Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Myślę ,że pora na przegląd nasion i ustalenie co wysiać 

Możecie polecić jeszcze jakieś odm. sztywnołodygowe, niskie, czerwone ?

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Dwarf Arctic Rose - możesz go wysiać nawet jeszcze wcześniej , rośnie wolno .
Dwarf Pink Passion , tego ciut póżniej , rośnie szybciej .
U mnie stałą miejscówkę mają Ijuńskie , żółtego wolę , ale czerwony też może być .
anulab Nad Dwarfami też się zastanawiałam i mam właśnie te dwie odm. w notatkach ujęte. Ale wyczytałam, że należą do później owocujących i się zawahałam. Chociaż Jawor też dosyć późny w/g opisu, więc może go zastąpię Pink Passion. Ponieważ będą rosły dosyć długo na parapecie, to wybrałam sztywno łodygowe- łatwiej utrzymać w pionie. Miałam jednego roku wcześnie wysiane wiotkołodygowe Maskotki i sztywnołodygowe Betaluxy więc mam porównanie. Żółte i ciemno-fioletowe miałam (z kupnych sadzonek), w smaku Ok i kolorki ładne jako urozmaicenie, ale jednak pomidorki czerwone lub malinowe bardziej mnie kuszą
.

Technologia swoją drogą, ale zauważyłam ciekawostki warte uwagi. Po pierwsze nie wiedziałam, że pomidory szczepione sadzi się tak płytko, aby część szlachetna nie trafiła do podłoża i się nie ukorzeniła. Po drugie decydując się na prowadzenie na dwa pędy, przycinają wierzchołek gdy jest malutki, na samym początku wzrostu. Ogólnie ciekawy filmik instruktażowy 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawostka jak dla mnie to blaszana beczka wywiercone dziury i włożona do niej skoszona trawa, to powoduje ogrzanie tunelu z pomidorami, czyli darmowe ogrzewanie.
https://www.youtube.com/watch?v=gixZZqwH_jc
https://www.youtube.com/watch?v=gixZZqwH_jc
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
I smrodek jeśli się nie mylę amoniaku
Jak trawa się zagrzeje to naprawdę potrafi nieźle dawać.
To raczej dla wytrwałych ja nie polecam

Jak trawa się zagrzeje to naprawdę potrafi nieźle dawać.
To raczej dla wytrwałych ja nie polecam
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Na szczepienie nigdy się nie zdecydowałem, aczkolwiek na YT widziałem amatorów robiących takie eksperymenty. Nie mam w domu miejsca na takie rzeczy. A co do przycinania rozsady, to akurat jest prosta sprawa. Jak zaczynałem kilka lat temu to bardzo często zdarzała mi się wybiegnięta rozsada. Wtedy obcinałem wierzchołek z liśćmi i go ukorzeniałem. Potem się dowiedziałem, że (tak jak na filmie) specjalnie obcina się wierzchołek, żeby rozkrzewić sadzonkę. Co ciekawe moja mama robiła to samo tylko z kwiatami.Telimenka pisze:Po pierwsze nie wiedziałam, że pomidory szczepione sadzi się tak płytko, aby część szlachetna nie trafiła do podłoża i się nie ukorzeniła. Po drugie decydując się na prowadzenie na dwa pędy, przycinają wierzchołek gdy jest malutki, na samym początku wzrostu. Ogólnie ciekawy filmik instruktażowy
Marcin
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

nie wykładały się . Na wykładanie średnio pomaga , ale póżniej rozpoczynają kwitnienie i
to trzeba wziąść pod uwagę by nie opóżnić zbytnio owocowania .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 kwie 2018, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry, jestem tu nowa, w zeszłym roku złapałam pomidorowego bakcyla.
Mam pytanie: czy ktoś wyhodował pomidora ?czekoladowego? Sweet Marmande z nasion z pomidorów z marketu? Była o nim mowa w poprzednich postach. Jeśli tak, to czy pomidory miały takie same cechy jak te ze sklepu? Właśnie pozyskałam nasiona, gdyż te pomidory są obecnie dostępne w L... i bardzo mi smakują.
Mam pytanie: czy ktoś wyhodował pomidora ?czekoladowego? Sweet Marmande z nasion z pomidorów z marketu? Była o nim mowa w poprzednich postach. Jeśli tak, to czy pomidory miały takie same cechy jak te ze sklepu? Właśnie pozyskałam nasiona, gdyż te pomidory są obecnie dostępne w L... i bardzo mi smakują.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Nie wiem jak z tymi pozyskanymi z pomidora, ale w Auch... są dostępne jako nasiona w paczce. Pytanie czy to ten sam, bo na zdjęciu na opakowaniu wygląda nieco inaczej... Nie jest taki czerwono-zielony tylko cały czerwony. Może dojrzewający latem wygląda inaczej.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
Ja w zeszłym sezonie miałem pomidory z nasion sklepowego z Li.... Te w sklepie były średnio wyrośnięte - takie okrągłe, niespecjalnie duże.
Wysiałem je trochę za wcześnie - połowa marca a rosły bardzo szybko w porównaniu z innymi odmianami i krzewy też były największe. Miały masę wilków, trudno było opanować rośliny, które chyba jako pierwsze złapały ZZ. Owoce duże i bardzo duże. Kolor podobny. W smaku całkiem niezłe. Ja jadłem je głównie na podsmażonej bagietce / chlebie. Mają w sobie sporo wody. Krzewy są bardzo plenne i owoce bardzo duże. Owocowały do samego końca. Duży minus za przechowywanie. Bardzo szybko się psuły w porównaniu do innych odmian. Pozyskałem z moich nasiona i spróbuję wysiać w tym roku kilka sztuk żeby zobaczyć czy powtórzą cechy choć ta ZZ mnie mało przekonuje.
Dodam jeszcze, że miałem kilka krzewów pod folią i nie zapylały się. Z tych było tylko kilka owoców - uprawa tylko w gruncie.
Wysiałem je trochę za wcześnie - połowa marca a rosły bardzo szybko w porównaniu z innymi odmianami i krzewy też były największe. Miały masę wilków, trudno było opanować rośliny, które chyba jako pierwsze złapały ZZ. Owoce duże i bardzo duże. Kolor podobny. W smaku całkiem niezłe. Ja jadłem je głównie na podsmażonej bagietce / chlebie. Mają w sobie sporo wody. Krzewy są bardzo plenne i owoce bardzo duże. Owocowały do samego końca. Duży minus za przechowywanie. Bardzo szybko się psuły w porównaniu do innych odmian. Pozyskałem z moich nasiona i spróbuję wysiać w tym roku kilka sztuk żeby zobaczyć czy powtórzą cechy choć ta ZZ mnie mało przekonuje.
Dodam jeszcze, że miałem kilka krzewów pod folią i nie zapylały się. Z tych było tylko kilka owoców - uprawa tylko w gruncie.
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
Powyżej ten pomidor Sweet Marmande kupiony wczoraj w L....u, cena 13,99 za kg