Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

Myślę ,że pora na przegląd nasion i ustalenie co wysiać 8-)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:215 Plan sporządzony. W tym roku na pierwszy rzut - wysiew koniec stycznia, pójdą niskie odmiany sztywnołodygowe. Mam wytypowane Maliniak,Jawor i Betalux -mam nadzieję, że uda mi się kupić nasionka. Mam zamiar podchować je w 3l doniczkach, na parapecie do maja. Potem przełożę do większych donic w ogrodzie. Odmiany wysokie do szklarni: Faworyt, Baron, Malinowy olbrzym, Bawole serce, Babcina malinówka i NN z dzióbkiem wysieję standardowo w poł. marca- nasionka mam od ub. roku. ;:3
Możecie polecić jeszcze jakieś odm. sztywnołodygowe, niskie, czerwone ? ;:167
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Telimenka , a dlaczego tylko czerwone i sztywnołodygowe ?
Dwarf Arctic Rose - możesz go wysiać nawet jeszcze wcześniej , rośnie wolno .
Dwarf Pink Passion , tego ciut póżniej , rośnie szybciej .
U mnie stałą miejscówkę mają Ijuńskie , żółtego wolę , ale czerwony też może być .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab Nad Dwarfami też się zastanawiałam i mam właśnie te dwie odm. w notatkach ujęte. Ale wyczytałam, że należą do później owocujących i się zawahałam. Chociaż Jawor też dosyć późny w/g opisu, więc może go zastąpię Pink Passion. Ponieważ będą rosły dosyć długo na parapecie, to wybrałam sztywno łodygowe- łatwiej utrzymać w pionie. Miałam jednego roku wcześnie wysiane wiotkołodygowe Maskotki i sztywnołodygowe Betaluxy więc mam porównanie. Żółte i ciemno-fioletowe miałam (z kupnych sadzonek), w smaku Ok i kolorki ładne jako urozmaicenie, ale jednak pomidorki czerwone lub malinowe bardziej mnie kuszą :) .
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

To się nazywa produkcja:
https://youtu.be/y19cEpCInSQ
Marcin
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Technologia swoją drogą, ale zauważyłam ciekawostki warte uwagi. Po pierwsze nie wiedziałam, że pomidory szczepione sadzi się tak płytko, aby część szlachetna nie trafiła do podłoża i się nie ukorzeniła. Po drugie decydując się na prowadzenie na dwa pędy, przycinają wierzchołek gdy jest malutki, na samym początku wzrostu. Ogólnie ciekawy filmik instruktażowy ;:333
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawostka jak dla mnie to blaszana beczka wywiercone dziury i włożona do niej skoszona trawa, to powoduje ogrzanie tunelu z pomidorami, czyli darmowe ogrzewanie.
https://www.youtube.com/watch?v=gixZZqwH_jc
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

I smrodek jeśli się nie mylę amoniaku ;:333
Jak trawa się zagrzeje to naprawdę potrafi nieźle dawać.
To raczej dla wytrwałych ja nie polecam
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

Telimenka pisze:Po pierwsze nie wiedziałam, że pomidory szczepione sadzi się tak płytko, aby część szlachetna nie trafiła do podłoża i się nie ukorzeniła. Po drugie decydując się na prowadzenie na dwa pędy, przycinają wierzchołek gdy jest malutki, na samym początku wzrostu. Ogólnie ciekawy filmik instruktażowy ;:333
Na szczepienie nigdy się nie zdecydowałem, aczkolwiek na YT widziałem amatorów robiących takie eksperymenty. Nie mam w domu miejsca na takie rzeczy. A co do przycinania rozsady, to akurat jest prosta sprawa. Jak zaczynałem kilka lat temu to bardzo często zdarzała mi się wybiegnięta rozsada. Wtedy obcinałem wierzchołek z liśćmi i go ukorzeniałem. Potem się dowiedziałem, że (tak jak na filmie) specjalnie obcina się wierzchołek, żeby rozkrzewić sadzonkę. Co ciekawe moja mama robiła to samo tylko z kwiatami.
Marcin
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit W przypadku kwiatów , przycinam by rośliny były niższe , bardziej rozkrzewione i
nie wykładały się . Na wykładanie średnio pomaga , ale póżniej rozpoczynają kwitnienie i
to trzeba wziąść pod uwagę by nie opóżnić zbytnio owocowania .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2018, o 21:47

Post »

Dzień dobry, jestem tu nowa, w zeszłym roku złapałam pomidorowego bakcyla.
Mam pytanie: czy ktoś wyhodował pomidora ?czekoladowego? Sweet Marmande z nasion z pomidorów z marketu? Była o nim mowa w poprzednich postach. Jeśli tak, to czy pomidory miały takie same cechy jak te ze sklepu? Właśnie pozyskałam nasiona, gdyż te pomidory są obecnie dostępne w L... i bardzo mi smakują.
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Nie wiem jak z tymi pozyskanymi z pomidora, ale w Auch... są dostępne jako nasiona w paczce. Pytanie czy to ten sam, bo na zdjęciu na opakowaniu wygląda nieco inaczej... Nie jest taki czerwono-zielony tylko cały czerwony. Może dojrzewający latem wygląda inaczej.
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Ja w zeszłym sezonie miałem pomidory z nasion sklepowego z Li.... Te w sklepie były średnio wyrośnięte - takie okrągłe, niespecjalnie duże.

Wysiałem je trochę za wcześnie - połowa marca a rosły bardzo szybko w porównaniu z innymi odmianami i krzewy też były największe. Miały masę wilków, trudno było opanować rośliny, które chyba jako pierwsze złapały ZZ. Owoce duże i bardzo duże. Kolor podobny. W smaku całkiem niezłe. Ja jadłem je głównie na podsmażonej bagietce / chlebie. Mają w sobie sporo wody. Krzewy są bardzo plenne i owoce bardzo duże. Owocowały do samego końca. Duży minus za przechowywanie. Bardzo szybko się psuły w porównaniu do innych odmian. Pozyskałem z moich nasiona i spróbuję wysiać w tym roku kilka sztuk żeby zobaczyć czy powtórzą cechy choć ta ZZ mnie mało przekonuje.

Dodam jeszcze, że miałem kilka krzewów pod folią i nie zapylały się. Z tych było tylko kilka owoców - uprawa tylko w gruncie.
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za pomoc! Ja będę uprawiać pomidory tylko w gruncie, więc to dobra wiadomość. Te całe czerwone pomidory to zwykłe malinowe Marmande. Te z L... są brązowo-zielone i nazywają się Sweet Marmande. Ale chyba pochodzą od zwykłych Marmande

-- 19 sty 2021, o 15:32 --

Obrazek
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Powyżej ten pomidor Sweet Marmande kupiony wczoraj w L....u, cena 13,99 za kg
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”