Moje storczykowo - Jeanne cz.2
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje storczykowo - Jeanne cz.2
to ja też już czekam na foteczki 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Musimy czekać cierpliwie, paczka pewnie dopiero po majówce będzie wysłana 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Witajcie
dotarła dziś do mnie paczuszka z OG
Przedstawiam moje dwa maleństwa : Phal.equestris i phal.mannii (podobno oba zdolne do kwitnienia, choć rozmiary equestrisa na to nie wskazują
)

Doradźcie proszę jak się nimi zajmować
póki co dałam im na wierzch trochę sphagnum, stoją na tackach z keramzytem, czy mam je jakoś dodatkowo zamgławiać?
Pokażę jeszcze moją bidulkę Pink Panther, teraz już siedzi sobie w sphagnum, mam nadzieję że wypuści korzonki
jak mam ją teraz traktować? czekać aż sphagnum wyschnie i podlać czy tylko z wierzchu zraszać? przepraszam za te banalne pytania ale pierwszy raz używam sphagnum i nie chcę zaszkodzić roślinkom

dotarła dziś do mnie paczuszka z OG

Przedstawiam moje dwa maleństwa : Phal.equestris i phal.mannii (podobno oba zdolne do kwitnienia, choć rozmiary equestrisa na to nie wskazują

Doradźcie proszę jak się nimi zajmować

Pokażę jeszcze moją bidulkę Pink Panther, teraz już siedzi sobie w sphagnum, mam nadzieję że wypuści korzonki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu nowości piękne
Eqestris i mannii są dość duże i myślę, że spokojnie po zaaklimatyzowaniu się roślinek możesz wypatrywać pedzików
No no całkiem niedługo będziemy oglądać zdjątka z małymi pędzikami.
Spagnum położone na wierzchu co jakiś czas spryskuj by cały czas było leciutko wilgotne ale nie mokre.
Jeśli chodzi bidulkę Pink Panther i spagnum w które go włożyłaś to napiszę Ci jak ja to robię ze swoimi. Spagnum utrzymuje stale lekko wilgotne , tzn. co tydzień lub 10 dni( zależy jak szybko wysycha) zamaczam doniczkę na 5-10 min. w wodzie a co 2 dzień lekko spryskuję spagnum na górze doniczki. Dlatego, że na wierzchu szybciej przesycha niż w doniczce w środku. Ten spsób sprawdziłam na swoich i sprawdza się dość dobrze.

Jeśli chodzi bidulkę Pink Panther i spagnum w które go włożyłaś to napiszę Ci jak ja to robię ze swoimi. Spagnum utrzymuje stale lekko wilgotne , tzn. co tydzień lub 10 dni( zależy jak szybko wysycha) zamaczam doniczkę na 5-10 min. w wodzie a co 2 dzień lekko spryskuję spagnum na górze doniczki. Dlatego, że na wierzchu szybciej przesycha niż w doniczce w środku. Ten spsób sprawdziłam na swoich i sprawdza się dość dobrze.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

Superowe nowości
)) Takie małe a pewnie ani się obejrzysz a pięknie zakwitną.
A przepraszam za niedyskretne pytanie, ile płaci się za wysyłkę z OG?

A przepraszam za niedyskretne pytanie, ile płaci się za wysyłkę z OG?
Magda
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ładne nowości. A equestrisy są maleńkie. Moje ilocos alba są prawie dorosłe, a wyglądają jak siewki prosto ze słoika, mają tylko parenaście cm...
- Jeanne
- 1000p
Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa dla moich maluszków
Aniu, wielkie
za rady, zrobię tak jak napisałaś i mam nadzieję że uratuję tego storczyka. Wolę życia ma, wypuszcza listek, także może i korzonki się pokażą
Empe, OG wysyła rośliny Pocztą Polską, za zwykłą przesyłkę 10 zł, za priorytet 14 (osobiście polecam drugą opcję, Pani Justyna wysłała storczyki wczoraj rano i dziś rano do mnie dotarły bez oznak zmęczenia
)
Storczykowa, pocieszyłaś mnie, szczerze mówiąc spodziewałam się większej rośliny, ale skoro Ty i Ania piszecie że equestrisy są takie małe...tylko się cieszyć i wypatrywać pędzika

Aniu, wielkie

Empe, OG wysyła rośliny Pocztą Polską, za zwykłą przesyłkę 10 zł, za priorytet 14 (osobiście polecam drugą opcję, Pani Justyna wysłała storczyki wczoraj rano i dziś rano do mnie dotarły bez oznak zmęczenia

Storczykowa, pocieszyłaś mnie, szczerze mówiąc spodziewałam się większej rośliny, ale skoro Ty i Ania piszecie że equestrisy są takie małe...tylko się cieszyć i wypatrywać pędzika

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Może niedługo zakwitnie... Ja też kupowałam equestrisa w OG, ale mój był kwitnący. Teraz znowu kwitnie, ale duży nie jest.
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Asiu mój Equestris najwiekszego liścia ma 10 cm , naprawdę jest to mała roślinka , ale też sie uspokoiłam bo dziewczyny piszą że takie są. Co drugi dzień je zmgławiam razem z podłożem tak mi doradziła Ania ,a Ona naprawdę potrafi pomoc 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Asiu, nowości piękne, equestris taki piękny i zdrowiutki, że stawiam na pędzik w ciągu najbliższego miesiąca, inaczej być nie może!
Jest fioletowy czy biały?
Z Pink Panther straszna bidka się zrobiła, aż przykro patrzeć, taki jakiś zmęczony jest- no ale przynajmniej nie ma plam, jak mój ;), będzie dobrze- trzymam mocno kciuki!!

Z Pink Panther straszna bidka się zrobiła, aż przykro patrzeć, taki jakiś zmęczony jest- no ale przynajmniej nie ma plam, jak mój ;), będzie dobrze- trzymam mocno kciuki!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Joasiu gratuluję maluszków!
Mam nadzieję że już niedługo pochwalisz sie pędzikiem
Niniejszym dołączam Equestrisa fioletowego do listy moich chciejstw
I to na sam szczyt listy
Pisz dokładnie jak z nim postępujesz żebym miała od kogo ściągać 

Niniejszym dołączam Equestrisa fioletowego do listy moich chciejstw

Pozdrawiam, Basia:)
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu...rzeczywiście cudeńka Kupiłaś ;) Jak oglądam Twojego equetrisa to jest w wielkości mojego ;) Mój kwitnie jż drugi raz...
A Manni też śliczny ;) Rzeczywiście teraz pozostaje spodziewać się pędzików, tylko trzeba dać roślinkom przyzwyczaić się do nowych warunków domowych ;)
A Manni też śliczny ;) Rzeczywiście teraz pozostaje spodziewać się pędzików, tylko trzeba dać roślinkom przyzwyczaić się do nowych warunków domowych ;)
- Jeanne
- 1000p
Aniu, też skorzystam z dobrych rad AniL, dziś spryskałam wodą sphagnum na wierzchu bo zdążyło przeschnąć. Mam nadzieję że obie doczekamy się wkrótce equestrisowych kwiatuszków
Agnieszko, equestris ma być fioletowy
przymierzałam się do białego ale mam ostatnio ograniczone fundusze
obiecałam sobie jednak że jak oba maleństwa zakwitną, zamówię jeszcze coś w OG
Pink Panther faktycznie wymęczony jest, jeszcze na fotce gorzej wygląda niż w rzeczywistości (od zraszania liści widać osad z wody
), trzymajcie proszę mocno kciuki za nią, serce mi pęknie jak jej nie uratuję
Basiu, obiecuję że będę na bieżąco zdawać relację z postępów equestrisa
liczę bardzo na ten pędzik w najbliższym czasie, roślinka wygląda na zdrową i pełną wigoru, liście ma niesamowite
Justynko, dziękuję za informację dotyczącą rozmiarów equestrisa
przyznam ze byłam lekkim szoku
jak zobaczyłam roślinkę która ponoć jest już dorosła..pomyślałam że to niemożliwe by zakwitła w tym sezonie...no ale skoro tak jest to pozostaje uzbroić się w cierpliwość i wypatrywać pędzika z lupą 

Agnieszko, equestris ma być fioletowy

Pink Panther faktycznie wymęczony jest, jeszcze na fotce gorzej wygląda niż w rzeczywistości (od zraszania liści widać osad z wody

Basiu, obiecuję że będę na bieżąco zdawać relację z postępów equestrisa

Justynko, dziękuję za informację dotyczącą rozmiarów equestrisa

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu możesz też spróbować bidulka Pink Panther włożyć w namiot, by zwiększyć wokół niego wilgotność. Może podpowiem tak - salaterka lub miska z wodą , w środku jakaś podstawka by doniczka nie stała cały czas w wodzie, na podstawkę doniczka z bidulkiem a to wszystko do środka dużej zwykłej przezroczystej reklamówki. W reklamówce kilka dziurek dla dostępu powietrza. Uszka reklamówki lekko zawiązać tak by był dostęp powietrza. Kilka razy dziennie odwiązać te uszka na 10-15 minut by wymienić powietrze. Taki sposób myślę, że powinien pomóc szybciej się pozbierać bidulkowi. Nie stawiaj na
bo będzie miał za gorąco. Asiu możesz spróbować opisanego sposobu i życzę powodzenia dla bidulka. 

Początek mojej przygody.
))

- Jeanne
- 1000p
Aniu, chyba faktycznie spróbuję tego sposobu, on niby stoi na parapecie ale od bezpośredniego słońca chroni go rama okna, także chyba jest ok
jeszcze razi wielkie
za rady 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki