Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bożena170365 pisze:....a cóż tymi hostami zimowa porą, nie przemarzną w tych pniach :?:
Nie ma obawy!!!
Głębokość przemarzania gruntu jest dużo większa niż głębokość nawet największego systemu korzeniowego host. Czyli te w gruncie również są całe skute "lodem".
Ja już kilka sezonów przetrzymuję hosty w donicach ( od najmniejszych do największych rozmiarów, a nawet w żeliwnym garnku i nic złego się nie stało. Drzewo jako izolator jest dodatkową ochroną przed mrozami - ja osobiście nie widzę zagrożenia.
W moich pniach hosty zimują już trzeci sezon. :wink:
bożena170365 pisze:...przeraża mnie jednak sposób wydrążenia tych otworów, czy mój M. potrafi to zrobić....hmm...
No cóż dopóki nie spróbuje dopóty nie biedzie wiedział czy potrafi - a poza tym to nowe doświadczenie i wyzwanie. :P
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Może, aż tak wielki przeciwnik to nie :) Nie przesadzajmy. Do nowych nasadzeń rozważam całkiem poważnie układ piętrowy, bo chodzi mi po głowie wizja z kompozycja host o plączącym pokroju. Czasem w gruncie zasłaniają nieco jedna druga, w systemie piętrowym natomiast uwydatniłoby sie ich całe piękno. umieszczenie na jakiejś ścianie, załóżmy gładkiej z dodatkiem zakamuflowanej bariery, ochroniłoby rośliny przed zakusami czynników szkodzących typu ślimaki skorupkowe bądź pomrowy.
Problem byłby z podlewaniem, ale to też dałoby sie jakoś rozwiązać.
Pidżamo, czekamy na ekspozycję dzbana ziołowego. Domyślam się już wprawdzie o jaki Ci chodzi i wpadłem na pomysł,ze można byłoby zastosować go do ekspozycji odmian miniaturowych.

Co wy na to?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W Odgrodzie Botanicznym w Wrocławiu widziałem coś takiego - donice z rur kanalizacyjnych - może nie zbyt eleganckie, ale bardzo interesujące. :? :shock: :wink:

Obrazek

Obrazek

Dobra - czas spać, albo zmienić nazwę na "Nocne forum ogrodnicze".
Miłej nocki ;:41
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Och jaka szkoda:( wątek ożył, ja sobie w dzień pospałem i sen nie przychodzi...

..myślę, że takie rury można byłoby przeszlifować czymś mechanicznie, do stanu uzyskania faktury lekko chropowatej. Nadałoby to im nieco rustykalnego wymiaru, z którym hosty świetnie by komponowały. Niestety nie przepadam za naczyniami z połyskiem, stąd pomysł szlifowania i ewentualnego pokrycia powierzchni barwą matową .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Maleńki ale jakże uroczy :D
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten z paprocią ślicznie nawiązuje do aury jesiennej... :)
Dryopteris erythrosora ( narecznica czerwonozawijkowa) ma charakterystycznie wybarwione, młode pędy, potem zieleniejące.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przy okazji dowiedziałam się, jak się moja paproć nazywa :D
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ostatnio pojawiła się cała masa paproci ogrodowych, które bardzo dobrze adoptują się w warunkach ogrodowych, stąd kolejne zamieszanie.
bożena170365
500p
500p
Od: 17 lut 2008, o 22:48

Post »

paco pisze:W Odgrodzie Botanicznym w Wrocławiu widziałem coś takiego - donice z rur kanalizacyjnych - może nie zbyt eleganckie, ale bardzo interesujące. :? :shock: :wink:

Obrazek
to na pewno jest jakiś pomysł, ale Twoje pieńki to duuuuuuuużo ciekawszy pomysł :D
Pozdrawiam, Bożena
Zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12693
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Tomasz II pisze: Pidżamo, czy mogłabyś zademonstrować nam tutaj wspomniany dzban? Na przykład w postaci fotografii ( może być w konwencji czarno białej ) Nie potrafię go sobie w pełni wyobrazić i być może niewłaściwe wizje plączą mi się w umyśle.
Szukam foty, niestety bezskutecznie :( niech więc wyobraźnia Twa pracuje dalej!
ale, ale.. tak sie teraz zastanawiam, czy aby nam z tych piętrowych kompozycji brukselka nie wyjdzie ... :roll: :roll: :roll:
Beata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pidżama pisze: Szukam foty, niestety bezskutecznie :( niech więc wyobraźnia Twa pracuje dalej!
ale, ale.. tak się teraz zastanawiam, czy aby nam z tych piętrowych kompozycji brukselka nie wyjdzie ... :roll: :roll: :roll:
Ja wiem jak taka donica wygląda ( ale jej zdjęcia też nie udało mi się znaleźć) - w takiej donicy wyszła by faktycznie brukselka, a rośliny po jednym sezonie byłyby nie do wydobycia z jej wnętrza (przez małe otwory).

A już zastanawiałem się nad zorganizowaniem jakiegoś konkursiku na wykonanie i zaprezentowanie ciekawych piętrowych donic dla host
- a tu wyszła........ brukselka :?.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Oj Andrzeju, tylko donica odpadła z konkursu w przedbiegach, ale generalnie sprawa jest godna uwagi! mi chodzi teraz po głowie konar, taki rozgałęziony, mus być grube gałęzie, a na końcach rozgałęzień "coś" w czym można posadzić hostasy. Przy odpowiednim doborze odmian o fontannowym pokroju wyjdzie nam prawie palma a "coś" nie będzie widoczne :roll:
Beata
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale chyba w takim pniu zmieści się jedynie jedna odmiana. Można byłoby wykorzystać to jako akcent główny na przykład przy wejściu do domu. Pień musiałby być naprawdę duży i hosta też z tych większych. Raczej jakaś jaskrawa, pstra.
Na eksperyment można rzucić coś totalnie niewymagającego z kręgu fortunei ALBO lub AUREO. te jednak nie mają płaczącego pokroju:( Dobra byłaby undulata ALBOMARGINATA, ale ta za mała i wolno rośnie ;( Sam nie wiem...

Jakaś ściana host w zacienionym nieco miejscu wciaż mi po łbie łazi. Myślę,że to dałoby sie jakoś rozwiązać. Niekoniecznie prezentowałby wyłącznie hosty. Można byłoby dosadzać pomiędzy jakieś sezonowe balkonówki o brązowych, czerwonych liściach...wybór jest przecież ogromny.

Rzeczywiście donica ziołowa odpada, rozrosłyby sie i figa. Do wyjęcia trzeba byłoby ją rozbijać ;( Tak więc pomysł najwyżej jedno sezonowy i sparwdza sie wyłącznie przypadku roślin jednorocznych .
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale na rojniki idealne jak widać :)
Wielkość dzbana to nie problem, można przecież samemu coś ulepić z gliny- wedle uznania. Problem byłby jednak z wypaleniem, ponieważ tylko wysuszona glina do host byłaby zupełnie nieprzydatna.
małek
50p
50p
Od: 13 maja 2008, o 09:58

W moim małym ogródeczku...

Post »

To mój nowy hostesowy zakątek :D
Pozdrawiam Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Hosty”