Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Post »

Widzę ,że nie tylko ja mam problemy z uporządkowaniem zdjęć...Moja segregacja polega na wpisywaniu dat w danym folderze ,który podpisuję w zależności co się w nim znajduje...np. róże po przymrozkach... :;230 Mam poukładane foldery automatycznie wg dat ale nie tematycznie...i też szukam... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Joluś - to też już masz postanowienie noworoczne ;:118

Nelu - to... może nie będę się męczyć, skoro tak czy siak trzeba szukać :;230

Parę postów temu obiecałam Małgosi pokazać moją "dobrą ziemię na skalniak". Wymyślone przez M róże na froncie domu :wink: już rosną. Tak jakoś szybciutko się pomysł wypełnił... Miejsce, które im wybraliśmy... obfitowało w czysty piach - było kopanie dołów, wywożenie piasku na ścieżkę przelotu psów wzdłuż ogrodzenia, przygotowanie ziemi do zapełnienia dołów... Trzy dni to trwało, ale róże rosną. Nie wygląda to imponująco jak na razie :;230 Ale "urobek" szczerego złota wygląda tak :

Obrazek Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego porządkowania obrazków... wyszedł mi cykl rozwojowy obrazków alpejskich :roll:
Luty i marzec, czerwiec i wrzesień . Na dobranoc i dzień dobry... bo znikam, ale wrócę ;:130

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja w tym roku wkopałam, zobaczymy, co wzrośnie ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania, Ciebie jest chyba dwie :roll:
Jak Ty na wszystko czas znajdujesz?

Izuś, jaki znajomy widok. Taki sam miałam jak m. kopał rów pod rurę do gazu.
Może będziemy sprzedać pod polbruk? :;230

W zamian kupimy lepszej ziemi.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

:wit
Izo, 2 zigi, dobrze widziałam ? a medinilia imponująca, powodzenia może jej warunki spasują ;:138
ilość storczyków wzrasta, to chyba prawidłowość.
Ja robię foldery tyt. miesiącami i kategoriami dla roślin kwitnąch dłużej, storczyki mam imiennie :wink:Na razie a raczej z braku czasu takie coś mi musi wystarczyć.
Piękne zdjęcia robisz, a obrazki mają tak piękne liście, że dla nich samych warto je uprawiać, długo już u Ciebie rosną?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Obrazki włoskie...czy alpejskie? Wychodzi mi z googlowania, ze jednak włoskie... Podziwiam prezentację cyklu rozwoju obrazków( i już rozumiem naglącą potrzebę katalogowania zdjęć :) ), tylko te, które ja dostałam są w nieodpowiedniej fazie tego cyklu, bo nie mają tych pomarańczowych kulek, tylko te wiosenne listki...I co z nimi począć? :?:
Piękne te Twoje doniczkowe, ja tez kiedyś przeszłam ostrą fazę fascynacji doniczkowymi, też latałam z wywieszonym językiem po kwiaciarniach w poszukiwaniu nowości...Przeszło...na szczęście :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Róże już rosną przed domem? Może wpadnę zobaczyć? Nieźle się przy tym zadaniu natrudziliście, no! no! ;:180
Idę do ogrodu posadzić swoje obrazki, co będzie!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

I u ciebie widze obrazki plamiste :D super, bo właśnie szukam wiadomości na ich temat ;:65
Widziałam zdjęcie w duecie z żurawkami bordowymi- rewelacja!
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

aleb-azi pisze:Rododendrony zostawię więc w spokoju, a azalie młodziutkie to czymś omotam :D
Iza ja bym tak do końca nie wierzył takiemu gościowi :twisted: :;230 i mały kopczyk z np kory podsypał, a wiesz co oznacza SKS ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

gloriadei pisze:I u ciebie widzę obrazki plamiste :D super, bo właśnie szukam wiadomości na ich temat ;:65
Widziałam zdjęcie w duecie z żurawkami bordowymi- rewelacja!
Znam to zdjęcie "Ogród zimą" s. 61 :;230 I też zapamiętałam, stąd jak zobaczyłam obrazki to zaraz wiedziałam, że trzeba je zdobyć. U Ewy to chyba przezimują bez problemów, ale u mnie...niekoniecznie. A pamiętasz Izuś Arizemę? Z Ryk i tej szkółki macierzystej? Kupiłam ją wtedy, ale zimować w ogrodzie jeszcze w tym roku nie będę. A swoje obrazki właśnie posadziłam w zacisznych miejscach...zobaczymy :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja swoje rh tylko dobrze poję przed zimą (teraz za mnie natura to czyni) i zacieniam. Tylko. :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Bardzo, ale to bardzo mi się spodobało uporządkowanie obrazków obrazków :;230
I piasek taki znajomy. Ja kiedyś nawet myślałam, czyby nie założyć ogrodu o nadmorskim charakterze, typ wydma. Oczyma wyobraźni widziałam wbite falochrony, wyrzuconą na plaży starą rybacką łódkę...
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam gości - cudny dzień, ze szkółkingiem w roli głównej. Miałam kupić jedną różę... w bagażniku wylądowały jeszcze trzy inne... i jeszcze parę roślinek. Aura ni jak nie pozwala człowiekowi przestać myśleć o posadzeniu tego i owego tu i ówdzie :;230

Joluś - i bardzo dobrze zrobiłaś.

Goś - ja uważam, że Ani Różanej jest co najmniej dwie... No... pomysł na biznes z piaskiem ekstra, dopiszę do biznesplanu obok koncepcji sprzedaży deszczówki :;230. Przyznam, że trochę mi ręce opadają przy tych łachach piasku pod cienką warstwą... piaszczystego humusu. Zwłaszcza, że zakusy na rośliny wymagające gleby żyznej, głęboko uprawionej... ogromne.

Mario Tereso - dwa zygopetala( zygopetalumy :;230 ) Ten ciemny pachnie mi mielonym pieprzem. Ilość storczyków i owszem wzrasta... głownie połamańce za ćwierć ceny. W OBI widziałam dziś za 19 zł cymbidum... ale kwiat jakiś taki ... taki sobie. W tamtym roku kupiłam cymbidum za 9 zł... puszcza pąki kwiatowe ( chyba) - kolor zupełnie nie znany :;230
Ech, medinilia, zobaczyłam cenę nie wyprzedażową i oczy mi wyszły z orbit... moja za 1/5 ceny, fakt, ze ciut pokiereszowana. Ciągle kombinuję, jak ją uchować bez szklarni... koncepcja jest...

Martuś - pójdźmy na kompromis... obrazki z alp włoskich. Obrazki zakopać, moje gwałtownie się ulistniają... kwiat poległ jak orostachys nie przymierzając :wink: Przeszły doniczkowe ? A ja mam nawrót :;230

Wiktorio - rosną... efekt jeszcze... mało spektakularny, nie oddaje nakładu pracy :;230 . Wpadaj , zaraz po posadzeniu obrazków :D

Ewo - moje obrazki rosną sobie bez żadnej ingerencji z mojej strony. Posadzone na kwaśnej rabacie, zasypywane korą, zasilają się wczesną wiosną azofoską a później nawozem do iglaków, bo jałowiec na nie wlazł... Z żurawką może im być do twarzy :D

Zbyszku - zasypuję liśćmi, to może przy tym zostanę. Zastanawiałam się przed opatuleniem, ale boję się, że śnieg wszystko przybije do ziemi. SKS - sadzonkowanie kochani, sadzonkowanie :;230 Zgadłam :?: :wink:

Wiktorio - nie znam tego zdjęcia... ale od czego wyobraźnia ... Arizemę z jakichś powodów trudno wyrzucić z pamięci... Jakoś mam opory do przechowywania roślin w garażu/piwnicy. Nie mam pojęcia kiedy podlać... czy nie za zimno... czy nie za ciepło... Spróbuję po raz pierwszy z hortensją. A obrazki u mnie od kilku lat radzą sobie same.

Goś - no ja właśnie takie ładne jak Twoje chciałabym mieć... tylko jakoś boję się, że jak płożę cieniówkę i nawali pół metra i lepiej śniegu, to że się połamią. Zawsze za to dawałam dużą warstwę suchych liści pod krzak.

Aniu Zielona - no, bardzo sielsko i romantycznie. Ja myślałam tak bardziej egzotycznie o pustyni i prerii - z opuncjami ... i wydmuchrzycą piaskową :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Szkółking, mówisz? I powsadzasz to w te miejsca, co się teraz puste wydają? :lol:
No dobra... to z zazdrości :oops: :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”