Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Już tu kiedyś pisałem o nasączonej szmatce rozpuszczalnikiem (też wkłada się ja bezpośrednio do tunelu kreta). Ma on dosyć nieprzyjemny i trujący przy większym stężeniu zapach i u mnie skutecznie wypędza krety z ogródka. Spróbuj z tym, a pewnie się uda :wink:
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

magda27 pisze:.....Próbowałam jesienią wsypywać do tunelów karbid i zalewać wodą.....
Karbid na krety jest malo skuteczny.
magda27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2008, o 15:04

Post »

No niestety, też to zauważyłam :( Teraz niestety "gigantyczne" opady śniegu uniemożliwiają mi jakąkolwiek akcję... więc "Byle do wiosny". ;:163
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Magdo , nie poddawaj się :-)
Ja głosuję na wibrator na nornice.
U mnie,( tfu, tfu, za lewe ramię) sprawdził się skutecznie i wychodzą z ziemi tulipany :shock:, a nowych dziur - od stycznia - nie ma :P
Przestawiam to działo co parę dni, w rózne kątki ogródka, czyli tam , gdzie są najcenniejsze kwiatki, ale nie ma naturalnych śmierdzieli typu czosnek, wilczomlecz lub tojad.
I cieszę się ogromnie, bo wibratorek, naprawdę skutkuje :lol: :lol: :lol:

Może górskie nornice i karczowniki to gryzonie-moherki i nie lubią wibratorków ? :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jaki wibrator Haniu? ;:154 Ja mam solarny odstraszacz, ale toto nie wibruje tylko wysyła jakieś piski, którymi nornice zupełnie się nie przejmują :( Mam zamiar, jak tylko sie ociepli, zatrudnić męża z motocyklem i wykurzyć paskudy spalinami :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj, gdzieś w wątku to opisywałam.
To taki wielki wibrator ok. 40 cm , cały zielony na 4 baterie R-20. który trzęsie się okropnie i wydaje oprócz tego straszące dżwięki w różnych odstępach czasu. Made in China ! dla Exoflora art. pt:" Plastikowy odstraszacz kretów i gryzoni" zasięg działania 500-600m2.

Psy się go boją i od razu lecą na wybieg do sąsiada :)
i niestety, chyba też działa źle na kreciki, które wychodza z bólem głowy, z nor u sąsiada, ale dopiero w odległości 200 metrów od mojego wibratora...
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Haniu, a gdzie to cudo mozna nabyć. W zwykłym ogrodniczym, czy raczej typu OBI, Castorama? ;:163
Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To firma konkurencyjna dla właściciela forum, więc podając jej adres, naruszyłam regulamin, za co serdecznie przepraszam.

To pałka z nakretką ale bez grzybka!
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

W tej chwili są w ofercie tylko te z grzybkiem, ale już wiem czego szukać! Na razie mam powtykane małe butelki po piwie ;:136 i to działa - wiatr w nich wyje. Ale jak roślinki podrosną, to butelki zostają zasłonięte i amba. :lol:
Słodkich snów
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Lepszy jest SOLARNY ODSTRASZACZ KRETÓW - MAX 43cm kret dźwiękowo - wibracyjny. Dźwięki emituje co 40 sekund o częstotliwości 400 - 1000Hz oraz drgania w głąb ziemi. Pisałem o nim (dałem zdjęcia) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=80
Dużą zaletą jego jest oszczędność - nie trzeba kupować baterii. U mnie na razie spisuje się dobrze mimo, że stosuję go na razie co 2 dzień po 2 - 3 godziny.
Odstraszacz na baterie o którym pisze Hanka55 dostaniesz w castoramie.
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

w moim ogródku zadomowiły sie nornice, myszy, a nawet szczury, krety o dziwo nie robią mi aż takich szkód - ale te szkodniki przyszły i schronisko zrobiły sobie pod folia, miały tunele a do nich przynosiły zapasy dosłownie wszystko a chyba przysmakiem były orzechy włoskie. Co z tego ze ja walczyłam ale sąsiadowi to nie przeszkadzało a orzech był jego, nie zbierał tych owoców.
W końcu ścięłam gałeżie z mojej strony, walczyłam wszystkimi środkami/w tym wokół folii ścieliłam w dołkach szkło/ i najbardziej skutecznym okazał się BROSS, no i sąsiad w końcu ściął orzecha.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

U mnie na dzialce ruszyly się kreciki. mam dwa kopce. Muszę rozpocząć z nimi walkę. Co najpierw proponujecie zastosować?.
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 17:34

Post »

tez mam ten problem :(
kto pomoze :?:
:)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

wkopać palik najlepiej gruby drut a w niego włożyć butelkę plastikową, która przu podmuchu wydziela specyficzny szum na który wrażliwe są krety, to jest taki gospodarski sposób, u niektórych skutkuje.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A może szmatki nasączone ropą. Pisałem jak to robić. Co do butelek na drutach to są skuteczne tylko gdy wieje wiatr i to nie zawsze.
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”