Moje storczykowo - Jeanne cz.2

Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje storczykowo - Jeanne cz.2

Post »

to ja też już czekam na foteczki :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Musimy czekać cierpliwie, paczka pewnie dopiero po majówce będzie wysłana :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit
dotarła dziś do mnie paczuszka z OG ;:138
Przedstawiam moje dwa maleństwa : Phal.equestris i phal.mannii (podobno oba zdolne do kwitnienia, choć rozmiary equestrisa na to nie wskazują :roll: )
Obrazek Obrazek
Doradźcie proszę jak się nimi zajmować ;:180 póki co dałam im na wierzch trochę sphagnum, stoją na tackach z keramzytem, czy mam je jakoś dodatkowo zamgławiać?

Pokażę jeszcze moją bidulkę Pink Panther, teraz już siedzi sobie w sphagnum, mam nadzieję że wypuści korzonki :roll: jak mam ją teraz traktować? czekać aż sphagnum wyschnie i podlać czy tylko z wierzchu zraszać? przepraszam za te banalne pytania ale pierwszy raz używam sphagnum i nie chcę zaszkodzić roślinkom :oops:
Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu nowości piękne ;:196 ;:138 Eqestris i mannii są dość duże i myślę, że spokojnie po zaaklimatyzowaniu się roślinek możesz wypatrywać pedzików :tan No no całkiem niedługo będziemy oglądać zdjątka z małymi pędzikami. ;:224 ;:3 Spagnum położone na wierzchu co jakiś czas spryskuj by cały czas było leciutko wilgotne ale nie mokre.

Jeśli chodzi bidulkę Pink Panther i spagnum w które go włożyłaś to napiszę Ci jak ja to robię ze swoimi. Spagnum utrzymuje stale lekko wilgotne , tzn. co tydzień lub 10 dni( zależy jak szybko wysycha) zamaczam doniczkę na 5-10 min. w wodzie a co 2 dzień lekko spryskuję spagnum na górze doniczki. Dlatego, że na wierzchu szybciej przesycha niż w doniczce w środku. Ten spsób sprawdziłam na swoich i sprawdza się dość dobrze. ;:108
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Superowe nowości :))) Takie małe a pewnie ani się obejrzysz a pięknie zakwitną. :)

A przepraszam za niedyskretne pytanie, ile płaci się za wysyłkę z OG?
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładne nowości. A equestrisy są maleńkie. Moje ilocos alba są prawie dorosłe, a wyglądają jak siewki prosto ze słoika, mają tylko parenaście cm...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa dla moich maluszków :wink:

Aniu, wielkie ;:180 za rady, zrobię tak jak napisałaś i mam nadzieję że uratuję tego storczyka. Wolę życia ma, wypuszcza listek, także może i korzonki się pokażą :roll:

Empe, OG wysyła rośliny Pocztą Polską, za zwykłą przesyłkę 10 zł, za priorytet 14 (osobiście polecam drugą opcję, Pani Justyna wysłała storczyki wczoraj rano i dziś rano do mnie dotarły bez oznak zmęczenia :lol: )

Storczykowa, pocieszyłaś mnie, szczerze mówiąc spodziewałam się większej rośliny, ale skoro Ty i Ania piszecie że equestrisy są takie małe...tylko się cieszyć i wypatrywać pędzika ;:108
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Może niedługo zakwitnie... Ja też kupowałam equestrisa w OG, ale mój był kwitnący. Teraz znowu kwitnie, ale duży nie jest.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Asiu mój Equestris najwiekszego liścia ma 10 cm , naprawdę jest to mała roślinka , ale też sie uspokoiłam bo dziewczyny piszą że takie są. Co drugi dzień je zmgławiam razem z podłożem tak mi doradziła Ania ,a Ona naprawdę potrafi pomoc ;:108
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, nowości piękne, equestris taki piękny i zdrowiutki, że stawiam na pędzik w ciągu najbliższego miesiąca, inaczej być nie może! :) Jest fioletowy czy biały?

Z Pink Panther straszna bidka się zrobiła, aż przykro patrzeć, taki jakiś zmęczony jest- no ale przynajmniej nie ma plam, jak mój ;), będzie dobrze- trzymam mocno kciuki!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Joasiu gratuluję maluszków! ;:138 Mam nadzieję że już niedługo pochwalisz sie pędzikiem ;:108
Niniejszym dołączam Equestrisa fioletowego do listy moich chciejstw :uszy I to na sam szczyt listy ;:63 Pisz dokładnie jak z nim postępujesz żebym miała od kogo ściągać :heja
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu...rzeczywiście cudeńka Kupiłaś ;) Jak oglądam Twojego equetrisa to jest w wielkości mojego ;) Mój kwitnie jż drugi raz...
A Manni też śliczny ;) Rzeczywiście teraz pozostaje spodziewać się pędzików, tylko trzeba dać roślinkom przyzwyczaić się do nowych warunków domowych ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Aniu, też skorzystam z dobrych rad AniL, dziś spryskałam wodą sphagnum na wierzchu bo zdążyło przeschnąć. Mam nadzieję że obie doczekamy się wkrótce equestrisowych kwiatuszków ;:108

Agnieszko, equestris ma być fioletowy :wink: przymierzałam się do białego ale mam ostatnio ograniczone fundusze :twisted: obiecałam sobie jednak że jak oba maleństwa zakwitną, zamówię jeszcze coś w OG ;:224
Pink Panther faktycznie wymęczony jest, jeszcze na fotce gorzej wygląda niż w rzeczywistości (od zraszania liści widać osad z wody :oops: ), trzymajcie proszę mocno kciuki za nią, serce mi pęknie jak jej nie uratuję :cry:

Basiu, obiecuję że będę na bieżąco zdawać relację z postępów equestrisa ;:108 liczę bardzo na ten pędzik w najbliższym czasie, roślinka wygląda na zdrową i pełną wigoru, liście ma niesamowite :lol:

Justynko, dziękuję za informację dotyczącą rozmiarów equestrisa ;:180 przyznam ze byłam lekkim szoku :wink: jak zobaczyłam roślinkę która ponoć jest już dorosła..pomyślałam że to niemożliwe by zakwitła w tym sezonie...no ale skoro tak jest to pozostaje uzbroić się w cierpliwość i wypatrywać pędzika z lupą :;230
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu możesz też spróbować bidulka Pink Panther włożyć w namiot, by zwiększyć wokół niego wilgotność. Może podpowiem tak - salaterka lub miska z wodą , w środku jakaś podstawka by doniczka nie stała cały czas w wodzie, na podstawkę doniczka z bidulkiem a to wszystko do środka dużej zwykłej przezroczystej reklamówki. W reklamówce kilka dziurek dla dostępu powietrza. Uszka reklamówki lekko zawiązać tak by był dostęp powietrza. Kilka razy dziennie odwiązać te uszka na 10-15 minut by wymienić powietrze. Taki sposób myślę, że powinien pomóc szybciej się pozbierać bidulkowi. Nie stawiaj na ;:3 bo będzie miał za gorąco. Asiu możesz spróbować opisanego sposobu i życzę powodzenia dla bidulka. ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Aniu, chyba faktycznie spróbuję tego sposobu, on niby stoi na parapecie ale od bezpośredniego słońca chroni go rama okna, także chyba jest ok :wink: jeszcze razi wielkie ;:180 za rady ;:196
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”