śliczne masz rośliny
[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
Witaj
śliczne masz rośliny
Będę zaglądać na pewno 
śliczne masz rośliny
Paula, dzięki za odwiedziny!
Co prawda na razie zastój, ale zapraszam jak najbardziej
- Paula15

Będę wpadaćInez pisze:Paula, dzięki za odwiedziny!![]()
Za jakiś czas będę miała do rozdania 2 odrosty gymnocalycium bruchii( już są ale jeszcze dosyć małe) gdybyś chciała to daj znać
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzałam twój wątek i jestem na prawdę pod wrażeniem - masz rękę do roślin - piękne okazy, kwitnienia można pozazdrościć. Nie wszystkie Mammilarie tak łatwo kwitną, a u ciebie jak na mammilariowej łące. Co ty robisz, że tak Cię obdarzają kwieciem?
a bardzo mi się podoba.
Jak długo ją masz? Bardzo pięknie rozłożysta i kwitnąca na dodatek. Moja jest u mnie już kilka lat - i prawie stoi jak zaklęta, nie kwitnie
Co robię? - na pewno nie zimuję ich tak jak trzeba ;) - mają trochę cieplej niż powinny i od czasu do czasu je podlewam (skąpo oczywiście, po kilka kropel).
Poza tym, stoją cały czas na południowym parapecie. Jeśli chodzi o nawożenie, to baaaardzo rzadko, więc to nie kwestia pędzenia. Podłoże ziemia z piaskiem. Czyli raczej nic szczególnego.
Ta M. gracilis jest już dosyć stara, ma jakieś 8-9 lat, kurczę...a może i więcej, ten czas tak szybko leci. Ale kwitnie dopiero od niedawna, jakieś 3-4 sezony.
Dzięki.
-- 11 sie 2012, o 09:27 --
Ojjjj ojjjjjjjj Matucana tworzy pączek!

Poza tym, stoją cały czas na południowym parapecie. Jeśli chodzi o nawożenie, to baaaardzo rzadko, więc to nie kwestia pędzenia. Podłoże ziemia z piaskiem. Czyli raczej nic szczególnego.
Ta M. gracilis jest już dosyć stara, ma jakieś 8-9 lat, kurczę...a może i więcej, ten czas tak szybko leci. Ale kwitnie dopiero od niedawna, jakieś 3-4 sezony.
Dzięki.
-- 11 sie 2012, o 09:27 --
Ojjjj ojjjjjjjj Matucana tworzy pączek!
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
A widzisz
Mówiłaś, że nic się u Ciebie nie dzieje a tu jednak trzeba się szykować na widoki 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A więc to kwestia cierpliwości, dzięki - dodałaś mi otuchy, bo już myślałam, że może robię jej jakąś krzywdę, a to kwestia niedojrzałości pewnie. To uzbrojona dzięki Tobie w pokłady cierpliwości przestanę się na nią gniewać i oczywiście poczekam.Inez pisze:...Ta M. gracilis jest już dosyć stara, ma jakieś 8-9 lat, kurczę...a może i więcej, ten czas tak szybko leci. Ale kwitnie dopiero od niedawna, jakieś 3-4 sezony.
No bo się nie działo, aż tu dzisiaj jak grom z jasnego nieba malusieńki pączuszek u Matucanyabaddon1986 pisze:A widziszMówiłaś, że nic się u Ciebie nie dzieje a tu jednak trzeba się szykować na widoki
edit: są jednak dwa maluśkie pączki!
Na pewno zakwitnie, a jeszcze jak poczuje, ze już się nie gniewasz to obsypie kwieciemDAK pisze: A więc to kwestia cierpliwości, dzięki - dodałaś mi otuchy, bo już myślałam, że może robię jej jakąś krzywdę, a to kwestia niedojrzałości pewnie. To uzbrojona dzięki Tobie w pokłady cierpliwości przestanę się na nią gniewać i oczywiście poczekam.
Nawet w moich niedoskonałych warunkach kwitła M. plumosa, która, jak się dowiedziałam, nie należy do najchętniej kwitnących Mammillarii
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Moja M. plumosa stoi jak zaklęta
...chyba w tym sezonie kwiatków się nie doczekam
...chyba w tym sezonie kwiatków się nie doczekam
- Paula15

Czekamy na zdjęciaInez pisze: No bo się nie działo, aż tu dzisiaj jak grom z jasnego nieba malusieńki pączuszek u Matucany![]()
edit: są jednak dwa maluśkie pączki!![]()
![]()
![]()
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Szczere życzenie masy kwiecia na ciernistych daje efektInez pisze:edit: są jednak dwa maluśkie pączki!![]()
![]()
Również czekam na zdjęcia
Dzięki, dzięki, dzięki!
Zobaczymy czy tym razem rozwinie dwa kwiaty, wcześniej też miał dwa pączki ale jeden zasechł.
M. plumosa zakwitła mi chyba w drugim sezonie po kupieniu i tak co rok, tylko w tym roku nic. Ale kupiona była już spora.
edit:
Chyba Thelocactus bicolor szykuje pąka....
, tak mi się wydaje, bo to nowy rodzaj u mnie na parapecie i nie jestem pewna czy to tak ma wyglądać :P
Zobaczymy czy tym razem rozwinie dwa kwiaty, wcześniej też miał dwa pączki ale jeden zasechł.
M. plumosa zakwitła mi chyba w drugim sezonie po kupieniu i tak co rok, tylko w tym roku nic. Ale kupiona była już spora.
edit:
Chyba Thelocactus bicolor szykuje pąka....
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
A gdzie zdjęcie? O ile się nie mylę to ma piękny, wyraźny, różowy kolor kwiatuszka. Prawdziwe cudoInez pisze: Chyba Thelocactus bicolor szykuje pąka...., tak mi się wydaje, bo to nowy rodzaj u mnie na parapecie i nie jestem pewna czy to tak ma wyglądać :P
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
U mnie teżInez pisze: Chyba Thelocactus bicolor szykuje pąka...., tak mi się wydaje, bo to nowy rodzaj u mnie na parapecie i nie jestem pewna czy to tak ma wyglądać :P
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No to może i u mnie się spręży i będę miala róż
muszę go jutro zabrać na rentgen