No ładnie! Skasowałam sobie wszystkie, takie obszerne odpowiedzi
Wybaczcie, jak teraz będzie trochę krócej, ale pisanie po raz drugi tego samego, jeszcze takich długich tekstów, to męka
Madziu, dziękuję bardzo

Po raz pierwszy czuję, że choć trochę zasłuzyłam na takie pochwały
Bogusiu, zgadzam się, że floksy na skalniaku są absolutnie niezbędne

Do Chorzowa - jak się postarasz, to dasz radę!
Grazynko, obawiam się, że jak przestanie padać, to może być już po kwitnieniu floksów. Ale jeszcze jest macierzanka, rozchodniki ;) Może nie będzie już tak pięknie, ale jeszcze będzie na co popatrzec

U mnie cały dzień pada śnieg. Na szczęście od razu topnieje.
Cześć
Anusiu!

Bardzo się cieszę, że mój skalniak tak sie podoba wszystkim
U mnie przeżyła tylko barbula od Ciebie. Napisałaś, że ona wrażliwsza, to ją osłoniłam szybami i nakryłam butelką. Nie wiem, czy dlatego przeżyła, czy może dlatego, że wcale nie jest taka wrażliwa, a wręcz przeciwnie?
Lawendy u mnie też trochę przymarzły, ale im starsze krzaki, tym mocniej. Odnoszę wrażenie, że im krzaki starsze, tym gorzej znoszą mrozy. Może więc wskazane co 5-6 lat odmłodzić nasadzenia?
Tytoń bardzo dobrze opisałaś

Właśnie tak wyglądaja małe siewki.
W zasadzie tytoniu sie nie pikuje (nie przepada za tym) a wysiewa się od razu na miejsce stałe i przerywa. Jeżeli jednak wysiałaś go na grząsce i musisz go przesadzić, to spróbuj tak jak ja to czasem robię. Wbieram łopatką "grudkę" ziemi z kilkoma siewkami i w całości, nie naruszając korzonków siewek, przenoszę w miejsce, gdzie chcę mieć roslinę. Kiedy siewki podrosną i przestaną przylegać do ziemi, wybieram jedna siewkę, a pozostałe delikatnie usuwam. To najmniej inwazyjna metoda

Rosliny tytoniu powinny rosnąć w odległości min. 20-30 cm, bo jak rosną gęściej, to łapią mączniaka. A tytoń dość mocno się rozkrzewia, więc odległość 30cm jest najodpowiedniejsza

6-8 roslin wystarcza, żeby stworzyć malowniczą pachnącą kępę, więc ... większość siewek i tak trzeba będzie zniszczyc, bo kto dałby radę wysadzić wszystkie! To byłby las :lol
A w przyszłym roku będziesz miała tych siewek znacznie wiecej