Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Wandziu Twoje tulipany dają pokaz ;:138 Ilość i różnorodność odmian ;:180 Jest na czym oko zawiesić ;:138 Pokazuj jak najwięcej fotek, bo to ich czas i niedługo znów pozostanie wspomnienie i czekanie na kolejny sezon.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrzę, że niektóre z Twoich tulipanów tez sadziłam, ale już w tym roku nie zakwitły :-( Ale nic to, dokupię, ale wkurza mnie ta zielenina wystająca, będę musiała wykopać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Wandziu, cudowny widok. ;:138 Tyle odmian tulipanów. Ja moich nie wykopałam już 4 rok i chyba mi się zmutowały, bo w tym roku same czerwone, kilka żółtych i takie mazane pomarańczowo-czerwone. O odmianach, to nawet nie wspomnę, bo u mnie wszystkie NN. No i jak na razie, to tylko pielę, chwasty najszybciej rosną. :roll: Chciałabym taki zarośnięty ogród, bo i chwastów wtedy mniej. Ale na to jeszcze muszę parę lat poczekać, zanim wszystko się tak pięknie rozrośnie, jak u Ciebie. W dużym ogrodzie, te wiosenne kolory, wizualnie giną, Dobrze, że chociaż tulipanów mam sporo, choć NN.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, nie napiszę nic nowego, więc tylko daję znać, że nadal jestem oczarowana twoim wiosennym ogrodem. Cudo ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,ale tulipanowy teatr ,można kręcić kółeczkiem tam i z powrotem ,cudo w Twoim ogrodzie ,ależ one mają uroku, nic nie odstają od róż i piwonii ,chyba im bardzo dobrze pod tym dębowym okapem,świetnie wygląda Twój ogród,miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, co do ogrodu to Ty już wiesz... ;:167
Ale spaceruje często i podziwiam tulipany. Czekam z niecierpliwością na róże ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu powiedz, jak tulipany mogą być nudne, w dodatku w tak dużych ilościach razem posadzone. One teraz robią za gwiazdy w ogrodzie przede wszystkim, a to zdjęcie patriotyczne cudowne. ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tencia, brawo, od czegoś trzeba zacząć. Chopin to klasyka - piękna i mocna. Trojki nie mam, więc i zdania o niej mieć nie mogę. Kupiłaś po jednej sztuce czy więcej?
Kropelka, mnie tam tulipany się nie nudzą, bo je bardzo lubię, ale moim gościom może być nudnawo od wciąż prawie tych samych fotek. No ale nic, niedługo pojawią się nowe gatunki. :D
Jode22, absolutnie masz rację, nie wyobrażam sobie ogrodu bez cebulowych. Ta pomylona odmiana to u mnie jakaś dziwna, bo to wygląda tak, jakby ktoś wrzucił do torebki jakieś resztki , gdyż widzę u mnie co najmniej cztery różne odmiany. I wzrost inny i kolor i kształt kwiatów. Taka sobie mieszanka.
Cyma, ja już ścięłam Elegant Lady. Dziwię się, że jeszcze u ciebie nie kwitną, wszak należą one do odmian wcześniekwitnących. Co do bukszpanów, to w tym momencie je po prostu kocham. Wnoszą tyle świeżości i zawsze przypominają o świętach Wielkanocy.
Iwona, ja tulipanków też nie wykopuję, ale co roku dosadzam. Dzięki temu można sobie zapewnić burzę kwiatów. No i oczywiście nie mam nornic :wink:
Aneczka, Elegant Lady już obcięte, teaz kwitną inne odmiany. A może wy macie coś innego, bo Eleganty na ogół kwitną wcześnie.
Dorotka350, pokazuję tulipany, bo jestem nimi zauroczona. Co jakiś czas podchodzę i wyczekuję rozwinięcia się nowych odmian. To zupełnie jak w przypadku róż. A już był czas, że obraziłam się na tulipany i postanowiłam ich więcej nie sadzić. O ja nieszczęsna, co by to było bez nich ;:oj
Takasobie, tę zieleninę tafnie nazwała Jagi "oślimi uszami". Rzeczywiście wkurzające. Takie jałowe. Chciałoby się wyrwać, ale wiesz, że w tym roku z takich jałowych liści niektóre mi zakwitły. Jakieś stare, zapomniane cebule. A tu patrzę - kwiaty mają. A więc teraz nie wyrywam niczego, może po latach one też znów się odezwą.
Iga51, te czerwone i żółte tulipany to zdaje się podstawowy gatunek. Coś gdzieś czytałam, że gdy się sadzi obok siebie różne odmiany, to one się wzajemnie od siebie zapylają i potem stają się jednakowe albo wracają do podstawowej formy. U mnie tego nie zauważyłam. Ale może to po kilku latach się dzieje, a nie po dwóch czy trzech.
Nifredil, dobrze że dajesz o sobie znać, Sabinko. To bardzo miłe ;:196
Koziorożec - spaceruj kochana, spaceruj. Masz rację, tulipany w niczym nie ustępują różom i piwoniom, a są o niebo mniej kłopotliwe i żadne szkodniki się ich nie czepiają.
Sweetdaysy, zawsze z przyjemnością Cię u siebie witam ;:196 Co do moich róż, to na razie posucha, ani jednego pączka. A w innych wątkam czytam, że już się maleństwa pokazują. Natomiast mszyce już mam. Muszę zrobić czym prędzej oprysk.
Tajka, tulipanów nigdy za dużo. Posadziłam jesienią mnóstwo torebek, ale i tak efekt jak dla mnie za mały. Trzeba będzie dokupić :)
-------------------
Nowa odmiana u mnie. Cieszę się, że okazała się nie tak jaskrawa jak na etykiecie. Każdy kwiatek jest jakby nieco inny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tej rabacie liliowcowo-trawiastej na razie sama świeżutka zieleń w różnych odcieniach. Troszkę spokoju tutaj panuje.
Obrazek

A tutaj piwoniowe Mount Tacoma. Kwiaty średniej wielkości, ale za to pełne. Urodziwe i eleganckie.
Obrazek

Princess Irene - przynajmniej te są kropka w kropkę takie jak na etykiecie.
Obrazek

Obrazek

I żółtaski do niedawna nn, a teraz już dumnie noszące swoją nazwę Aquila. :tan
Obrazek

Fragmenty skalniaka, na którym kwitną coraz to inne kępeczki różnych drobiazgów.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu :wink: ten tulipan Aquila ciekawie wygląda z tym obrzeżeniem. ;:138
Jeszcze takich nie spotkałam. Też każdego roku coś dokupuję a i tak wydaje mi się, że mam tego za mało.
Jednak, gdy kończą kwitnienie mocno mnie denerwują ich żółknące liście.
Czasami sadzę w doniczkach ale wtedy trzeba mieć miejsce na doniczkę.
Cebulę pojedynczo łatwiej gdzieś wcisnąć.
:wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , masz ''kilka ciekawych tulipanów'' ;:333 :D A moje tłuste tulipanowe lata skończyły się. Nornice rozmnożyły się niemiłosiernie , lekka zima pomogła im w zażarciu moich cebul, teraz też na bieżąco konsumują. Nawet nor nie widać , tylko zwiędłe badyle.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wandziu, mam pytanie z całkiem innej beczki. Jak sadzisz tulipany? Wiem, że masz gąszcz roślin, jak więc robisz między nimi dziury pod cebulki? Masz specjalny przyrząd czy kopiesz łopatką?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, Ty to umiesz mnie uszczęśliwić ;:306 Zabiłaś mi niezłego ćwieka ;:14 Jedno zdjęcie to trochę mało, nie wiem nawet jaki to naprawdę kolor - wiśniowy, biskupi, fuksjowy? Kształt zamkniętego kwiatu wskazywałby na któryś z mieszańców Darwina - one mają właśnie charakterystyczne kwiaty w kształcie piramidy/ stożka, z kolei paskowane liście charakteryzują grupę Greiga... Wstępnie typuję Cherry Delight, ale to trochę strzał w ciemno ;:224
Mamy tą samą odmianę - Hemisphere :D Jesteś zadowolona? U mnie każdy kwiatek inny - od kremowego z bordo żyłkami aż po całkiem bordo. Oryginalnie, ale mnie za serce nie chwycił ;:185
Princes Irene lubię, mimo koloru nie w moim stylu. Wąchałaś? Warto :D
Cudeńko z Tacomy ;:167
Hm, lista na jesień niepokojąco rośnie ;:183
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Super, ze udało sie znależć imię tych Twoich żółtasków, łatwiej będzie teraz ich szukać u sprzedajacych. U mnie wiekszość rośnie w donicach, więc są dość mobilne (czasem po przekwitnieciu przenosze je w inne miejsce). Choć rzeczywiście bez donic wiejdzie więcej. Dziekuje za fotki.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Wandziu piękny wiosenny ogród kolory tulipanków bardzo energetyczne, rabatki czyściutkie
kiedy ty masz na to czas ja gonię własny ogon, i wiecznie w nie do czasie jestem
miły jest ogród o tej porze co dzień coś innego rozwija swoje kwiatuszki za to kocham wiosnę
ogród zachwyca kolorami i zaprasza do coraz dłuższego odpoczynku,
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ignis, tak Krysiu te schnące liście tulipanów są brzydkie i jakiś czas musi upłynąć, żeby zniknęły. Dlatego staram się sadzić cebule za wyższymi roślinami, które je zasłonią. Nie zawsze się to udaje, ale nie mam na nie innego sposobu. Najgorsze jest to, że nie można ich ściąć przy ziemi, bo ponoć służą cebuli i ją odżywiają :wink:

Tadek, problem nornic na szczęście mnie nie dotyczy. To bardzo przyka sytuacja, gdy nie można przez nie uprawiać wiosennych roślin cebulowych. I podobno potrafią nawet przegryźć te zielone plastikowe koszyczki. Współczuję Ci ;:168

Nifredil, ależ Sabinko nie jest u mnie aż tak gęsto, żeby nie można było cebul zmieścić :) A sadzę je za pomocą łopatki. Te różne sadzarki i inne ustrojstwa szybko mi się psuły, tak więc stosuję metodę najprostszą. Czasem też wsadzam do ziemi kołek drewniany i potem w powstały dołek wrzucam cebulę. Gdybym miała porządną sadzarkę, to bym użyła, ale czy takie w ogóle istnieją?

Elwi, ja już wcześniej pokazywałam te swoje tulipany. Kolor to one mają taki fuksjowy czy malinowy. Cherry Delight są za czerwone , no i chyba liście mają zielone, a nie w paski. No i ten duży wzrost. Grupę Greiga przejrzałam, ale żadne do moich nie pasują. Co do Hemisphere to faktycznie szału nie ma. Natomiast Mount Tacoma warto kupić, robią się coraz piękniejsze.

Fiskomp, ja też będę musiała na przyszły rok posadzić trochę cebul w donicach i przechowam w piwnicy. Nigdy tego nie robiłam, a wiosną to tak ładnie wygląda na tarasie.

Usa, rzeczywiście każdego dnia zakwita coś nowego i niełatwo jest nadążyć z fotografowaniem i wstawianiem zdjęć, bo szybko stają się nieaktualne. Ale nawet gdy tak się zdarza, to potem zimą będzie można sobie je pooglądać i poprzypominać, jak to było kiedyś ładnie i kolorowo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”