Galeria.Dalie Doroty- korzo_m
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie Doroty- korzo_m
Jeżeli mowicie o katalogu od Pana L., to w dodatku do katalogu- "Nowości 2011" ,są dalie parkowe śr. kwiatu 8 cm wys. 60. w sumie 8 odmian.Obejrzałam wszystkie w necie,ale u czeskiego producenta,są b. ładne...
Ja siedzę juz 2 tyg. nad tym katalogiem....Mam 50 faworytek , z 15-tu musze zrezygnować,tylko z których ???
Ja siedzę juz 2 tyg. nad tym katalogiem....Mam 50 faworytek , z 15-tu musze zrezygnować,tylko z których ???
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Doroto.
Pod wpływem Twojego wątku nabrałam ochoty na zakup tego pięknego kwiata.
Masz piękne odmiany, kolory wzbudzają zachwyt.
Pozdrawiam
Pod wpływem Twojego wątku nabrałam ochoty na zakup tego pięknego kwiata.

Masz piękne odmiany, kolory wzbudzają zachwyt.

Pozdrawiam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
lanceta ja pisałam o katalogu 2011 od pana S.L. i znalazłam 3 odmiany ale to za mało na zamówienie. Poprosiłam koleżankę aby dopisała do swego zamówienia.
Przy takiej ilości masz sporo do przemyślenia ... ale jeszcze sporo czasu.
Pozdrawiam "daliowe Fanki" i autorkę wątku
w którym się panoszymy i życzę rychłej wiosny .
Przy takiej ilości masz sporo do przemyślenia ... ale jeszcze sporo czasu.
Pozdrawiam "daliowe Fanki" i autorkę wątku

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak można dostać ten katalog?
Ja mam kilka kłączy własnoręcznie posianych dalii. Najzwyklejsze pomponowe i pojedyncze.
Przeglądałam je kilka dni temu. Część zaschła i musiałam wyrzucić, a część jeszcze się trzyma tylko zmieniłam im miejsce leżenia z trocin do ziemi.
A może macie nasionka jakiś niezwykłych odmian, to z miłą chęcią bym przygarnęła.
Ja mam kilka kłączy własnoręcznie posianych dalii. Najzwyklejsze pomponowe i pojedyncze.
Przeglądałam je kilka dni temu. Część zaschła i musiałam wyrzucić, a część jeszcze się trzyma tylko zmieniłam im miejsce leżenia z trocin do ziemi.
A może macie nasionka jakiś niezwykłych odmian, to z miłą chęcią bym przygarnęła.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Anno mam na dysku katalog z roku 2010 i nowości na rok 2011.
Wyślę Ci je na PW i wszystkie dane które potrzebne do zamówienia.
To wystarczy aby złożyć zamówienie u nam znanego dostawcy bo podstawa to adres i numery odmian.
Postaram sie w najbliższym czasie bo teraz to sporo gości i zamieszanie.
A z kłączami zimą u każdego mogą zdarzyć się wpadki więc się nie obwiniaj.
Nasionek niestety nie mam bo na bieżąco wszystkie kwiaty po przekwitaniu usuwam.
Nie lubię sypania sie płatków bo w czasie opadów przyklejaja sie do liści i brzydko to wygląda.
Wyślę Ci je na PW i wszystkie dane które potrzebne do zamówienia.
To wystarczy aby złożyć zamówienie u nam znanego dostawcy bo podstawa to adres i numery odmian.
Postaram sie w najbliższym czasie bo teraz to sporo gości i zamieszanie.
A z kłączami zimą u każdego mogą zdarzyć się wpadki więc się nie obwiniaj.
Nasionek niestety nie mam bo na bieżąco wszystkie kwiaty po przekwitaniu usuwam.
Nie lubię sypania sie płatków bo w czasie opadów przyklejaja sie do liści i brzydko to wygląda.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Witam wszystkich odwiedzającch mój wątek daliowy. Tu się tyle dzieje takie fajne dyskusje daliowe, a ja śpię. Myślę ,że nikt się nie obrazi jak odpiszę wszystkim
Tak jak wcześniej pisałam tego roku nie planuję nowych zakupów daliowych, przyczyn jest kilka
dalii mam już tak dużo, że na razie wystarczy, to jeden z powodów
a drugi chyba najważniejszy zeszłego sezonu byłam bardzo rozczarowana zakupami, dużo dalii z zamówienia nie zostało zrealizowane (chyba ok 10-15 szt) karpy otrzymłam bardzo małe nie wszystkie pokazały kwiaty. Nie wiem dlaczego ale miałam wrażenie ,że nie są to dalie, które zamawiałam, miały być wysokie a one wyrosły na ok 70-80cm. Tego roku poczekam z niecierpliwością na ich kwiaty.
Tak jak pisze Krysia interesowałyby mnie dalie niskie karłowe, a pan L. nie ma ich w ofercie, dwa late temu zakupiłam u Niego niskie, ale u mnie ich wys. dochodziła do 50-70 cm. Także ten rok odpuszczam zakupowo. Skupię się na lepszych nasadzeniach tego co już mam, może w końcu uda mi się odnależć ich nazwy.
Tak jak wcześniej pisałam tego roku nie planuję nowych zakupów daliowych, przyczyn jest kilka
dalii mam już tak dużo, że na razie wystarczy, to jeden z powodów
a drugi chyba najważniejszy zeszłego sezonu byłam bardzo rozczarowana zakupami, dużo dalii z zamówienia nie zostało zrealizowane (chyba ok 10-15 szt) karpy otrzymłam bardzo małe nie wszystkie pokazały kwiaty. Nie wiem dlaczego ale miałam wrażenie ,że nie są to dalie, które zamawiałam, miały być wysokie a one wyrosły na ok 70-80cm. Tego roku poczekam z niecierpliwością na ich kwiaty.
Tak jak pisze Krysia interesowałyby mnie dalie niskie karłowe, a pan L. nie ma ich w ofercie, dwa late temu zakupiłam u Niego niskie, ale u mnie ich wys. dochodziła do 50-70 cm. Także ten rok odpuszczam zakupowo. Skupię się na lepszych nasadzeniach tego co już mam, może w końcu uda mi się odnależć ich nazwy.
Witam wszystkich zakręconych daliowo 
od trzech lat uwielbiam dalie
mam ich sporo z siewu i od forumowiczów a teraz zamówiłam i kupiłam 32 sztuki tak wiem że to przesada bo wydałam na to
ach lepiej nie mówić...i teraz dopiero zastanawiam się gdzie je posadzić bo przy ogrodzeniach mam świerki działka jest spora gdzieś je wetknę w każdym razie :
oby tylko były zgodne odmianowo trzymajcie kciuki jak będzie się czym chwalić to może ukaże się nowy wątek na forum
Dalie Doroty są piękne takie duże kwiaty mają
Gratuluje

od trzech lat uwielbiam dalie

mam ich sporo z siewu i od forumowiczów a teraz zamówiłam i kupiłam 32 sztuki tak wiem że to przesada bo wydałam na to

oby tylko były zgodne odmianowo trzymajcie kciuki jak będzie się czym chwalić to może ukaże się nowy wątek na forum

Dalie Doroty są piękne takie duże kwiaty mają

Gratuluje

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- korzo_m
mikusia trzymam kciuki, aby Twoje dalie były piękne. Na pewno znajdziesz miejsce, ja swoje tak upycham jedna koło drugiej
Tego roku posadzę mądrzej, pogrupuję wielkością , a może i kolorystyką. Zobaczę jeszcze mam czas.

oby się tylko kolorki i rodzaje sprawdziły
z resztą dam sobie rade jeszcze trochę miejsca mi zostało

z resztą dam sobie rade jeszcze trochę miejsca mi zostało

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Anna29
- 500p
Dziś zajrzałam do swoich dalii w piwnicy, a tam pełno kiełków.
Co ja mam z nimi teraz zrobić? Posadzić do doniczek? Odłamać to?

Co ja mam z nimi teraz zrobić? Posadzić do doniczek? Odłamać to?

- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeśli mogę odpowiedziec w wątku Dorotki to posadz do doniczek.Moze pogoda będzie łaskawa i nie będzie juz mrozów to wsadzisz do ziemi.Jak nie planujesz sadzenia do doniczek to wyłam kiełki te duze.Ja juz kilka dałam do gruntu 

- Anna29
- 500p
anulko ale czy ja mam je trzymać w domu czy mogę w szklarni (nieogrzewanej)?
- korzo_m
Anno tak jak pisze Anulka możesz dalie posadzić do donic, donice możesz dać do szklarni, a jak będą zapowiadali minusowe temperatury okryjesz włókniną. Jeżeli masz możliwość to ja osobiście przeniosłabym karpy do chłodnego ciemnego pomieszczenia np piwnicy, to przyhamuje ich kiełkowanie, a jak pogoda się ustabilizuje to około połowy- końca kwietnia wysadż bezpośrednio do gruntu. Dalie są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, przygruntowe przymrozki karpy nie uszkodza , gorzej z wykiełkowanymi gałązkami.
Ja 3 dalie podpędzam mam w doniczkach widzę juz kiełki na wierzchu, są to niskie dalie, zostana w donicach.
Ja 3 dalie podpędzam mam w doniczkach widzę juz kiełki na wierzchu, są to niskie dalie, zostana w donicach.
- Anna29
- 500p
korzo_m ja je właśnie z piwnicy przytargałam. Za ciepło tam jest. Do lodówki nie włożę, bo za dużo.
Dziś je posadzę do doniczek i do szklarni. Agrowłókniny mam sporo, to będę okrywać.
Mam wrażenie, że w tym sezonie rośliny jakoś się śpieszą....
Dziś je posadzę do doniczek i do szklarni. Agrowłókniny mam sporo, to będę okrywać.
Mam wrażenie, że w tym sezonie rośliny jakoś się śpieszą....
- korzo_m
To najlepsza opcja, dobrze, że masz szklarnię , tylko na dzień ta włókninkę odkrywaj w ciepłe dni wietrz, bo za szybko wyrosną. Czytałam, że niektórzy wierzchołki dalii uszczykują ( ja tego nie praktykuję ) dalie wtedy lepiej się rozkrzewiają . Spróbuj kilka tą metoda poprowadzić - szczególnie te niższe. Powodzenia.