harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.
Krycha pisze:MałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewać
A ja ci proponuję popiół drzewny-może być spod grilla albo spod pieca jeżeli opalasz drewnem.Jest bardzo dobry-zawiera wapń oraz resztę podstawowych składników.Ja stosuję cały rok na ogrodzie oraz do kompostu.Chcę zaznaczyć że w tym roku przeszłam całkowicie na biodynamikę w moim ogrodzie.Nie stosuję żadnych sztucznych preparatów,bazuję tylko i wyłącznie na produktach z ogrodu oraz odpadkach kuchennych.
Erazm pisze:Połyśnica marchwianka.
zapobieganie: rozkruszona mierzwa zmieszana z trocinami świeżo ściętego drzewa iglastego, którą rozsypać warstwą grubości około 1 cm w miedzyrzędziach, jak też znany powszechnie sposób wysadzania w miedzyrzędziach szczypiorku i dymki.
Jeszcze lepsze jest sadzenie współrzędne marchwi z porem.
Erazm pisze:Żywokost lekarski (symphnytum officinale)
Gnojówka: 1 kg świeżego ziela lub 150g suszu zalać 10 litrami wody i pozostawić na okres 3-6 tygodni. Po rozcieńczeniu w stężeniu 1 : 3 l wody opryskiwać glebę a w stężeniu 1 : 5 rośliny.
Pobudza do wzrostu rośliny i zabezpiecza przed chorobami. Dostarcza potasu.
Jak wygląda ta roślina:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Symp ... cinale.htm
ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI W TYM ZAKRESIE. Chemia owszem skutecznie zwalcza choroby i szkodniki, ale jak to wpływa na nasze zdrowie...
Ja dziś zrobiłam nastaw na gnojówkę 1/2 pokrzyw oraz 1/2 żywokostu.Podobno jest to idealna kombinacja zawierająca wszystko tak,jak w nawozie wieloskładnikowym.