dobrej nocy i niedzieli.
Zawirowań życiowych nie zazdroszczę. Też miałam ich kilka w swoim życiu, za to teraz w miarę spokojnie spędzam emerycki czas i to głównie na działeczce.
Przepięknie odnowiłaś mebelki działkowe. Domek coraz to ładniejszy.
Ale i kwiatów nie brakuje.
Dziwaczek bardzo dobrze daje się uprawiać z nasion.
Też lubię tę roślinkę. Mój jeszcze nie rozwinął pąków, ale są dość nabrzmiałe, więc lada dzień... Późno wysiałam, bo mi nasiona diabeł ogonem nakrył i długo nie mogłam ich znaleźć.
Dobrej nocy i niedzieli.
- elusia723
- 100p

- Od: 14 kwie 2015, o 15:18
ale może pogoda będzie sprzyjać tej nadchodzącej jesieni i damy radę jeszcze nacieszyć się naszymi ogrodami i coś w nich podziałać
. Wczoraj byliśmy cały dzień na działce, panowie budowali nową furtkę - a ja siedziałam cały czas w grządkach.
przez urlop tak strasznie zarosło wszystko chwastami że i tak nie dałam rady wszystkiego oczyścić przez te kilka godzin. Muszę koniecznie jeszcze wygospodarować jakiś dzień w tyg i jechać dokończyć. 

Dziś również zapowiada się piękny dzień ale niestety nie mogę jechać
- Ola2310

- Kontakt:
A ja skoro świt przystawiłam do obiadu i teraz właśnie siedzę sobie na huśtawce i upajam się pięknym kwieciem dookoła...
Wszystko podlane przed upałem , niech sobie spokojnie rośnie...Pogoda dopisuje,
grzeje, dobrze że śliwka daje cień...
Bo nawet pod altaną duszno jak drewno się nagrzeje...
Miłej niedzieli życzę Tobie i całej rodzince...Może uda się wam na działeczkę wyskoczyć ...
Wszystko podlane przed upałem , niech sobie spokojnie rośnie...Pogoda dopisuje,
Bo nawet pod altaną duszno jak drewno się nagrzeje...
Miłej niedzieli życzę Tobie i całej rodzince...Może uda się wam na działeczkę wyskoczyć ...
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Uwaga
Rewizyta. Śliczny domeczek a te szafki kuchenne
no masz talent dziewczyno, mi to ten dekupasz strasznie dłubaninowy się wydaje, choć to podobno nie takie baaardzo trudne. Piękne różyczki 
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu bardzo dużo zrobiliście w tym roku.Gratuluję zdolnego,chętnego męża,zawsze to łatwiej realizować plany.Mam nadzieję,że zima strat ci nie przyniesie,śniegu nie za wiele u nas,ale jest,pomysłów nowych pewnie masz pełną głowę,więc życzę zdrowia i sił na nowy sezon 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Co tam wysiewasz Elu,pochwal się 
- elusia723
- 100p

Skoanna
Miriam witaj
gloff
A tak wygląda zima na mojej rajskiej ziemi

Co do nasion - zakupów w tym temacie to niebawem się chyba zacznie szaleństwo bo w sklepach już jest co wybrać i bardzo powstrzymuję się nad kupnem kwiatów które uwielbiam - i chęć oglądania własnych wysiewów jest o wiele fajniejsza niż kupno gotowych sadzonek . Jak na razie bardzo skromnie zakupiłam wilca którego obserwuję od zeszłego roku i w tym postanowiłam go przygarnąć do siebie - zobaczymy co z tego będzie

Zima widać nigdzie nie odpuszcza
Szaleństwo z wysiewami już się zaczyna
Jakieś pomidorki też planujesz mieć na działeczce ?
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Elu, przepięknie się działka zmienia od początku, kiedy zaczynaliście prawie nic nie było, a z biegiem czasu jest coraz ładniej i kolorowo
Gratuluję pomysłów, no i altanka w środku pięknie wygląda
oby tak dalej trzymam kciuki
i oczywiście będę zaglądał 
- MartisM

- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Twoja działka przeszła niesamowitą metamorfozę
Gratuluję pomysłowości! Meble wymiatają!
Ja też bardzo lubię roślinność śródziemnomorską i również byłam w zeszłym roku na wakacjach w Grecji, z których przywiozłam szczepki skalniaków. Dwie rośliny przeżyły zimę w warunkach domowych. Jeszcze trochę i Aptenia sercolistna i Karpobrot będą na rabatach południowych
A jak Twoje przywiezione nasiona? Coś wykiełkowało?
Ja też bardzo lubię roślinność śródziemnomorską i również byłam w zeszłym roku na wakacjach w Grecji, z których przywiozłam szczepki skalniaków. Dwie rośliny przeżyły zimę w warunkach domowych. Jeszcze trochę i Aptenia sercolistna i Karpobrot będą na rabatach południowych
A jak Twoje przywiezione nasiona? Coś wykiełkowało?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Eluniu na pewno widać już wiosnę w Twoim ogrodzie. Pochwal się. 
- elusia723
- 100p

Pierwsze oznaki wiosny prezentują się tak

Bardzo cieszę się z hortensji - w końcu po kilku próbach sadzenia nowych egzemplarzy - widać że w tym roku po zimie będę miała nowe pędy - zeszłoroczne nasadzenia przetrwały zimę
Martwiłam się też o róże - bo na jesieni żadnej nie okryłam, ale dziś jak przeszłam po rabatach to widać na wszystkich nowe mniejsze lub większe pąki, więc chyba strat jako tako nie będzie
Jednak to co mnie najbardziej martwi to fakt że na terenie naszego ogrodu był dotychczas plac=pole na które wszyscy działkowicze mogli wywozić kompost ze swoich działek - a od tego roku miejsce to jest zlikwidowane , plac oddany dla miasta i w tym wypadku będziemy musieli zrobić = zbudować własny kompost i żeby móc wyrzucać trawę i chwasty - mówiąc szczerze wcale mi się to nie uśmiecha
Martusiu - dziękuję za miłe słowa, sprawdziłam w google kwiaty, które udało Ci się przywieźć - ja jeden z nich też któregoś roku próbowałam u siebie zasiedlić ale bez efektu
- Ola2310

- Kontakt:
Eluś tą hortensję to nie masz czasem ogrodową?Ja je zabezpieczam na zimę agrowłókniną bo nie mogą pędy zmarznąć. Ona wypuszcza pąki na zeszłorocznych pędach. Jeszcze mam je okryte.
Inaczej jest z hortensjami bukietowymi. Tym nic nie zaszkodzi...
Inaczej jest z hortensjami bukietowymi. Tym nic nie zaszkodzi...
- MartisM

- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Ela, koniecznie spróbuj z innymi greckimi nasionkami
Dziś pstryknęłam fotkę mojemu karpobrotowi i wygląda, że przezimował bez strat. Nawet trochę urósł. Jeszcze zobaczymy jak mu się spodoba na dworze i przede wszystkim czy zakwitnie 

Pozdrawiam Marta