Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Re:

Post »

moromik pisze:No więc... sama woda pomogła trochę, ale jednak nie do końca. Właśnie mam zrobioną świeżutką gnojówkę pokrzywowo-pomidorową, do tego dodam wyciąg z czosnku, napar z piołunu i trochę szarego mydła. Co myślicie o tej mieszance :lol: . Wszystko oczywiście rozcieńczone. Napiszę o efektach za parę dni. M.
Dawniej nasze babcie stosowały wodę z solą na szkodniki w kapuście.
Erazm pisze:Wskazane by było ją przykryć. Trzymaj to na dworze. Zalewamy zimną wodą. Zieleninę należy trochę rozdrobnić.
Wszelkie gnojówki najlepiej zalewać deszczówką.
wciornastek pisze:Mam do wszystkich entuzjastów ekologii pytanie. Czy wiecie jakie substancje z Waszych wywarów działaja na szkodniki i patogeny? Odpowiedź jest prosta, w wielu przypadkach dokładnie te same, które są w środkach chemicznych.
To tak na pocieszenie :wink:

Dorzucę więc do tego 1% roztwór oleju jadalnego (dowolnego) na mszyce. Tu mechanizm działania to zalepianie syfonów i przetchlinek. Nie niszczy wszystkich mszyc ale znacząco ogranicza ich wystepowanie.
Preparat z mydła zatyka im przewody pokarmowe-ma jednak wadę -działa także na sprzymierzeńców.
Mszyca pisze:Zielone, kwiatki, korzenie mniszka pocięłam na drobno, zalałam wodą. Zrobi się z tego gnojówka. Ale dręczy mnie pytanie : co zrobić z przefermentowaną masą ( są w niej pocięte korzenie)? Czy można wyrzucić ją na kompost? Czy mniszek nie odnowi się z tych pociętych korzeni? Proszę odpowiedzcie mi.
Możesz śmiało wrzucić na kompost,tylko tak w środkowej jego części aby w wyniku fermentacji obumarło to co żywe.
irenapak42
50p
50p

Re:

Post »

harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.
Krycha pisze:
MałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewać
A ja ci proponuję popiół drzewny-może być spod grilla albo spod pieca jeżeli opalasz drewnem.Jest bardzo dobry-zawiera wapń oraz resztę podstawowych składników.Ja stosuję cały rok na ogrodzie oraz do kompostu.Chcę zaznaczyć że w tym roku przeszłam całkowicie na biodynamikę w moim ogrodzie.Nie stosuję żadnych sztucznych preparatów,bazuję tylko i wyłącznie na produktach z ogrodu oraz odpadkach kuchennych.
Erazm pisze:Połyśnica marchwianka.
zapobieganie: rozkruszona mierzwa zmieszana z trocinami świeżo ściętego drzewa iglastego, którą rozsypać warstwą grubości około 1 cm w miedzyrzędziach, jak też znany powszechnie sposób wysadzania w miedzyrzędziach szczypiorku i dymki.
Jeszcze lepsze jest sadzenie współrzędne marchwi z porem.
Erazm pisze:Żywokost lekarski (symphnytum officinale)
Gnojówka: 1 kg świeżego ziela lub 150g suszu zalać 10 litrami wody i pozostawić na okres 3-6 tygodni. Po rozcieńczeniu w stężeniu 1 : 3 l wody opryskiwać glebę a w stężeniu 1 : 5 rośliny.
Pobudza do wzrostu rośliny i zabezpiecza przed chorobami. Dostarcza potasu.
Jak wygląda ta roślina: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Symp ... cinale.htm
ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI W TYM ZAKRESIE. Chemia owszem skutecznie zwalcza choroby i szkodniki, ale jak to wpływa na nasze zdrowie...
Ja dziś zrobiłam nastaw na gnojówkę 1/2 pokrzyw oraz 1/2 żywokostu.Podobno jest to idealna kombinacja zawierająca wszystko tak,jak w nawozie wieloskładnikowym.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re:

Post »

aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?

a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Re:

Post »

irenapak42 pisze:
harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.
Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

patkaza pisze:aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?

a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
1. poczytaj w wątku, pisaliśmy o tym wielokrotnie :)
2. posypywanie solą czy to na mniszka, czy na ślimaki (bo i takie recepty na forum podawano) jest skuteczne, ale na całą ziemię w ogrodzie. Każdy jednak wybiera sam, czy chce mieć dobrą ziemię, czy słoną ziemię.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
irenapak42
50p
50p

Post »

Cebulla pisze:
irenapak42 pisze:
Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?
dzisiaj właśnie podsypałam ogórki oraz pomidory popiołem drzewnym a następnie dodałam kompostu i wszystko delikatnie przemieszałam-myślę że to im nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie pomoże[ogórki oraz pomidory aby były jędrne i twarde potrzebują wapna].
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Post »

Super, uchowało mi się całe wiaderko popiołu, zaraz zaaplikuję ogórkom i pomidorom!
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie przy kominku na budowie też stoi wiaderko z popiołem , jutro je wykorzystam. Dobrze ze nie sprzątałam, a już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego wiaderka, aby wyrzucić na śmietnik.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja całą zimę wrzucam popiół kominkowy na kompost.
irenapak42
50p
50p

Post »

Cebulla pisze:Ja całą zimę wrzucam popiół kominkowy na kompost.
Oprócz tego że wyrzucam popiół na kompost,podsiewam go pod warzywa a zimą zasypuję przekopane bruzdy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja mama zawsze podsypywała popiołem cebulę i bardzo ładna jej rosła. Miało to być na robaki, ale widocznie posłużyło też jako nawóz.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ja sypię piopiół z kominka pod drzewa owocowe od lat.Rewelacja.
Awatar użytkownika
szkwiatkowski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2010, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do popiołu i jego skuteczności mogę dodać, że węgiel drzewny zatrzymuje w sobie masę substancji odżywczych, które później rośliny mają w pobliżu.
Ja teraz produkuję węgiel grillowy (piaty worek w drodze) i na jesień ile go będę miał tyle obsypię i przekopię na działce.
tu jest stronka o temacie węgla dodawanego do ziemi, eksperymenty i efekty.
http://www.biochar-international.org/biochar/soils

rozmnażam też żywokost żeby robić z niego nawóz/preparat. świetnie się przyjął przy rowie na hałdzie szarej gliny.

jak będę miał więcej żywokostu chcę wycisnąć sok z liści i samym sokiem spróbować podlewać pomidory

pzdr
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, ja też mam za płotem hałdę zielono-żółtej gliny. Nic na niej nie chce rosnąć, jedynie powój polny na niej szaleje, a na nim akurat mi nie zależy :evil: Jak rozmnożyć taki żywokost. Czy wykopane gdzieś na miedzy kłącza się przyjmą?
Przemo93
50p
50p
Od: 12 sty 2011, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku będę stosował gnojówkę z pokrzyw. W związku z tym kiedy je należy zbierać? :oops:
Pozdrawiam
Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”