Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Witajcie :wit .

Zeniu masz rację, to nie taka łatwa sprawa. Odmian jest tyle, że można zgłupieć ;:124 .

Andzia ja mam w komputerze takie foldery np. ogrodowe inspiracje i tam wklejam fotki rabat albo kompozycji ,które po prostu mi się podobają. Mam też inne typu - plan rabat albo zakupy ale tam to się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie ;:306 . W zasadzie i tak w ostateczności kupuję to co zastanę w szkółce , bo jeśli nie ma konkretnej odmiany to zadowolę się inną. Ewentualnie sporo kupuję przez internet no ale tak nie wybiorę sobie sama sadzonki . Na szczęście Forumowe Koleżanki sprzedają ładne i dorodne sadzoneczki i nie mam co narzekać , gorzej z all... - tam to już loteria na całego .

Lucynko ja wolę też sprawdzić jak dana róża sobie radzi, ale nie mam takiego parcia ,że muszę mieć taką odmianę i koniec . Poza tym ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę z różami i nie wiem jak to będzie z nimi u mnie. Mam nadzieje, że poradzę sobie i nie będzie to obraz nędzy i rozpaczy ;:218 .

Olu witaj u mnie . Nasionka ostróżki jednorocznej kupiłam pierwszy raz na próbę i spróbuję ją wysiać do gruntu bo na parapetach to może być ciasno. A co do Twojej propozycji to oczywiście przemyślę wszystko. Jeszcze nie zdecydowałam się co tam będzie rosło. Pewnie znając życie znowu wykorzystam coś na zasadzie chwilowego efektu i będę przesadzała przez następne kilka lat ;:306 . Te krzewy i drzewka, które wymieniłaś bardzo mi się podobają tak więc kto wie ;:224 .

Dzisiejszy dzień był pochmurny, chwilami wychodziło słońce i dość mocno wiało . Zdecydowałam , że zobaczę co tam u mnie na ogródku słychać, bo u niektórych z Was to powiało wiosną ;:oj . U mnie na szczęście jeszcze nic wielkiego się nie dzieje. Cebulowe nie wychylają nosków na całe szczęście. Niektóre byliny poczuły trochę ciepło i zaczęły wychodzić np. - odętki, astry , kocimiętka czy pysznogłówki, jednak mam nadzieje, że nic im nie będzie. W pogotowiu mam igliwie więc jak będą zapowiadali większe mrozy pospieszę z pomocą ;:168 . W tym tygodniu zabierzemy się z mężem za wykorzystanie drewna jakie zostało nam z przebudowy dachu. Jedna piramidka na pnącą róże już wykonana ale trzeba ją jeszcze pomalować. Chciałabym jeszcze zrobić kilka podpór pod róże , może jakieś drewniane donice przed dom ?? No i koniecznie jakaś ławeczka z oparciem . Zobaczymy jak nam pójdzie , będą to najprostsze podpory więc mam nadzieje, że damy radę . Oczywiście pochwalę się naszymi wypocinami ;:224 . Wstawię dzisiaj kilka fotek .

Maj 2013r.

Obrazek

Sierpień 2014r.

Obrazek

Bardziej aktualnych fotek na ten moment nie mam. Przy balkonie planuję posadzić jakieś róże pnące i powojniki . Słońce operuje tam cały dzień tak więc będą i jakieś byliny może lawenda albo kocimiętka. Konkretnych planów jeszcze nie mam ale wszystko w swoim czasie.

Maj 2013r.

Obrazek

Lato 2015r. Ogólny misz-masz z którym walczę od samego początku. Było tam wiele roślin i co chwilę zmieniają lokalizację. W przyszłości, drzwi zostaną zamurowane, schody i ta część chodnika przy ścianie zostaną usunięta. Wtedy będę mogła zrobić tą rabatę tak sensownie . Ściana jest o wystawie południowej więc myślę nad milinem , bardzo podoba mi się jego zieleń, nawet nie musi kwitnąć .

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewelina, oba te budynki należą do Was że możesz rabaty robić pod obydwoma ;:oj
Widziałam że likwidowałaś płotek między nimi, ale nie doczytałam czy oba masz we władaniu ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko - bardzo mi się podoba to ostatnie zdjęcie! Uwielbiam takie ściany z czerwonej cegły :D a i roślinki, które posadziłaś pasują jak zanalazł :D
Jak zrealizujesz swoje plany i zlikwidujesz ten betonowy chodnik to będziesz miała naprawdę cudny zakątek ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko plany coraz rozleglejsze, niech zostaną zrealizowane. ;:196 Miałam głóg Paul's Scarlet, niestety po roku padł na zarazę ogniową i już dałam sobie spokój z nim. Nasiona ostróżki jednorocznej najlepiej rozsypać w miejscu gdzie mają rosnąć, źle znoszą przesadzanie, potem sieją się jak chwasty. ;:202 Z kupowaniem wszyscy mamy tak samo, kupujemy oczami zamiast głową. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Masz fantastyczną przestrzeń do zagospodarowania. ;:138
A te ceglane ściany ekstra. Ponadto przypomniały mi nowy dom moich rodziców.
Sentymentalne wspominki. ;:131
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Witaj
Ja też mam nowy ogród tworzę go tak naprawdę od zeszłego roku, wszystko posadzone bez ładu i składu, jedynie małe rabatki wokół domu były przemyślane i teraz cebulowe jesienne. W tym roku mam zamiar dokończyć kawałek wokół studni, poprzesadzać nasadzenia bez głowy. Kupiłam kilka róż, planuję dokupić traw i hortensji, a co z tego wyjdzie to się okaże.

Twój ogród zyskał bardzo dużo na przestrzeni tak krótkiego czasu, jestem pod ogromnym wrażeniem, będę często zaglądać i śledzić poczynania :) Skarpa cudna, sama o takiej marzę, ale cóż u mnie teres prosty
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza tak mamy dwa budynki ;:108 . Na pierwszym zdjęciu z maja 2013r. widać doskonale dom a z tyłu stodołę. Stodoła jest z cegły i jest bardzo duża, w dodatku stoi wyżej niż dom i robi wrażenie 2 razy większej ;:oj . Kiedyś chcielibyśmy nieco ją obniżyć, wymienić dach, bo całkowite jej zburzenie póki co nie wchodzi w grę. Poza tym rozbiórka takiego monstrum jest kosztowna. Zobaczymy co pokaże życie. Póki co stodoła jest i pełni rolę garażu, przechowalnika, drewutni, pomieszczenia gospodarczego. W 1/3 stodoła ma wylewkę i podłogi i tam są dwa pokoje- jeden taki letni z kominkiem i drugi, w którym trzymam swoje ogrodowe narzędzia, kosiarkę itd.

Marysiu mam nadzieje, że ten chodnik i schodki znikną jesienią a jak nie to w przyszłym roku. Wiosną mamy sporo roboty wiec nie sądzę, żeby udało się to zrobić . A roślinki- no miałam tam to co dostałam i jednoroczne - ogólnie tak kolorowo. A tam z tyłu co widać to chwastowisko sąsiadki, która niestety w ogóle nie zajmuje się swoim gruntem :( .

Soniu masz rację, kupujemy oczami ;:306 . Mam nadzieje, że moje plany zostaną zrealizowane w miarę szybko ;:108 .

Lucynko czerwona cegła jest ok ale szkoda, że ta stodoła jest taka wysoka aż do nieba ;:306 . Może uda mi się znaleźć fotkę, która to dobrze pokazuje.

Paulinko bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa. Zobaczysz, że powoli dojdziesz do wprawy. U mnie też jest jeszcze ogólny nieład ale powoli zaczyna mieć to ręce i nogi. Jeszcze wiele pracy przede mną aby było tak jakbym tego chciała. Róże, trawy i hortensje- trio idealne ;:333 . A skarpy także mi się podobały i wykorzystałam to u siebie :tan . Jeszcze minie kilka lat zanim rośliny się rozrosną no ale na wszystko trzeba poczekać. Zapraszam Cie kiedy tylko masz ochotę.

Znalazłam fotkę stodoły, trochę mi wstyd ją pokazywać bo to taka moja pięta Achillesowa no ale cóż- na razie nie zniknie i muszę się do niej przyzwyczaić ;:306. W tym roku będzie lekko upiększona, pomalujemy podpiwniczenie bo jest odrapane no i tak jak pisałam wcześniej może jeszcze w tym roku uda się usunąć chodnik i schody przy stodole. Wtedy będę myślała nad rabatą i z pewnością puszczę jakieś pnącza na ścianę aby było troszkę zieleni.

Obrazek

A oto moje kolejne nasionka ;:124 , gdzie ja będę to siała ??

Obrazek

Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę :wit .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko, ja codziennie sobie zadaję to pytanie, jak tylko zerkam na nasionka :;230
Dzisiaj byłam w tesco ale na szczęście nie zobaczyłam tam nic, co by mnie skusiło. Także może nie jest jeszcze ze mną tak źle. Do czasu ;:306
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, jeśli obsadzisz stodołę powojnikami i różami pnącymi, to one też aż do nieba Ci urosną. Ależ wtedy pięknie się zrobi! ;:138 ;:138 ;:138
Widzę, że udało Ci się kupić ślicznego niecierpka waleriana. Trudno jest dostać nasiona w tym kolorze.
Niecierpki są ekstra, bo się pięknie rozrastają i bardzo długo oraz obficie kwitną. ;:215
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kto wie czy bym nawet w tej stodole nie zamieszkała byle by mieć ogródek na miejscu, ;:306 . Stodołę bluszczem trójklapowym obsadzić, wysokość do nieba murowana. ;:oj . Widzę będzie dużo siania. ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Na pewno obsadzisz stodołę czymś fajnym i zasłonią ją roślinki co nieco...
A ona całkiem fajna przecież..... ;:173
Zakupy nasionkowe udane, a miejsce znajdzie się ....z pewnością....
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio szwankuje mi internet :roll: . Co chwilę pojawia się i znika, nie wiem o co chodzi ale denerwuje mnie strasznie ;:222 .

Andzia ja byłam w Biedrze ale tam niczego nie kupiłam, potem jeszcze w Brico i tam kupiłam tylko astry . Byłam dzielna ;:170 . W zasadzie część będę siała do gruntu ale w domu też będę robiła rozsadę. Najgorsze to pikowanie do osobnych doniczek- wtedy najwięcej miejsca potrzeba. No i jeszcze pelargonie ze szczepek będę miała i im też trzeba ustąpić miejsca. Podwójnych parapetów nie mam ;:223 .Mam taki patent , że przy południowym oknie stawiam stary stolik, który jest na wysokość parapetu i tam mam krótką firankę i stawiam na stole doniczki, kubeczki itd. Większość tych nasionek sieję pierwszy raz więc zobaczymy co mi wyjdzie.

Lucynko taki jest plan z różami i powojnikami ;:108 . Zobaczymy co z tego wyjdzie. A niecierpki siałam w zeszłym roku i pięknie mi rosły i kwitły. Teraz dorwałam takie w jednym kolorze przez internet bo w sklepie nie spotkałam.

Zeniu siania będzie sporo ale co z tego wyjdzie to się okażę . Winobluszcz też będzie ale chyba od północy a ta ściana z oknem jest od południa.

Olu a stodoła jest po prostu olbrzymia. Gdyby była mniejsza to może wyglądałaby jakoś inaczej no ale cóż tak mam i nic na razie nie zrobię ;:131 . Muszę obsadzić ją różnymi roślinami i może coś z niej będzie. W sumie to taki tutaj krajobraz- każdy dom ma swoją stodołę ;:224 .
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ewelinka, ale ta stodoła to całkiem pożyteczna i fajna jest. Sama pisałaś, że spełnia wiele funkcji. Myślę, że dużym błędem byłaby rozbiórka. My postawiliśmy garaż na dwa auta bez pomieszczenia gospodarczego i teraz auta już tam się nie zmieszczą :;230 Jest tyle klamotów i ogrodniczych i takich przydomowych.. nawet nie miałam pojęcia, ze tego się tyle nazbiera. Jeszcze tam nie mieszkamy a już się nie mieścimy.
A u Ciebie to i kuchnia letnia chyba tam jest? Super sprawa!
Piszesz o planach ozdobnych nasadzeń przy ścianach.. a co z tymi bardziej przyziemnymi? Może winogronek jakiś?? ;:333
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Piekne kwiaty będą, te biale aksamitki sa naprawdę super, musze sie za nimi rozejrzeć. Stodoła jest kapitalna, masz tyle możliwości z jej aranżacją, ze chyba sama bym sie długo zastanawiała, a i rabatki fajne porobilas. :D
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witam. Właśnie zakończyłam czytać wątek. Bardzo mi się podobają Twoje rabatki. Mam 2 rabatki w których rosło trochę tulipanów, narcyzów, żąkili i kilka róż i co roku miała dużo do plewienia ale chwastów dopiero w poprzednim roku jakoś mnie naszło żeby bardziej o kwiaty zadbać.Nawet wychodowałam w domu trochę kwiatów jednorocznych. Jesienią posadziła lilie i czekam niecierpliwie co z nich wyrośnie.
Pod wpływem czytania forum coraz bardziej mam ochotę na rabatki i na warzywnik.
Pozwolisz ze będę do Ciebie zaglądać.
Pozdrawiam Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”